* NIH
*

2013/23.

*

Aktuális hírek, események

*
Horizont 2020

2013. december 11.

Az Európai Bizottság a mai napon megjelentette a Horizont 2020 keretprogram első pályázati felhívásait. Az új H2020 programban a következő hét éves időszakban mintegy 70 milliárd eurós támogatáshoz juthatnak a kedvezményezettek. Az első két évben több mint 15 milliárd euró értékben lehet pályázni, a támogatások Európa tudásalapú gazdaságát hivatottak erősíteni, illetve olyan problémák megoldásához nyújtanak anyagi segítséget, amelyek jelentősen befolyásolják az állampolgárok életét. A 2014 évi pályázati felhívások keretében 7,8 milliárd euró nyerhető el kiválósági alapon, a H2020 három pillére között elosztva: Kiváló tudomány, Ipari vezető szerep, Társadalmi kihívások.

*
*
-
Dr. Cséfalvay Zoltán

2013. november 27.

Harminc százalékkal több, összesen 70 milliárd euró jut innovációra a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban a Horizont 2020 elnevezésű kutatás-fejlesztési keretprogramban - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján.

*
*
-
Csuzdi Szonja

2013. november 22.

A Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs keretprogramon belül több intézmény is segíti a vállalkozásokat a pályázásban, konzorciumépítésben vagy akár a projektek megvalósításában. Ilyen egyebek között a Nemzeti Innovációs Hivatal által működtetett Nemzeti Kapcsolattartók hálózata. A hálózatot Csuzdi Szonja, a Hivatal Európai Uniós Osztályának vezetője mutatja be.
A Napi Gazdaság 2013. november 22-i cikke.

*
*
-
H2020 experts

2013. december 02.

Az Európai Bizottság várja olyan értékelők jelentkezését, akik közreműködnének a Horizont 2020-as kutatási és innovációs pályázatok elbírálásában, valamint a programok, projektek értékelésében, monitorozásában. Felhívjuk a figyelmet, hogy az FP7 értékelői adatbázisban szereplő szakértők esetében is szükséges az adatok frissítése, a Horizont 2020 program követelményeinek megfelelő kiegészítése.

*
*
-
Együttműködési megállapodást kötött az EXIM és a NIH

2013. december 03.

2013. december 2-án együttműködési megállapodást kötött a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (közös néven: EXIM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). A megállapodást Nátrán Roland, az EXIM vezérigazgatója és Korányi László, a NIH megbízott elnöke írta alá Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási eseményen.

*
*
-
Nemzetközi K+F infrastruktúra konferencia a visegrádi országok részvételével

2013. december 10.

A magyar kormány az innovációs alapból 19 milliárd forinttal támogat 8 nagyvállalatot, hogy ezzel Magyarországon erősítse kutatás-fejlesztési tevékenységét - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden a V4-ek kutatásfejlesztési infrastruktúrájának összehangolásáról szóló tanácskozást megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

*
*
-
Korányi László - Gazdaság TV

2013. december 05.

Azt a nem kicsit ambíciózus célt tűzte ki a hazai startup szcéna és támogató szervezetek, hogy 2020-ra Magyarország legyen az innováció fellegvára itt, a CEE-térségben.
Interjú Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnökével a GazdaságTV 2013. december 2-i adásában.

*
*
-
Magyar Innovációs és High-Tech Befektetési Fórum

2013. november 28.

Londonban 2013. november 14-én a PricewaterhouseCoopers LLP-vel (PwC) és Cambridge-en 2013. november 15-én a University of Cambridge-el és a Cambridge Networkkel közösen került megrendezésre a Magyar Innovációs és High-Tech Befektetési Fórum. A rendezvény egy világkörüli road show része volt, hasonló fórumokkal az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Németországban, Svédországban és Dániában.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.

*
*
-
Macedónia

2013. december 09.

2013. december 3-4-én került sor a Magyar-Macedón Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) 2. ülésére Szkopjéban a Magyar Köztársaság és a Macedón Köztársaság között 2011. május 12-én létrejött Gazdasági Együttműködési Egyezmény értelmében. Magyarország küldöttségét Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyekért és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, a GVB magyar tagozatának elnöke vezette.

*
*
-
ACME Labs

2013. december 03.

A Nemzeti Innovációs Hivatal izraeli mintára szeretné támogatni a kezdő cégek, projektek pályára állítását az ehhez tőkét és szakmai segítséget nyújtó inkubátorok beindításával. Az Akkreditált Technológiai Inkubátor (ATI) keretében október 15-én hirdettek eredményt. A Figyelő c. újság a Gazella pályázat akkreditált cégeit mutatja be sorozatában. A negyedik részben az ACME Labs mutatkozik be.

*
*
-
SAFEA

2013. december 16.

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a kínai Külföldi Szakértők Hivatalának (SAFEA) között novemberben aláírt, a Kínai Népköztársaságba irányuló szakember-cserére vonatkozó kétoldalú megállapodás több szakterületen évente több száz magyar szakértő számára biztosítja a kínai tapasztalatcsere adminisztratív, pénzügyi hátterét. Amennyiben érdeklődik a kínai tapasztalatcsere lehetősége iránt, szeretne néhány hétig vagy hónapig egy kínai vállalatnál dolgozni, kérjük, regisztrálja magát a NIH szakember-adatbázisába.

*
*
-
Bay Zoltán Kft.

2013. december 20.

November 24-27. között Csungkingban tárgyalt a Magyar Vizipari Klaszter és az ugyancsak klaszter tag Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. delegációja. A tárgyalások, amelyek kormányzati és részben vállalati részét a Főkonzulátus szervezte, az alábbi lényegi elemeket és megállapodásokat tartalmazták.

*
*
-
EU – izraeli innovációs szeminárium - Fókuszban a technológiai inkubátorok

2013. december 20.

Több, mint 15 országból érkeztek inkubátor-menedzserek, startup vállalkozók, kormányzati szereplők és kutatók arra a Tel-Aviban megrendezett EU – izraeli innovációs szemináriumra, amelynek témáját a technológiai inkubációs gyakorlatok adták. A novemberi találkozón a magyar kormányzat részéről jelen volt dr. Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete, Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke, Dr. Nikodémus Antal, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Azbej Tristan tudományos és technológiai attasé, de részt vettek a NIH által meghirdetett Gazella program nyertes inkubátor házainak képviselői is.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé cikke.

*
*
-
IWH

2013. december 19.

2013. december 16-án a hallei Gazdaságkutató Intézet munkatársai a legaktuálisabb kutatási témáik eredményeibe adtak betekintést, Kelet-Németország és Közép-Kelet- Európa vonatkozásában.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
JEUPSITE

2013. december 19.

Az EU Horizon 2020 első pályázati felhívásainak meghirdetését megelőzően, 2013. december 6-án rendezték meg Tokióban a hivatalos Japán H2020 Információs napot. A rendezvényre a Japan-EU Partnership in Innovation, Science and Technology (JEUPISTE) projekt keretében, a projektindító szemináriummal egybekötve került sor a patinás Nemzeti Természettudományi Múzeumban.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
thegreenorganisation

2013. december 17.

Az International Green Apple Awards-ra 2014-ben az Épített Környezet és az Építészeti Örökség kategóriákban adhatnak be pályázatot a pályázók 2014. február 28-ai határidővel. Az International Green Apple Awards-ot 1994-ben alapították Nagy-Britanniában a világ egyik legnagyobb környezetvédelemmel kapcsolatos díjaként, amelyet alapítása óta a legjelentősebb brit környezetvédelmi szervezetek támogatnak. A szervezők magyar pályázatokat is várnak.
Dobi-Rózsa Anikó londoni TéT attasé cikke.

*
*
-
Szélenergia

2013. december 17.

Ahogy az többek között a júniusi „Versenyképesség, innováció és párhuzamos befektetések a Földközi-tenger térségében” konferencia tanulságai alapján is látható volt, a Maghreb-térség gazdasági ereje folyamatosan nő, ennek következtében egyre kiegyenlítettebbé válik a fejlett országokkal való kapcsolatrendszere és egyes beruházási, kereskedelmi tendenciák megfordulni látszanak.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
Magyar Akkreditációs Bizottság

2013. december 17.

2013. december 5-én, a tokiói Magyar Nagykövetségen, a Hungarian Medical Universities Japan Office Foundation (HMU) közreműködésével került sor ünnepélyes keretek között a Magyar Akkreditációs Bizottság (HAC) azon tanúsítványainak átadására, amely alapján újabb két japán kórház fogadhat magyar orvosegyetemen tanuló hallgatókat a képzés keretében.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
European Commission

2013. december 17.

2013 december folyamán az EU Bizottsága elfogadta a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság (DG R&I) új, átszervezett organigrammját. Az ez ideig legnagyobb léptékű átstruktúrálásra nemcsak a Horizon2020 Kutatási és Innovációs Keretprogram elindulása miatt vált szükségessé, hanem elsősorban amiatt, hogy a Bizottság a DG R&I-nek elsősorban policy & strategy making szerepet szán úgy jellemezve, hogy a DG R&I meghatározója lesz az EU gazdaságpolitikai irányvonalának.
Murányi Béla, brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
INNOV’ECO

2013. december 16.

Franciaországban a zöld vegyipart sokan a gazdaság és a vegyipar egyik nagyon komoly kitörési pontjának tartják, a Commission Innovation 2030 pedig a szektort azon hét terület egyikeként azonosította, amik a francia gazdaság hosszú távú letéteményesei lehetnek. A zöld vegyipar a számítások szerint 2030-ig 35-45 ezer új munkahelyet és abban az évben már 1,5 milliárd eurós exportot jelenthet Franciaország számára.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
Matsumae

2013. december 12.

A Matsumae Nemzetközi Alapítványt (MIF) 1979-ben Shigeyoshi Matsumae az Alexander von Humboldt Alapítványtól nyert indíttatás alapján hozta létre. Alapításának fő célja az volt, hogy az ösztöndíjjal kiváló szakmai képességekkel és emberi tulajdonságokkal rendelkező kutatókat vonzzanak Japánba a világ minden részéről, nemtől, fajtól, ideológiai meggyőződéstől és nemzetiségtől függetlenül annak érdekében, hogy az országot jobban megismerve, a kialakuló kapcsolatok és barátságok révén ezek a kutatók később hozzájárulhassanak a béke stabil fenntartásához.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Palagáz

2013. december 13.

Az Alkotmányügyi Tanács jogszerűnek találta az amerikai Schuepbach cég számára még 2010-ben kiadott két kutatási engedélynek a hidraulikus repesztéses technológia alkalmazását tiltó 2011-es törvényre való hivatkozással történt megsemmisítését. A környezetvédelmi miniszter szerint a köz érdekeit mindennél előbbre helyező döntés „nem csak jogi, de ökológiai és politikai győzelem is”.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
H2020 Kína

2013. december 12.

Az Európai Bizottság 2013. december 11-én közzétette az első felhívásokat az Európai Unió 80 milliárd eurós költségvetésű „H2020” kutatási és innovációs programjának keretében. A kutatási program teljes költségvetéséből, amely 80 milliárd euróra tehető a hétéves költségvetési ciklusra, első két évében 15 milliárd eurót kíván olyan kutatásokra fordítani, amelyek képesek az Európai Unió versenyképességét növelni. A keretprogram nyitott minden nemzetiség számára a felhívások minden területén.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
Congressnano

2013. december 04.

Az oroszországi Nanotechnológiai Ipari Ágazatközi Egyesülés szervezésében 2013. november 29-én tartották meg Moszkvában az oroszországi nanotechnológiai vállalatok második kongresszusát.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Méh

2013. december 04.

A méhcsaládoknál tapasztalt, járványszerű méreteket öltő pusztulás egyre komolyabban aggasztja nem csak a francia, de az európai méhészeket, sőt azzal, hogy a jelenség az USA-ban talán az európainál is aggasztóbb mértéket mutat, kontinenseken átívelő problémáról lehet beszélni. Franciaországban a probléma különösen nagy kihívást jelent, mivel az ország a jelenlegi méhállománnyal messze nem képes saját mézigényét megtermelni, így az igen kockázatos járványügyi helyzet ellenére szeretnék a méztermelést felfuttatni a méhcsaládok számának érdemi növelésével.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
Dr. Hosszú Hortenzia tudományos és technológiai szakdiplomata

2013. december 03.

2013. november 28-án az idén már 3. alkalommal rendezte meg a Pekingi Agrártudományi Egyetem a tudományos és technikai fejlesztések, az ipari újítások a nemzetközi kapcsolatok és az egyetemek és a vidék kapcsolatának témakörében. A konferencián az izraeli nagykövetség, a spanyol nagykövetség szakdiplomatái és a francia INRA képviselői mellett a Magyar Nagykövetség képviseletében Dr. Hosszú Hortenzia tudományos és technológiai szakdiplomata, valamint Kárteszi Ágnes mezőgazdasági és környezetügyi szakdiplomata tartott előadást.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
A villeres-i gát

2013. december 02.

A világ 159 országában éves szinten 3500 TWh energiát állítanak elő a vízi energia segítségével, ez a globális megújuló-energia használat 85% és mennyisége a jövőben minden kétséget kizárólag nőni fog. Ennek egyik módja a meglévő energiatermelő berendezések felújítása és hatékonyságuk növelése, a másik lehetőség olyan új rendszerek építése, amikkel kompenzálható az egyéb megújuló energiahordozók termelésében tapasztalható, időben ingadozó intenzitás.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
Josai University

2013. december 02.

Miniszterelnök úr november 21-én délelőtt a Josai Egyetemen Magyarország és Európa egy változó világban (Hungary and Europe in a Changing World) címmel tartott előadást, melyet nagy érdeklődés kísért. Miniszterelnök úr előadásában hangsúlyozta, hogy a válságból való kilábaláshoz Európának változásra van szüksége, vissza kell térnie a munka és a keresztény kultúra hagyományaihoz. Véleménye szerint az európai növekedés húzóereje a Magyarországot is magában foglaló, mintegy 80 milliós lakosú Közép-Európa lesz, amely már túl van a válságon, megindult a gazdasági növekedés és kiváló lehetőségeket kínál a befektetőknek.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
Shenzhen - aláírási ceremónia

2013. november 29.

2013. november 16-21. között Shenzhenben került megrendezésre a 2013. évi Kínai Csúcstechnológiai Vásár. A Shenzheni Kiállítási Központ 105 ezer m2 területén 50 országból 2 928 kiállító cég, felsőoktatási és kutatási intézmény, intézet állított ki. A látogatók száma elérte az 500 ezer főt, míg a vásárra regisztrált befektető cégek száma 2 504 volt.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
Japan-EU-flag

2013. november 28.

Tokióban 2013. november 19-én Abe Shinzo Japán Miniszterelnök, Herman Van Rompuy az Európai Tanács Elnöke és José Manuel Barroso az Európai Bizottság Elnöke részvételével került megrendezésre a 21. EU-Japán Csúcstalálkozó.
Dr. Juhász Györgyi tokiói TéT attasé cikke.

*
*
-
FernUniversität Hagen

2013. november 26.

2013. november 15-én került sor az idei „Dies Academicus” rendezvényre a FernUniversität, Hagenben. Prof. Dr.-Ing. Helmut Hoyer, az egyetem rektora megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a FernUniversität Hagen mindent megtesz azért, hogy alkalmazkodjon a 21. század kihívásaihoz. Különösen fontos ez számukra, hiszen hallgatóik 80%-a munka mellett végzi tanulmányait, ezért a rugalmasság, az egyéni igények kiszolgálása náluk központi szerepet tölt be.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
ROSZNANO

2013. november 26.

A novoszibirszki Technoprom Fórum rendezvényeinek sorában ünnepélyesen felavatták a SZIGMA Nanotechnológiai Központot. A központ létrehozásában kulcsszerepet játszott az oroszországi nanotechnológiai KFI legfőbb intézménye, a ROSZNANO, amely 1,5 milliárd rubellel járult hozzá a költségekhez.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Környezetvédelem

2013. december 10.

A környezetvédelmi minisztérium útjára indította a környezetvédelmi és fenntartható fejlődési vállalati mecenatúra-díjat, ami az ilyen téren legaktívabb és legeredményesebb vállalatokat hivatott elismerni. A vállalati mecenatúra jogi hátterét biztosító törvény immár 10 éve létezik, a díjat negyedik alkalommal osztják ki, a cél a vállalati mecenatúra intézményének népszerűsítésén túl a vállalatok és a környezetvédők közelítése. Az idei évben – kapcsolódva a politikai aktualitásokhoz – a fő hangsúly az ökológiai átmenetet helyi, nemzeti vagy nemzetközi szinten előmozdító projekteken van.
Szántó Szilvia TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
EU-Russia Year of Science

2013. november 27.

A moszkvai Radisson Royal Hotel konferenciaközpontjában 2013. november 25-én tartott megnyitóval kezdetét vette az EU-Oroszország Tudomány Éve. Az ünnepélyes megnyitón magyar részről Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal mb. elnöke (Cséfalvay Zoltán államtitkár személyes megbízottjaként), valamint Íjgyártó István nagykövet és Erdélyi Árpád TéT attasé vett részt.
Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Eszterházy Károly Főiskola

2013. november 27.

2013. november 25-én tanár- és diákcserére vonatkozó megállapodás aláírására került sor az Eszterházy Károly Főiskola és a Beijing Union University között. A megállapodás aláírását intenzív tárgyalások előzték meg, melynek során mind a két partner meglátogatta egymást: az Eszterházy Főiskola idén márciusban járt Kínában, míg az pekingi egyetem júliusban tett látogatást Egerben.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*