Itt jár Ön: A Hivatal >> Sajtószoba >> Interjúk
A Hivatal
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Mikor léphet az ország az öt százalékos gazdasági növekedési pályára?
Mv: Negyed nyolc múlt négy perccel, jó reggelt kívánok! Azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytathatnak, és jó reményei vannak az országnak, hogy ennek eredményeképpen a háromszázalékos növekedési sávból fel tudunk menni öt százalékra. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József a vonalban. Jó reggelt kívánok!

 

Pálinkás József, elnök, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal: Jó reggelt kívánok, tisztelettel köszöntöm a hallgatókat!

Mv: Mikor esélyes ez az öt százalék?

Pálinkás József: Azt gondolom, hogy 2020 körül elképzelhető ez az öt százalék. 2017-18-ban reményeink szerint négy százalék körüli növekedés érhető el, és ez akkor érhető el, hogyha azokat a forrásokat, amelyeket részben gazdaságfejlesztésre, részben kutatásra, fejlesztésre, innovációra használunk, ezeket hatékonyan fogjuk felhasználni, és a miniszterelnök úr erre is célzott, hogy a hatékony felhasználás a dolog kulcsa.
Mv: Amikor az innovációról beszélgetünk, akkor az összes érintett elmondja, hogy az egyik elsődleges és legfontosabb ösztönző az az, hogy egy, a közvetlen működési költségeket csökkentő adóstratégia alakuljon ki. Évekkel ezelőtt beszélt erről az AmCham, az izraeliek hasonlóan csinálják, ugye itt lényegében a legmagasabb a világon az egy főre jutó kezdő vállalkozások száma, innovációs nagyhatalomnak tartják őket. Szóval mi hogy állunk ezen a téren az adóstratégia területén, ami az innovációt illeti?

Pálinkás József: Magyarországon két csatornán keresztül segítjük elő az innovációt, egyrészt adókedvezményekkel, másrészt Magyarországon működik egy Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap, amely közvetlen támogatást is nyújt. Magyarországon mindkettőre szükség van, sem csak az egyikkel, sem csak a másikkal nem valósítható meg az, hogy jelentőset lépjünk előre a kutatás, fejlesztés és az innováció területén. Azoknak a kezdő vállalkozásoknak, amelyek most indulnak, nyilván adókedvezményekkel is és közvetlen támogatással is segítenünk kell abban, hogy meg tudják teremteni azt a technológiai képességüket, hogy a piacon versenyképesen jelenhessenek meg.

Mv: Az az együttműködés, amiről most a V4-es csúcson megállapodás született a régiós országok között az innováció tekintetében, az milyen gyakorlati előrelépést jelent? Mit jelent ez mondjuk a rövidtávú stratégiában? Tudom, hogy innováció esetében az ember nem feltétlenül csak rövidtávú stratégiáról beszél, de azért ez már egy hosszú ideje formálódó egyezség.

Pálinkás József: Így van. Megteremtődött a visegrádi országok között a politikai együttműködés, jelentős gazdasági együttműködés van. Ez a varsói deklaráció most azt jelenti, hogy egyrészt politikai szinten kinyilvánították az együttműködés szándékát, másrészt ez a nyilatkozat megfogalmaz néhány olyan területet, ahol irányt mutat abban, hogy az együttműködésekben hol tudunk jelentősen előrelépni, például a visegrádi alap megerősítésében, például ezekben az országokban a fejlesztési infrastruktúrák, a kutatási infrastruktúráknak a koordinált kihasználásában ma Csehországban, Magyarországon vagy éppen Lengyelországban kialakultak azok a jelentősebb kutatási központok, amelyeknek az együttműködése jelentős eredményeket hozhat. Nyilván nem mondjuk azt meg a kutatóknak vagy fejlesztőknek, hogy hova menjenek, de megtaláljuk annak a módját, hogy ezeket a kiépített infrastruktúrákat közösen használjuk, és ezáltal jelentősebb eredményeket érjünk el.

Mv: A világ vezető nagyhatalmai jelentkeztek be az innováció nagyhatalom címért, szóval meglehetősen erőteljes a verseny. Elhelyezné Magyarországot, a V4-eket ebben a mezőnyben?

Pálinkás József: A V4-eket kell elhelyezni ebben a mezőnyben, és a varsói nyilatkozat éppen erről szól, hogy együtt kell föllépnünk, hiszen együtt ez a 65 milliós piac és együtt ez a jelentős kutatási, fejlesztési és innovációs kapacitás már mérhető Európában, összehasonlítható Franciaországgal vagy Németországgal. Kevesebbet fordítunk a nemzeti össztermékből kutatásra, fejlesztésre, ezt természetesen növelni kell. Mi ma a közepesen fejlett országok közé tartozunk, és szokták mondani, hogy modern innovators, tehát azok közé az országok közé, amelyek nem tartoznak a vezető innovátorok közé, nyilván a cél az, hogy ezek közé a vezető innovátor országok közé bekerüljünk. Ennek sok lépése van. Szükséges lépések az oktatásban, szükséges lépések a kezdő vállalkozások támogatásában, amelyeket ma startupoknak nevezünk. Ez a hét, úgy látszik, kicsit innovációs hét, hiszen tegnap Varsóban volt ez a konferencia, ma átadjuk az innovációs díjat és nagydíjat, és elkezdődik a Think Budapest, budapesti innovációs konferencia. Azt gondolom, hogy nemcsak a figyelmet irányítjuk rá erre a területre, hanem jelentős forrásokat is biztosítunk ezen a területen, hiszen nem volt ugyan szó erről explicit módon a varsói tanácskozáson, de a megbeszéléséken, hiszen én is megbeszélést folytattam a nekem megfelelő hivatal vezetőjével. Ezeken a megbeszéléseken az európai uniós források koordinált felhasználása is szóba került, és ezekből a forrásokból jelentős összegeket fordítunk kutatásra, fejlesztésre, innovációra, és itt megismétlem még egyszer, mert nagyon fontosnak tartom, hogy ezeket hatékonyan kell fölhasználni. Látszik néhány helyen, a cseh és lengyel kollégák is elmondták azokat a veszélyeket, ami abban rejlik, hogy olyan álmokat kezdünk el megvalósítani, amit aztán nem tudunk befejezni, tehát álmodni kell, álmodni szabad, csak az álmoknak utána utána is kell számolni egy kicsit. Ezért is fontos ezeknek az országoknak az együttműködése.

Mv: Ez a legutóbbi konferencia, amit az előbb említett elnök úr, ez egyébként a régió legnagyobb innovációs fóruma. Az előző percekben a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét, Pálinkás Józsefet hallották.

Forrás: Kossuth Rádió - 180 perc - 2017.03.29.

Utolsó módosítás: 2017. március 29.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500