A Hivatal
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Francia kutatók is részt vesznek a szegedi lézerközpont kutatási programjaiban a most aláírt megállapodás alapján
A tudományos kapcsolatokról és a kutatószervezeti együttműködésről tárgyalt Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke Párizsban 2017. március 15-16. között. Részt vett és felszólalt az Európai Kutatási Tanács jubileumi rendezvényén tartott EU13-fórumon, majd a francia törvényhozás tudományos tanácsadó szervezetével és a legfontosabb kutatásfinanszírozó szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélést. Aláírták a szegedi ELI lézerközpont francia kutatói együttműködési szerződését is.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) létrejöttének tizedik évfordulója alkalmából rendezett esemény keretében az élvonalbeli európai felfedező kutatásokat finanszírozó intézmény és a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központ (Centre National de la Recherche Scientifique, CNRS) közösen szervezett fórumot a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok (az ún. EU13) részvételével. A workshop célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a – Magyarországon az NKFI Hivatal által meghirdetett – vendégkutatói ösztöndíjprogramra (visiting fellowship), amely a fiatal magyar kutatók tapasztalatszerzését is elő kívánja segíteni az eddigi ERC-nyertes kutatócsoportoknál. „13 támogatott projekttel és összesen csaknem 19 millió eurónyi elnyert támogatással Magyarország a legeredményesebb pályázók egyike a régióban. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy kutatóink még több tapasztalattal felvértezve induljanak az ERC forrásaiért folyó éles versenyben.” – mondta el felszólalásában Pálinkás József, hozzátéve, hogy az NKFI Hivatal kifejezetten erre szolgáló pályázati konstrukciókkal is aktívan támogatja a sikeres részvételt.

Másnap Pálinkás József közvetlenül is tárgyalt a CNRS vezetőivel, majd sor került az NKFI Hivatal által felügyelt magyarországi ELI-intézmény és a CNRS közti megállapodás aláírására. A memorandum a részben Magyarországon megépült közös európai lézerkutatási infrastruktúra attoszekundumos laboratóriumának hatékony kapacitáskihasználását és a francia kutatók bekapcsolódási lehetőségeit segíti elő. A szegedi ELI létesítmény a 2014-2020-as költségvetési ciklusban az európai uniós forrásból megvalósuló ötödik legnagyobb beruházás hazánkban, amely a Csehországban és Romániában épülő infrastruktúrával összekapcsolódva várhatóan 2019-től működik majd teljes kapacitással.

Az NKFI Hivatal elnöke Párizsban találkozott a francia Nemzetgyűlés és Szenátus mellett működő tudományos és technológiai tanácsadó szervezet (Office parlementaire d’évaluation des choix scientifiques et technologiques,OPECST) vezetőivel, bemutatva a magyar KFI irányítási és finanszírozási rendszer aktuális változásait és a szakpolitikai döntések előkészítésében szerzett tapasztalatokat. A franciaországi magyar kutatók hálózatának (Science Innovation France Hongrie, SIFraH) képviselőivel találkozva Pálinkás József hangsúlyozta: „Ez a közösség a maga eszközeivel nagyban segítheti a magyar-francia tudományos kapcsolatokat és a magyar tudomány eredményeinek itteni láthatóságát. Az NKFI Hivatal ugyanakkor támogatni kívánja az itt élő magyar kutatókat abban is, hogy megismerhessék a karrierépítés új lehetőségeit az anyaországban.” 

Pálinkás József előadása letölthető: Inspiring scientific excellence PDF (1 301 KB)

 

Találkozó a Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) vezetőségével, Dr. Pálinkás József (NKFIH) és Alain Schuhl, a fizikai intézet igazgatója
A szegedi ELI lézerközpont kutatói együttműködési szerződésének aláírása a Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) vezetőségével
Dr. Pálinkás József elnök (NKFIH) és Alain Schuhl, a fizikai intézet igazgatója

Találkozó a francia Nemzetgyűlés és Szenátus melletti tudományos és technológiai tanácsadó szervezet (OPECST) képviselőivel, Károlyi György párizsi magyar nagykövet, Dr. Pálinkás József (NKFIH), Jean-Yves Le Déaut elnök (OPECST)
Találkozó a francia Nemzetgyűlés és Szenátus melletti tudományos és technológiai tanácsadó szervezet (OPECST) képviselőivel
Károlyi György párizsi magyar nagykövet, Dr. Pálinkás József elnök (NKFIH), Jean-Yves Le Déaut elnök (OPECST)

Dr. Pálinkás József (NKFIH) találkozója Christian Dubarryval, a BPI France európai igazgatójával
Dr. Pálinkás József (NKFIH) és Christian Dubarry, a BPI France európai igazgatója

Dr. Pálinkás József (NKFIH) előadása az ERC workshopon a kutatói kiválóság támogatásáról Magyarországon
Dr. Pálinkás József (NKFIH) előadása az ERC workshopon a kutatói kiválóság támogatásáról Magyarországon

fotó: Marc Beaudenon

Utolsó módosítás: 2017. április 18.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500