Itt jár Ön: A Hivatal >> Sajtószoba >> Interjúk
A Hivatal
Interjúk
2016. szeptember 06.
Jelentős tudományos-technológiai együttműködési megállapodást köt Magyarország Kínával, hogy a két ország kutatói közös, pályázatokra épülő projektekben vehessenek részt – mondta lapunknak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Pálinkás József szerint a szakemberek külföldre távozását a kiszámítható kutatói-vállalkozói környezet állíthatja meg, az agykutatás mellett pedig hamarosan a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések kutatására is indulhatnak programok.
2016. június 23.
A versenypályázati rendszer felhívásairól, a projekttervek értékelési tapasztalatairól és a szakértői bírálatok minőségéről adott tájékoztatást Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a K+F+I versenypályázati tükör – Pályázói-értékelői szakmai fórumon. A rendezvényen a pályázók és a projekttervek értékelői is részt vettek.
2016. június 18.
Bejött a papírforma: Pálinkás József volt MTA-elnök az Akadémiáról a magyar tudománypolitika „centrális erőterét” is vitte magával az általa létrehozott Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalba. Vagyis nála pénz, paripa, fegyver. Kutatók szerint ennek előnyei is vannak: Pálinkás legalább bejáratos a hatalom legfelső szféráiba, nemcsak a kormányt képviseli a tudományban, de a tudományt is a politika csúcsain. Lapunknak azt mondja, érzi is a felelősséget.
2016. január 28.
A kutatási eredmények hozzáférésének kérdése világméretű vitát generál tudományos körökben. Az egyik álláspont, hogy a tudományos közlemények mellett a mérési adatok is hozzáférhetőek legyenek /Open Data/, mások úgy vélik, elsőre az Open Access, vagyis maguknak a közleményeknek a hozzáférhetővé tétele is elég nagy falat.
2016. január 28.
Anne Glover szerint Magyarországnak változtatnia kell a tudomány finanszírozási modelljén ahhoz, hogy nemzetközileg is versenyképes legyen. A skót kutató, aki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnökének tudományos főtanácsadója volt, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzetközi tanácsadó testületének tagjaként járt Budapesten.
2015. december 10.
Magyarországon nincsenek sokan, akik a saját pénzüket kockáztatnák, de a közpénzből sem szabad indokolatlanul bátornak lenni – indokolja Pálinkás József, miért kell az államnak az adófizetők pénzéből startupokat támogatni. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal egy éve hivatalba lépett elnökével a szekrényben talált csontvázakról is beszélgettünk.
A Heti Válasz 2015. december 10-i cikke megtekinthető honlapunkon.
2015. október 08.
Sikerességünk az innovációban nagyjából megfelel a gazdasági fejlettségünknek, a régiós versenytársak közül a lengyelek előtt járunk, a csehektől viszont van még mit tanulnunk – mondta a Magyar Nemzetnek Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint létfontosságú, hogy a szegedi szuperlézer mielőbb az európai stratégiai infrastruktúra részévé váljon, ebben viszont lát némi lemaradást.
2015. szeptember 17.
PÁLINKÁS JÓZSEF ❘ Meddig lehet növekedni? Mit hoz a robotizáció? – Ezek a témák foglalkoztatják a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökét, aki szerint az igazán fontos emberi kérdések Marcus Aurelius óta nem változtak.
2015. február 17.
Zökkenőmentes volt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal januári indulása − mondta lapunknak Pálinkás József. Az elnök szerint a hivatal életre hívása hatékonyabb, szakpolitikai stratégiai alapú finanszírozást tesz lehetővé az alap- és az alkalmazott kutatásokban, valamint az innováció területén. A tét nagy, kutatás-fejlesztésre és innovációra a mostani hétéves pénzügyi ciklusban 550 milliárd forint vissza nem térítendő és 200 milliárd forint visszafizetendő támogatás áll rendelkezésre. Az akadémikus komoly gondnak tartja, hogy az oktatásból sok helyen kiveszett az inspiráció és a követelményállítás egyensúlya. Rövidesen Brüsszelhez fordulnak, mert a kutatói bérek tekintetében igazságtalannak tartják az Európai Kutatási Tanács kiválósági programjának bérkifizetési rendszerét.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500