* NIH
*

2014/01.

*

Aktuális hírek, események

*
Dr. Deák Csaba

2014. január 23.

Miskolc, 2014. január 22., szerda (MTI) - A 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetésben kutatás-fejlesztésre és innovációra 70 milliárd euró jut, a cél az, hogy ebből minél több jöjjön Magyarországra, a Nemzeti Innovációs Hivatal feladata és kötelessége pedig, hogy a pályázatokba a lehető legtöbb szerepelőt vonja be - mondta Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal stratégiai elnökhelyettese lillafüredi sajtótájékoztatóján szerdán.

*
*
-
Tech Match

2014. január 21.

A Nemzeti Innovációs Hivatal 2013 decemberében nevezte be Magyarországot a US MAC és a Traction Tribe által szervezett Tech Match nemzetközi startup versenyre. Összesen 47 hazai startup adta be innovatív projekttervét. Közülük az amerikai zsűri első helyen a Be-novative csapatát, míg második helyen a Remote Aid pályázatát juttatta a 47 magyar jelentkező közül a tízes döntőbe. A magyar startupok lehetőséget kapnak a Szilicium-völgyben történő személyes prezentációra, 2014. február 4-6. között.

*
*
-
Korányi László

2014. január 20.

A kutatók mellett a kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak arra a több ezer milliárd forintnyi uniós támogatásra, amely a 2014 és 2020 közti új kutatás-fejlesztési és innovációs keretprogramban áll rendelkezésre. Várhatóan március végéig meghirdeti az Akkreditált Technológiai Inkubátor program második ütemét a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Magyar Nemzet 2014. január 17-i interjúja Korányi Lászlóval, a Nemzeti Innovációs Hivatal megbízott elnökével.

*
*
-
Az év példaképe

2014. január 20.

A Példakép Alapítvány civil kezdeményezés, amely azért jött létre, hogy megismertesse és elismertesse a nyilvánossággal a sikeres fiatal magyar vállalkozókat. Az alapítvány idei díjazottjait 2014. január 17-én ismertették.  A Nemzeti Innovációs Hivatal különdíját Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója, a Litracon Kft. tulajdonosa kapta. A NIH lehetőséget ad a nyertesnek egy európai szakkiállításon való részvételre.

*
*
-
Közönség

2014. január 21.

A Nemzeti Innovációs Hivatal és a Pécsi Tudományegyetem együttműködésében került megrendezésre a pécsi regionális szintű információs nap, melyet a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban tartottak. Az eseményen Horizont 2020 keretprogram, az Európai Bizottság 2014- 2020 között futó új kutatási és innovációs programja került bemutatásra az egyetemi, kutatóintézeti valamint a régióban aktív kis- és középvállalati kör számára.

*
*
-
NATE

2014. január 17.

Budapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) - A nők tudományos karrierjének támogatásáról, a lányok kutatói karrierjének ösztönzéséről is szó volt azon a csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal és a Nők a Tudományban Egyesület szervezett Budapesten.

*
*
-
ISPIM

2013. december 19.

Az ISPIM elnökségének 2013. december végén meghozott döntése értelmében, 2015 júniusában Budapest adhat otthont a 2015-ben immáron 26. alkalommal megrendezésre kerülő, az innováció menedzsmentre fókuszáló nemzetközi konferenciának. A rendezési jogért a magyar főváros mellett Bécs és Lisszabon kandidált még, e három város közül esett most a választás Budapestre.

*
*
-
Nemzetgazdasági Minisztérium

2014. január 15.

A pályázatok benyújtási határidejét a Nemzetgazdasági Minisztérium meghosszabbította. A pályázatok benyújtási határideje legkésőbb 2014. január 31-e. A pályázati dokumentáció követelményrendszere a benyújtási határidő hosszabbítástól eltekintve változatlan és a következő linken elérhető:
http://www.magzrt.hu/felhivasok/hazai/TET_13_DST

*
*
-
EIT

2014. január 22.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) 2014. február 14-én jelenteti meg új, tudományos és innovációs társulások (az ún. KIC-ek) létrehozásáról szóló pályázati felhívását.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
Patricia Lips

2014. január 20.

2013. január 15-én tartották a 18. Német Bundestag állandó bizottságai alakuló üléseiket, s választották meg elnökeiket és az elnökségi tagokat. Az „Oktatási, Kutatási és a Technikai Fejlődés Következményeivel” elnökévé Patricia Lips, CDU-s képviselő asszonyt választották.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
AgrosPariTech

2014. január 21.

Franciaország egyik legnívósabb mezőgazdasági, élelmiszeripari, élettudományi és környezetvédelmi képzéseit nyújtó mérnökegyeteme várja a jelentkezőket.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
Paris Saclay

2014. január 17.

A Párizs közelében kialakítás alatt álló, de már működő kutatási és oktatási kampusz, a Paris Saclay nemzetközi master képzés első évéhez ösztöndíj pályázatot hirdet a kampuszon működő intézményekbe.
Első pályázati határidő: 2014. február 28., második pályázati határidő: 2014. május 15.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
Azbej Tristan

2014. január 20.

December 18-án, Magyarország izraeli nagykövetségén tartották Azbej Tristan, tel-avivi tudományos és technológiai attasé és Márki Gábor külgazdasági szakdiplomata közös bemutatkozó fogadását. Az izraeli kormányzati tisztviselők, kereskedelmi kamarai képviselők, vállalkozók és európai uniós szakdiplomaták részvételével lezajlott rendezvényen Nagy Andor, Magyarország izraeli nagykövete mutatta be a két újonnan szolgálatba állt diplomatát.
Azbej Tristan tel-avivi TéT attasé és Márki Gábor külgazdasági szakdiplomata cikke.

*
*
-
SusChem

2014. január 16.

2014. január 31-én kerül megrendezésre a "SusChem Brokerage and Project Submission Workshop" a Brüsszeli Sheraton Hotel-ben (Place Rogier 3, Brüsszel). A rendezvény kiváló alkalom, hogy a Horizont2020 pályázat felhívásaira pályázók benyújtsák projekt javaslataikat. Lehetőség nyílik az együttműködésre a SusChem innovációs vezetőkkel és az EU finanszírozási szakértőivel.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
European Commission

2014. január 09.

Az Európai Bizottság információs nap és kapcsolatépítő rendezvény sorozatot szervez a Horizont2020 első ICT felhívásaiban érdekelt pályázók számára.

*
*
-
MassChallenge

2014. január 07.

Januárban már lehet elő- regisztrálni a MassChallenge februárban induló 2014-es pályázati körére. Bárhonnan, bármilyen témával lehet jelentkezni, ha az korai fázisú vállalkozás, és nagy hatású ötlet. A legjobb 120 cég 4 hónapos programon vesz részt, aminek végén 3 tucat cég előadhat a befektetőknek, és a legjobb tucat 1 millió dollárt kap. A díj is fontos, de a lényeg a mentorálas, kapcsolatok, a piacra lépés, valamint a folyamat közben a 120 cég számára egyéb formában nyújtott több mint 10 millió dolláros segítség.
Takács J. Gábor New York-i TéT attasé cikke.

*
*
-
Sylvia Löhrmann

2014. január 21.

2013. január 15-én nevezték ki Sylvia Löhrmannt, Észak-Rajna Vesztfália tartomány kultuszminiszterét a „Kultusministerkonferenz” új elnök asszonyává a Bundesrat dísztermében, Berlinben. Elnökségi periódusa alatt fő céljai: a fiatalok emlékezési kultúrájának az erősítése, az inkluzív iskolamodell fejlesztése, valamint a jelenlegi oktatási helyzet vizsgálatának a folyatása az oktatás színvonalának a növelése érdekében.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
EEVC

2014. január 15.

A 3. Európai Elektromos Gépjárművek Kongresszusa 2014. december 2 és 5 között kerül megrendezésre, Brüsszelben. Az akkumulátoros, hibrid és üzemanyagcellás járművek már készek a kihívásokra a résztvevőknek pedig lehetősége nyílik a nemzetközi kitekintésre.
Szilágyi László brüsszeli TéT attasé cikke.

*
*
-
BMBF

2014. január 17.

2013. december 16-án került sor a német szövetségi nagykoalíciós kormányprogram végleges aláírására, majd december 17-én Angela Merkelt ismét kancellárrá választották. Továbbá kinevezték a következő kormányzati periódus szövetségi minisztereit/miniszter asszonyait. A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium vezetésében jelentős változások nem történtek.
Pászti-Márkus Eszter berlini TéT attasé cikke.

*
*
-
Orosz Tudományos Akadémia

2014. január 15.

Az oroszországi tudományos akadémiai szféra tavaly megkezdett radikális átalakításának részeként létrehozták a Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynökségét, orosz rövidítéssel a FANO-t. Az akadémiai reform új elemeként került nyilvánosságra január első munkanapján az a 2013. december 30-án Medvegyev miniszterelnök által aláírt N2591-p számú kormányrendelet, amely a FANO illetékességébe átadásra kerülő tudományos kutatóintézeteket, valamint egyéb akadémiai intézményeket és társaságokat sorolja fel.
Dr. Erdélyi Árpád moszkvai TéT attasé cikke.

*
*
-
Innovact

2014. január 15.

Január 29-ig meghosszabbították a 20.000 € összdíjazású Innovact díj jelentkezési határidejét. Az április 1-2-án, immáron 18-ik alkalommal, Reims-ben megrendezésre kerülő innovációs találkozón ezúttal külön kategóriában start-up-ok jelentkezését is várják a szervezők (Reims-i kereskedelmi és iparkamara).
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé cikke.

*
*
-
CIME

2014. január 14.

A 2014. május 14-18-a között Pekingben megrendezendő kiállítás szervezői magyar résztvevőket is várnak. A kiállítás középpontjában a tengerészeti csúcstechnológia témaköre áll a következő tematikus bontásban.
Dr. Hosszú Hortenzia pekingi TéT attasé cikke.

*
*
-
CGB

2014. január 10.

A francia cukorrépa-termelők viszonylag hamar elfogadták azt az új helyzetet, amit a kvóták 2017. utáni megszűnése jelent, és keresik mindazon lehetőségeket, amikkel az új piaci környezetben is talpon tudnak maradni, sőt bővíthetik a termelést. Ebben pedig a legfőbb „szövetséges” a kutatás és az innováció, ezek korlátok nélküli folytatása jelentheti az előrelépés legkomolyabb esélyét a szakma számára, mondják szinte egyhangúan a cukorrépa-ágazat szereplői.
Szántó Szilvia párizsi TéT attasé és Dr. Somogyi Norbert párizsi mezőgazdasági attasé cikke.

*
*
-
SCIEX

2014. január 08.

A SCIEX Ösztöndíj a Svájci Hozzájárulás részét képező olyan támogatási eszköz, mely bármely olyan, az EU 10 tagállamából (BGR, CZE, HUN, LTU, LVA, POL, ROU, SVK, SVN, SVJ) érkező kutatókat támogat minden tudományág területéről, akik svájci kutatókkal, svájci kutatóintézetben folytatnák kutatásaikat.
A pályázat benyújtásának határideje: 2014. 04. 01.

*
logo
Kiadó: Nemzeti Innovációs Hivatal
Főszerkesztő: Führer ZsuzsannaSzerkesztőség: Nemzeti Innovációs Hivatal
                         1061 Bp., Andrássy út 12.
                         Tel: (06 1) 484 2500
                         Fax: (06 1) 318 7998
                         E-mail: hirlevel@nih.gov.hu
*

© 2004-2014 Nemzeti Innovációs Hivatal
A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Innovációs Hivatal.
LEIRATKOZOM
*