A Hivatal
2005
2006. május 02.

Nanotechnológia = 10-9

2005. december 12.

Nanotechnológia = 10-9

2005. december 12.
Pályázati felhívás nanotechnológiai kutatólaboratórium felállítására a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén.
2005. december 09.

Pályázati felhívás nanotechnológiai kutatólaboratórium felállítására a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány miskolci telephelyén.

2005. december 08.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a vállalati innováció ösztönzését tartja legfontosabb feladatának. Célja és egyben törvényi kötelessége is, hogy az Innovációs Alap forrásainak többségét közvetlenül vagy közvetetten vállalati innovációra fordítsa.

2005. november 25.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által megrendezésre került konferencián a hazai kutatási eredmények piaci hasznosítását mutatták be példaértékű magyar technológiai vállalkozások. A rendezvény célközönsége, a műszaki- és természettudományok területén tanuló egyetemisták, PhD hallgatók, posztdoktorok illetve vezető ifjú kutatók voltak.

2005. október 18.

A magyar gazdaság versenyképességnek növelése érdekében, a kormány kiemelt figyelmet fordít az innováció ösztönzésére.

2005. szeptember 20.

A magyar kormány évek óta kiemelt figyelmet fordít az innováció, a kutatás és technológiafejlesztés ösztönzésére. A terület reformálásaként 2004-ben létrehozta a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapot, melyet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal kezel. Ezzel lehetőséget teremt a kutatás-fejlesztési és technológiai innovációs programoknak. A kormány most a programok értékeléséről dolgoztatott ki egy olyan átfogó rendeletet, amely alapvető szemléletváltást fog jelenteni a közigazgatásban, és mostantól beépül annak működésébe.

2005. augusztus 26.

Az egyetemi kutatások gazdasági hasznosításának elősegítésére a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 2004-ben elindította a regionális egyetemi tudásközpontok létrehozását és működtetését támogató pályázatát. A cél olyan kutató egyetemek kialakítása, amelyek kiemelkedő kutatás-fejlesztési, technológiai innovációs és oktatási tevékenységet folytatnak, intenzíven együttműködnek a gazdasági szférával, erősítik a vállalkozások K+F tevékenységét, gyorsítják a régiók technológiai és gazdasági fejlődését, ezáltal javítják az ország gazdasági versenyképességét. A legsikeresebb angolszász és skandináv példák azt mutatják, hogy csak a jól működű kutatóegyetemek mellett tudnak kialakulni a gazdasági versenyképességet komolyan befolyásoló iparágak.

2005. augusztus 25.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2005. májusban pályázatot hirdetetett Regionális Egyetemi Tudásközpontok létrehozására és működésének támogatására. A pályázat fő célja, hogy olyan szakterületi és regionális vonzáscentrumok jöjjenek létre, amelyek kiemelkedő kutatás-fejlesztési, valamint technológiai innovációs tevékenységet folytatnak, intenzíven együttműködnek a gazdasági szférával, ösztönzőleg hatnak a régiók technológiai és gazdasági fejlődésére.

2005. július 12.

A napokban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elkészítette a „Kutatás és fejlesztés 2004 (előzetes adatok)” című összeállítását. Ebben az összeállításban az Innovációs Alap kifizetéseiből, a KMÜFA+NKFP sorban, csupán 11,77 Mrd forint jelent meg. A kimutatásban nem szerepel az Innovációs Alap további 10,69 Mrd forintot kitevő kifizetése. Az NKTH által a KSH számára leadott adatok azonban 21,35 Mrd forint összegű kifizetésről szólnak, 11,77 Mrd NKFP és 9,58 Mrd KMÜFA kifizetésről. Egyértelműen látszik, hogy a KSH összeállítás előbb említett sorában szereplő összeg, a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok (NKFP) 2004. évi kifizetéseivel egyezik meg.

2005. július 11.

2004. évben a kutatás-fejlesztés támogatására 22,46 Mrd forint került kifizetésre a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal (NKTH) által működtetett Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból. Az NKTH adatai alapján 2001-ben 13,3 Mrd, 2002-ben 18,5 Mrd, 2003-ban 19,3 Mrd forint került kifizetésre. Jól látszik, hogy 2004-ben történt az eddigi legnagyobb összegű pályázati kifizetés.

2005. június 15.

2005. június 15-16-án kerül megrendezésre a Magyar-Amerikai Innovációs Projekt záró konferenciája a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Épületében. A budapesti workshop és a projekt koordinátora magyar részről a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), az Egyesült Államok részéről pedig a jelentős befolyással rendelkező, washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (Center for Strategic & International Studies, CSIS).

2005. április 22.

Boda Miklós a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnöke sajtótájékoztatót tart 2005. április 26-án a Jedlik Ányos program részleteiről.
A Jedlik Ányos Program (korábban: Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programok /NKFP/) kutatás-fejlesztési pályázatának célja, olyan átfogó kutatási, fejlesztési és innovációs projektek megvalósításának támogatása, amelyek nemzetközi szintű tudományos eredményeket vagy jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó újdonságot jelentő anyagok, termékek, eszközök, eljárások, technológiák, szolgáltatások kidolgozására és demonstrálására irányulnak és amelyek vállalkozások és költségvetési kutatóhelyek együttműködésében valósulnak meg.

2005. április 15.

A magyar-orosz nanotechnológiai együttműködési szándéknyilatkozat 2005. február 16-ai aláírása új fejezetet jelent a magyar-orosz kutatás-fejlesztési együttműködés területén. A Magyar Köztársaság és az Oroszországi Föderáció együtt fog nanotechnológiai kutatást és fejlesztést végezni.

2005. április 14.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök találkozik Szergej Nyikolajevics Mazurenkoval, az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tudományos és Innovációs Ügynökségének vezetőjével, valamint Boda Miklóssal, a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal elnökével, ezzel is megerősítve a Magyar Köztársaság Kormányának elkötelezettségét a magyar-orosz nanotechnológiai együttműködéssel kapcsolatban.

2005. március 24.

Az Innovációs Tavasz második előadása a British Council Hungary és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal közös szervezésében zajlott le 2005. március 21-én. A rendezvény témája: Open Models of Innovation – Nyitott Innovációs modellek, előadója: Charles Leadbeater angol újságíró .

2005. március 02.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Innovációs Tavasz címmel vitasorozatot rendez 2005 tavaszán. A rendezvénysorozat célja, hogy a szakmai közösséget segítse az innováció jelentőségének felismerésében és mozgósítsa a gyakorlati hasznosítás érdekében. A széles körű szakmai vita megrendezésének célja az is, hogy feltárásra kerüljön, mely területek számítanak húzóágazatnak Magyarországon, hol vannak a magyar gazdaság kitöréspontjai.

Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500