A Hivatal
2016
2016. december 29.
2016-ban a korábbi évekhez képest jelentősen nagyobb, összesen 83 milliárd forint összegű támogatást kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alaphoz (NKFI Alap) pályázó kutatóhelyek és vállalkozások.
2016. december 14.
Több éve eredményesen együttműködő nyolc ipari-egyetemi konzorciumi partner kap lehetőséget újabb ígéretes kutatásfejlesztési projektjeik megvalósítására az e célra meghirdetett pályázati felhívás keretében uniós és hazai forrásból. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kidolgozott programmal a vállalatok részéről felmerülő kutatásfejlesztési és innovációs igényekre alapozott központok jönnek létre az egyetemi kutatásfejlesztési kapacitásra építve.
2016. december 13.
Budapest, 2016. december 13. – Az OECD 2016. évi Tudományos, Technológiai és Innovációs Kitekintője (STI Outlook 2016) című dokumentum a tudomány, a technológia és az innováció területét meghatározó aktuális trendeket, főbb folyamatokat tekinti át, amelyek jelentősen befolyásolják a globális gazdaság, a pénzpiacok, a társadalom és a modern állam működését.
2016. december 02.
Budapest, 2016. december 2. – A Közép-Magyarország régió számára is megnyílik a startup vállalkozások alapítását, mentorálását és képzését ösztönző környezet megerősítését célzó „Innovációs ökoszisztéma” (Öko_16) pályázati program, amelyre már működő, tapasztalattal rendelkező, piaci inkubátorok és új inkubátorok egyaránt pályázhatnak.
2016. november 14.

Magyarország szerepelt a legsikeresebben az EU Horizont 2020 legnagyobb presztízsű együttműködési pályázatán, a „Teaming” elnevezésű kutatási kiválósági programban. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által koordinált, kiváló magyar és nemzetközi szakmai partnerekből álló két győztes konzorcium összesen 26 millió euró (mintegy 8 milliárd forint) forrást nyert el kiválósági központ megvalósítására.

2016. október 27.
Budapest, 2016. október 26. ­– A következő két évben az együttműködés a jelenlegi formában folytatódik, de a magyar fél azért kezdte el már most a tárgyalásokat, hogy a két ország tudományos kapcsolatai erősek maradjanak, bármilyen formát öltsön is a brit kiválás az EU-ból, mondta el Pálinkás József londoni tárgyalásait követően.
2016. október 24.
Az NKFI Hivatal elnöke a magyar KFI rendszer megújításáról tartott előadást a cambridge-i Clare College-ban. Londoni látogatása során Pálinkás József magas szintű kormányzati képviselőkkel és egyetemi vezetőkkel találkozva a hazai kutatásfinanszírozás 2015-ben lezajlott integrációjának eredményeit is ismerteti a brit kutatásfinanszírozás tervezett megújítása kapcsán és a Brexit várható hatásairól, a kétoldalú együttműködések továbbfejlesztésének lehetőségéről is tárgyal.
2016. október 18.
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében hamarosan megkezdi működését a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság. Az innovatív ötleteken alapuló vállalkozások több életszakaszában biztosít befektetést az új szervezet.
2016. október 11.
Dr. Hadházy Ákos, az LMP országgyűlési képviselője közérdekű adatigénylés keretében tette fel kérdéseit az NKFI Hivatal szervezeti létszámával, elhelyezésével és az ezzel kapcsolatban a Hivatal honlapján közzétett szerződésekkel kapcsolatban. A kérdésekre Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke 2016. október 10-én levélben válaszolt. Az alábbiakban mind az adatigénylés, mind pedig az arra adott részletes válasz letölthető és megismerhető.
2016. szeptember 28.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az innovatív és fenntartható épületrekonstrukciós megoldások iránti igénynek, valamint az innovatív kkv-k ilyen tárgyú közbeszerzéseken elért sikerarányának növelését célzó uniós kezdeményezéshez kapcsolódva, innovációs szolgáltatásai részeként szakmai fórumot rendezett Szentendrén. A kezdeményezés a hazai innovatív vállalkozások megerősítését is célozza.
2016. szeptember 20.
Elismerik a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszer folyamatban lévő átalakítását az EU által felkért független szakértők, akik jelentésükben rámutattak, hogy a terület valódi, strukturális megújulása a magyar tudományos kiválóság és az innovatív, nemzetközi vállalatok jelenlétének kiaknázásával és az állami K+F ráfordítás fenntartható növelésével hozhat a gazdaságban is változást.
2016. szeptember 19.
A hazai felsőoktatási intézményeket, oktatókat, kutatókat általánosítóan gyanúsító és megbélyegző, valamint a meg nem nevezett forrásra való hivatkozással a Hivatal elnökének tulajdonított, minden valóságalapot nélkülöző állítások hangzottak el Hadházy Ákos, a Lehet Más a Politika társelnöke 2016. szeptember 15-i sajtótájékoztatóján, amelyet követően Pálinkás József a mellékelt levélben utasította vissza a politikus felelőtlen, érveket és tényeket nélkülöző, hatásvadász kijelentéseit. A levélben az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozza, hogy a hazai kutatásfejlesztés és innováció versenyképességét és a kiegyensúlyozott kutatásfinanszírozást a kölcsönös bizalom megteremtése szolgálhatja, azonban a rövid távú politikai érdekek mentén megfogalmazott hamis vádaskodás ezt a bizalomépítést ássa alá.
2016. augusztus 25.
Budapest, 2016. augusztus 25. ­- A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” (GINOP 2.1.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit. Összességében 68 milliárd Ft-ot meghaladó keretösszegű támogatással valósulhatnak meg vállalati kutatás-fejlesztési programok.
2016. augusztus 01.
Budapest, 2016. augusztus 1. – A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétette a „Stratégiai K+F műhelyek kiválósága” (GINOP 2.3.2) valamint a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című európai uniós forrásból finanszírozott felhívás első pályázati fordulójának nyerteseit: ezzel újabb kutatás-fejlesztési és innovációs célú pályázatok értékelési folyamata zárult le és összességében 54,4 milliárd forintot meghaladó keretösszegű támogatással valósulhatnak meg értékteremtő programok.  Az innovatív vállalkozások és kutatóhelyek közötti együttműködéseket ösztönző GINOP 2.2.1 program esetében már a következő értékelési fordulóra készülhetnek a pályázók: a módosult felhívás alapján újra megnyílt a szakpolitikai véleménykérés online felülete az NKFI Hivatal honlapján.
2016. július 29.
Kihirdették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatási témapályázatok és a posztdoktori kiválósági program 2016. évi nyerteseit.
2016. június 01.
Budapest, 2016. június 1. – A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból május 31-én meghirdetett pályázati felhívás az innovatív vállalkozásokat ösztönzi új termékek, szolgáltatások, technológiák kifejlesztésére. A mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalatok egyaránt 80 és 500 millió forint közötti összegű forrást nyerhetnek kutatás-fejlesztés és innováció finanszírozására, prototípus létrehozására.
2016. május 24.
A strukturális alapokból finanszírozott, kapacitásépítést támogató kutatás-fejlesztési pályázatok jó alapot teremtenek a hazai szereplők számára, hogy a Horizont 2020 programban nemzetközi szinten is versenyképes projektekbe kapcsolódjanak be – hangzott el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési Hivatal és az Európai Bizottság május 24-i „Stairway to Excellence” (S2E) című közös rendezvényén.
2016. május 06.
Egyidejűleg újra megnyílik a pályázati lehetőség a stratégiai kiválósági műhely és a kutatási infrastruktúra-fejlesztés projektek számára
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500