A Hivatal
2009
2009. december 17.
„Fejlődést, a hatékonyság egyértelmű javulását várjuk egy új akadémiai K+F+I-kutatóközponttól” – hangsúlyozta az MTA új akadémiai központjának bejelentésén Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Pálinkás József, az MTA elnöke. A 9, 5 milliárd Ft értékű beruházás finanszírozását rögzítő támogatási szerződés aláírásán részt vett Csopaki Gyula, az NKTH elnöke, valamint Pálinkás Gábor, az MTA Kémiai Kutatóközpontjának főigazgatója is.
2009. december 15.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 2 000 millió Ft-tal kívánja támogatni azokat a magyar intézményeket, amelyek az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által kiválasztott Tudományos és Innovációs Társulások (Knowledge and Innovation Community – KIC) tagjai lesznek, továbbá azokat, amelyek egy KIC társulással hosszú távú, partneri együttműködést alakítanak ki. Az összeget a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból különítik el.
2009. november 25.
A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat idei témaköréhez: a „Tudomány és innovatív környezet” témához kapcsolódott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal konferenciája, amely a tudásközpontok innovációs folyamatokra gyakorolt hatását vizsgálta. A Regionális Egyetemi Tudásközpontok létrehozásával olyan szakterületi és regionális vonzáscentrumok jöttek létre, amelyek kiemelkedő kutatás-fejlesztési, valamint technológiai innovációs tevékenységet folytatnak, intenzíven együttműködnek a gazdasági szférával, ösztönzőleg hatnak a régiók technológiai és gazdasági fejlődésére, s ezen keresztül javítják a régió versenyképességét. Az egyetemi és PhD hallgatókat sikerült bevonni a kutatás-fejlesztésbe, továbbá az innovációs és üzleti szemlélet erősödött a felsőoktatásban.
2009. november 25.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2007 és 2008 években pályázatot hirdetett Nemzeti Technológiai Platformok támogatására. A pályázatokon húsz platform kapott összesen 760 millió forinttal vissza nem térítendő támogatást.
2009. november 18.
Dr. Vass Ilona, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökhelyettese is bekerült az AAL (Ambient Assisted Living) európai közös kezdeményezés négyfős elnökségébe. A döntés mindenképpen komoly eredmény Magyarország számára, hiszen így közvetlen ráhatásunk lehet a kezdeményezés programjainak alakításában. Az AAL elnöke Lena Gustafsson (Svédország) lett; Dr. Vass Ilona mellett Joachim Russ (Németország) tölthet be alelnöki pozíciót, míg a gazdasági vezető posztját Rafael de Andres Medina (Spanyolország) tölti be.
2009. november 13.
A jelenlegi legnagyobb lézerek teljesítményét több nagyságrenddel meghaladó, extrém rövid lézerimpulzusok leadására képes Extreme Light Infrastructure (ELI) a projekt irányítótestületének októberi döntése értelmében három helyszínen: Magyarországon, a Cseh Köztársaságban és Romániában valósulhat meg. A három ország ennek megfelelően megkezdte a projekt és a leendő összeurópai konzorcium közös előkészítését.
2009. október 29.
Idén először Budapest is házigazdája lehetett a belga European Unlimited idén ötödik alkalommal megrendezett European Venture Contest (Európai Vállalkozási Verseny) egyik középdöntőjének. A 2009. október 28-án tartott rendezvényen 41 (közülük 22 magyar) fiatal innovatív vállalkozás mutatta be tevékenységét, eredményeit, aktuális terveit.  Közülük összesen 16 (ebből tíz magyar) cég jutott be a következő fordulóba; a legjobb tízben négy magyar vállalkozás található.
2009. október 26.
Az erdélyi Brassói Egyetem a napokban adott otthont a LEI2009 (Light at Extreme Intensities) című nemzetközi konferenciának. Az október 16-i nyitó rendezvényen tartott sajtótájékoztató középpontjában az ELI (Extreme Light Infrastrurcture) össz-európai érdekeltségű lézerkutató központtal kapcsolatos döntés állt. A sajtótájékoztatón részt vett többek között Dr. Marius Enachescu (Oktatási, Kutatási és Innovációs Minisztérium), Románia ELI-megbízottja, Dr. Lippényi Tivadar, (Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal), az ELI-program magyarországi kormányzati programjának megbízottja, Jan Krvos, a Cseh Köztársaság romániai nagykövetsége konzuli osztályvezetője és Carlo Rizzuto, az Európai Kutatási Infrastruktúrák Stratégiai Fórumának elnöke.
2009. október 12.
Az évtizedek óta sikeres izraeli technológiai inkubációs programot és ennek tapasztalatait ismertették  Dr. Rina Pridor és Hanan Gefen izraeli szakértők 2009. október 12-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szervezésében megrendezésre kerülő műszaki inkubációs és technológiatranszfer szemináriumon, amelyhez sajtóbeszélgetés kapcsolódott.
2009. október 08.
Az évtizedek óta sikeres izraeli technológiai inkubációs programot és ennek tapasztalatait ismertetik Dr. Rina Pridor és Hanan Gefen 2009. október 12-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szervezésében megrendezésre kerülő műszaki inkubációs és technológiatranszfer szemináriumon, amelyhez délután sajtóbeszélgetés kapcsolódik.
2009. október 06.
A tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomaták feladata egy-egy ország innovációs rendszerének feltérképezése, a megfelelő szakmai kapcsolatok kiépítése, a Magyarország számára releváns információk összegyűjtése és hazánkba továbbítása. Különösen fontos szerepük van a tudománydiplomáciai események elkészítésében és lebonyolításában, segítséget nyújtanak a partnerkeresésben a hazai kutatók számára, ilyen jellegű igény felmerülése esetén elemzéseket készítenek. Az attaséi hálózatot a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal és a Külügyminisztérium közösen működteti. A szakdiplomaták minden évben nyilvános beszámolón adnak számot elért eredményeikről, illetve minden második évben konferencián is megvitatják a nemzetközi tudománydiplomácia aktuális kérdéseit. Idén tizenegyedik alkalommal került sor ilyen konferenciára.
2009. szeptember 25.
A Magyar Köztársaság legfontosabb tudományos partnereinél a kapcsolatok ápolását tudományos és technológiai (TéT) szakattasék segítik el. A jelenleg 11 országra kiterjedő TéT-attaséi rendszer a kormányzat kutatási és technológia-fejlesztési törekvéseivel összhangban a magyar tudományos közösség egészének érdekében működik. Tevékenysége kiterjed a természettudományos kutatás, a műszaki tudományok, a technológia- és termékfejlesztés, valamint az innováció területének képviseletére. Az attaséknak egyszerre kell szolgálniuk a magyar tudományos kutatás és a magyar tudományszervezés intézményeit és a teljes magyar kutatóközösséget.
2009. szeptember 14.
A Lisszaboni Szerződés alapján uniós szintű cél, hogy az innováció legyen a gazdasági fejlődés és a versenyképesség motorja. Az innovációs tevékenység növelése azonban nem csak az ország egészének versenyképességéhez, hanem a gazdasági-jövedelmi különbségek felszámolásához is hozzájárulhat. Ebben a folyamatban a régiók kiemelkedően fontos szerephez juthatnak.
2009. szeptember 03.
Az OECD Tudomány- és Technológiapolitikai Bizottsága, a világ egyik legelismertebb nemzetközi intézményének a témával foglalkozó kiváló szakemberei elemző országtanulmányt készítettek a magyar innovációs rendszerről. Az OECD tanulmány (OECD Reviews of Innovation Policy – Hungary, 2008) célja, hogy független, átfogó elemzés alapján értékelje a magyar innovációs rendszer teljesítményét, és annak javításához javaslatokat dolgozzon ki a kormányzati politika és az innovációs rendszer szereplői számára. A tanulmányt a szélesebb körű felhasználás érdekében a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal kiadta magyar nyelven, valamint minden érdeklődő által elérhető az NKTH honlapján www.nkth.gov.hu.
2009. augusztus 17.
Gazdasági Rádió
2009. augusztus 05.
A miskolci Admatis Kft. – különböző, kutatás-fejlesztési pályázati lehetőségeknek köszönhetően – két jelentős európai űrkísérletben is részt vehet. Ez nem csak azért komoly eredmény, mert az űr mikrogravitációs körülményei egészen egyedülálló lehetőséget biztosítanak ipari fejlesztésekhez kapcsolódó kutatásokhoz, hanem azért is, mert a pályázatokon való sikeres szereplés egyben a kutatás európai szinten is kiemelkedő színvonalára is garanciát jelent. A programok részleteiről 2009. augusztus 5-én Dr. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, Dr. Both Előd, az NKTH felügyelete alatt működő Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, Dr. Bárczy Pál, az Admatis Kft. igazgatója, az egyik nyertes projekt gazdája, valamint Neil Melville, Európai Űrügynökség (ESA) képviselője tartott sajtótájékoztatót az NKTH épületében.
2009. augusztus 03.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, valamint a Magyar Űrkutatási Iroda tisztelettel meghívja Önt a 2009. augusztus 5-én tartandó sajtótájékoztatójára.
2009. július 23.
A Nemzeti Technológia Program a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kezelt Kutatási, Technológiai és Innovációs Alap pályázati portfóliójának mind volumenében, mind hatásaiban legfontosabb programja. A 2008-ban új stratégiával indult program jelentős, évi 18-30  milliárd forint forrást biztosít felhasználás-orientált, nagy gazdasági és társadalmi hasznosulással járó kutatás-fejlesztési programok finanszírozására. 2009-ben a pályázat két fordulójában összesen 18 milliárd forint áll rendelkezésre a pályázati program céljaira.
2009. július 21.
A Nemzeti Technológia Program a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) által kezelt Kutatási, Technológiai és Innovációs Alap pályázati portfoliójának mind volumenében, mind hatásaiban legfontosabb programja, amelynek célja jelentős nemzetgazdasági és társadalmi hatású, stratégiai kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységek ösztönzése, technológia alapú innovációk elősegítése.
2009. július 21.
2009. július 17-én Budapesten, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalban megrendezett ELI – Extreme Light Infrastructure projekt Irányító bizottsági ülésén, amelyen 13 ország vett részt, Vlastimil Ruzicka cseh oktatási, ifjúsági és sport miniszterhelyettes és Lippényi Tivadar NKTH elnökhelyettes, mint a két ország kormányzati ELI megbízottai közös bemutatón ismertették a cseh-magyar javaslatot, amelyet megvizsgálva hozta meg a testület döntését.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500