Itt jár Ön: A Hivatal >> Sajtószoba >> Online sajtó >> 2017
A Hivatal
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Spaller Endre: minden eddiginél több fejlesztési forrás áll rendelkezésre
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese szerint van még hová fejlődnie a termelésen túli ipari aktivitásnak idehaza, de a lehetőségek is adottak a növekedéshez.

Számos smart (okos) fejlesztésről beszél a közvélemény, telefontól órán át városig egyre több eszköz, fogalom kapja meg ezt a jelzőt. Mitől lesz okos egy innováció?

Olyan fejlesztésekre ösztönözzük a terület szereplőit, így a hazai autóipari innovátorokat is, melyek a jövőben a hétköznapokban felmerülő kihívásokra választ kínáló új megoldásokat biztosítanak. Emellett az is lényeges, hogy a kutatásfejlesztési és innovációs folyamat során, az adott technológián túlmutatva, figyelmet kapjanak a környezeti, valamint társadalmi összefüggések is.

Hazánk jelenleg az EU átlagához képest kevesebbet fordít GDP-arányosan K+F+I tevékenységre. Hogyan látja Ön, az ország lehetőségeihez képest jól állunk?

Bizakodásra ad okot, ha nominálisan tekintünk arra, hogy mennyi pénzt költenek a szereplők – az állam, a vállalatok, illetve a külföldről érkező forrásokat is ide véve – ráadásul ez az összeg folyamatosan növekszik.

A számok nyelvén kifejezve 1,39 százalékon áll Magyarország, az EU-átlag 1,8 százalék körül található. Az a cél, hogy 2020-ra elérjük ezt a szintet?

Igen, ehhez a kormányzat hozzáteszi a magáét. Hazánk a rendelkezésre álló hazai és uniós forrásokkal egyedülálló lehetőséget kapott arra, hogy új lendületet vegyen a kutatásfejlesztés és innováció területe Magyarországon. Azaz soha annyi kutatás-fejlesztési forrás nem állt rendelkezésre Magyarország történetében, mint most, másrészt a belső arányok azt mutatják, hogy a céges költések is növekednek. Ez azért nagyon fontos, mert cél, hogy az innováció piaci alapon növekedjen, így a hazai cégek még jobban betagozódjanak a nemzetközi élvonalba. Emellett a kutatásfejlesztési versenypályázatokkal célunk az is, hogy hosszú távon fenntartható beruházásokra ösztönözzük a kutatóhelyeket, melyek 2020 után, a forrásbőség időszakát követően is működtethetők lesznek.

Forrás: autopro.hu

Utolsó módosítás: 2017. március 08.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500