Itt jár Ön: A Hivatal >> Sajtószoba >> Interjúk
A Hivatal
Interjúk
2017. május 03.
Ma a modern gazdaságban újítás, újdonság, innováció nélkül nemhogy növekedni nem tudnak a vállalatok, de talpon sem tudnak maradni. Jól érzi az ágazat jelentőségét a magyar kormány is, amely több százmilliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az M1 Ma reggel c. műsorában.
2017. május 03.
Egy országban csak akkor lesz megfelelő kísérleti fejlesztés és világszínvonalú innováció, hogyha vannak kiemelkedő kutatók, akik nemcsak maguk végeznek komoly munkát, hanem a fiataloknak is megtanítják kutatásaik logikáját, módszereit – fejtette ki az NKFI Hivatal elnöke a Katolikus Rádióban. A teljes interjú honlapunkon meghallgatható.
2017. március 29.
Mv: Negyed nyolc múlt négy perccel, jó reggelt kívánok! Azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytathatnak, és jó reményei vannak az országnak, hogy ennek eredményeképpen a háromszázalékos növekedési sávból fel tudunk menni öt százalékra. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József a vonalban. Jó reggelt kívánok!
2017. március 10.
Mennyi forrást biztosít ma Magyarország a kutatás-fejlesztés ösztönzésére, és mik a távlati célok? Kik és hogyan döntenek a versenypályázati rendszerben finanszírozott projektekről, programokról? Milyen új pályázati felhívásokra számíthatunk a közeli jövőben? Mitől lesz még versenyképesebb a magyar innováció? Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke Baló György kérdéseire válaszolt az RTL Klub műsorában.
2017. március 07.
Pálinkás József NKFIH-elnök a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorának nyilatkozott arról, miként járul hozzá a hazai KFI finanszírozás a versenyképesség erősítéséhez.
2017. március 07.
Pálinkás József NKFIH-elnök az M1 Ma reggel c. műsorának nyilatkozott arról, miként járul hozzá a hazai KFI finanszírozás a versenyképesség erősítéséhez.
2017. január 13.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese szerint van még hová fejlődnie a termelésen túli ipari aktivitásnak idehaza, de a lehetőségek is adottak a növekedéshez.
2017. január 06.
Mindig is feladata volt egy ország tudományos intézményrendszerének, ma pedig különösen az, hogy kapcsolódni tudjon a világban működő más tudományos intézményrendszerekhez – nyilatkozta az Innotéka magazinnak Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Az akadémikus szerint el kell érni, hogy a kutatói pálya vonzó jövőképet jelentsen a fiataloknak.
2017. január 03.
„Takarékosan kell bánnunk a rendelkezésünkre álló értékes kutatási, fejlesztési és innovációs forrásokkal, mert csak ekkor tudnak ezek az ország versenyképessége javára válni" – indokolta az általa vezetett intézmény szigorú szakmai szűrőjét a Portfolio-nak adott évértékelő interjújában Pálinkás József.
2016. december 24.
Az idén 220 milliárd forint áll rendelkezésre tudományra, kutatásra és innovációra. A támogatások gyors szétosztása helyett a valódi versenyképességet ösztönző eredmények elérése és az értékteremtés folyamatos ellenőrzése a cél - mondta lapunknak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke, Pálinkás József.
2016. november 18.
A Magyar Tudomány Ünnepével és londoni látogatásával kapcsolatban is válaszolt az Origo kérdéseire Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki 2008 és 2014 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Pálinkás elmondta: akkor javítható az ország versenyképessége, ha több lesz a nemzetközi összehasonlításban is kiváló szakember és kutató-fejlesztő az országban.
2016. november 14.
Nemzetközi csoport véleményezte a hazai kutatási és innovációs rendszert. Az Európai Bizottság által felkért független szakértők elemezték a hazai KFI intézményeket, programokat, stratégiákat. Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatás-fejlesztésért felelős főigazgatója nyilatkozott a témával kapcsolatban magazinunknak.
2016. november 11.
Sokrétű tudományos együttműködési lehetőségekről tárgyalt a brit kormány és a brit egyetemi világ magas rangú képviselőivel Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.
2016. szeptember 06.
Jelentős tudományos-technológiai együttműködési megállapodást köt Magyarország Kínával, hogy a két ország kutatói közös, pályázatokra épülő projektekben vehessenek részt – mondta lapunknak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Pálinkás József szerint a szakemberek külföldre távozását a kiszámítható kutatói-vállalkozói környezet állíthatja meg, az agykutatás mellett pedig hamarosan a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések kutatására is indulhatnak programok.
2016. június 23.
A versenypályázati rendszer felhívásairól, a projekttervek értékelési tapasztalatairól és a szakértői bírálatok minőségéről adott tájékoztatást Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a K+F+I versenypályázati tükör – Pályázói-értékelői szakmai fórumon. A rendezvényen a pályázók és a projekttervek értékelői is részt vettek.
2016. június 18.
Bejött a papírforma: Pálinkás József volt MTA-elnök az Akadémiáról a magyar tudománypolitika „centrális erőterét” is vitte magával az általa létrehozott Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba. Vagyis nála pénz, paripa, fegyver. Kutatók szerint ennek előnyei is vannak: Pálinkás legalább bejáratos a hatalom legfelső szféráiba, nemcsak a kormányt képviseli a tudományban, de a tudományt is a politika csúcsain. Lapunknak azt mondja, érzi is a felelősséget.
2016. január 28.
A kutatási eredmények hozzáférésének kérdése világméretű vitát generál tudományos körökben. Az egyik álláspont, hogy a tudományos közlemények mellett a mérési adatok is hozzáférhetőek legyenek /Open Data/, mások úgy vélik, elsőre az Open Access, vagyis maguknak a közleményeknek a hozzáférhetővé tétele is elég nagy falat.
2016. január 28.
Anne Glover szerint Magyarországnak változtatnia kell a tudomány finanszírozási modelljén ahhoz, hogy nemzetközileg is versenyképes legyen. A skót kutató, aki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnökének tudományos főtanácsadója volt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzetközi tanácsadó testületének tagjaként járt Budapesten.
2015. december 10.
Magyarországon nincsenek sokan, akik a saját pénzüket kockáztatnák, de a közpénzből sem szabad indokolatlanul bátornak lenni – indokolja Pálinkás József, miért kell az államnak az adófizetők pénzéből startupokat támogatni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal egy éve hivatalba lépett elnökével a szekrényben talált csontvázakról is beszélgettünk.
A Heti Válasz 2015. december 10-i cikke megtekinthető honlapunkon.
2015. október 08.
Sikerességünk az innovációban nagyjából megfelel a gazdasági fejlettségünknek, a régiós versenytársak közül a lengyelek előtt járunk, a csehektől viszont van még mit tanulnunk – mondta a Magyar Nemzetnek Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint létfontosságú, hogy a szegedi szuperlézer mielőbb az európai stratégiai infrastruktúra részévé váljon, ebben viszont lát némi lemaradást.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500