A Hivatal
2010
2010. december 13.
Jövő Internet Szakmai Napot tartott a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) 2010. december 9-én az új generációs Internet technológia és hálózat kifejlesztésére irányuló nemzetközi programok, továbbá a kapcsolódó hazai K+F tevékenység áttekintésére. A rendezvényen elismert hazai kutatók vitatták meg a következő generációs Internet hálózat kutatására és fejlesztésére irányuló nemzetközi törekvéseket, különös tekintettel az Európai Unió kapcsolódó K+F programjaira, kezdeményezéseire és a kapcsolódó magyar kutatások helyzetére.
2010. október 15.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) meghívására Magyarországon tanácskoztak az ASPERA (AStroParticle ERAnet – Európai Asztro-részecskefizikai Kutatási Hálózat) képviselői. Az EU által támogatott kezdeményezés célja, hogy összefogja az európai asztro-részecskefizikai kutatásokat és kidolgozza a jövőre vonatkozó fejlesztési terveket. Az ASPERA együttműködés elkészítette azt a kutatási stratégiát (roadmap), amely Európában meghatározza a legfontosabb K+F feladatokat az asztro-részecskefizika területén. A 2010. október 15-én, Budapesten megrendezett ASPERA Magyar Nemzeti Nap egyik célja az volt, hogy a projektben résztvevő, 22 európai K+F szervezet képviselői áttekintsék a stratégia előrehaladását, és egyúttal tájékoztatást kaptak a magyar asztro-részecskefizika kutatások fő irányairól és eredményeiről is.
2010. október 13.
Fiatal és tapasztalt kutatók számára elérhető támogatási lehetőségekről rendezett információs napot 2010. október 11-én a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködésben.
2010. szeptember 28.
A kis- és középvállalatokat érintő nemzetközi pályázati lehetőségekről, valamint az egyes programokban való magyar részvétel támogatásáról rendezett információs napot 2010. szeptember 27-én a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal.
2010. július 22.
Az Európai Unió nagy jelentőséget tulajdonít a válság idején is a kutatás-fejlesztésre, innovációra fordított pályázati források növelésének. Az Európai Bizottság a válságból való kilábalás és a fejlődés egyik fontos eszközének tekinti a kutatás-fejlesztést és innovációt. Ezt alátámasztandó 6,4 milliárd euró értékben kíván kutatási és innovációs projekteket támogatni. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) segítséget nyújt a magyar pályázóknak az Unió 7. Kutatás-fejlesztési Keretprogramja pályázatainak megismerésében.
2010. június 25.
EUREKA Miniszteri Konferenciát tartottak 2010. június 25-én Berlinben. A konferenciát megelőzően ünnepélyes keretek között átadták az EUREKA Innovációs Díjat, amelyet a magyar Compuworx Kft. aktív részvételével megvalósult Onom@Topic+ projekt nyert. A projekt az EUREKA MEDEA+ (mikroelektronikai témájú) klaszter programján belül az európai állampolgári kártya rendszerrel, valamint mobil multimédia alkalmazások fejlesztésével foglalkozott.
2010. június 18.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) Információs napot szervezett 2010. június 16-án az Európai Unió 7. Kutatási, Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogramja pályázati folyamataiban bevezetett és tervezett egyszerűsítési intézkedésekről. A 7 éves időtartamú programban, amely 2007. január 1-jével indult és 2013. december 31-ig szól, összesen 50,5 Mrd euróra pályázhatnak a tagállamok és társult országok kutatói, kutatói hálózatai, vállalatai. A keretprogram célja, hogy a tagállamok közötti kutatási együttműködések erősítésével, az erőforrások koncentrálásával olyan kutatási célok megvalósítását segítsék, amelyek erősítik az európai ipar tudományos és technológiai alapjait, javítják Európa nemzetközi versenyképességét és elősegítik a társadalmi–gazdasági fejlődést.
2010. június 08.
A magyar kis- és középvállalkozásoknak 2010-ben is lehetőségük nyílt megmérettetni magukat „Az év legjobb innovatív vállalkozása” címéért a Europe Unlimited által szervezett European Venture Contest budapesti fordulóján.
2010. március 25.
A Magyar Örökség Díj Aranykönyvébe a mai napon a következő bejegyzés került: "A Magyarországért Alapítvány kurátorai úgy határoztak, jeles bizottságot kérnek fel arra a célra, hogy együtt munkálkodva a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumát létrehozzák. A Magyar Örökség és Európa Egyesület által ezen szándék szellemében megerősített Bizottság 2010. március 20-án a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kinyilvánítja, hogy az arra méltó, a nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel Magyar Örökség, amiről ezen oklevél tanúbizonyságot tesz. A nemzetközi űrkutatásban való magyar részvétel tényét az Aranykönyv őrzi."
2010. február 23.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) támogatásával dolgozta ki a FOCUS projektet a miskolci Admatis Kft. A FOCUS kísérlet célja a fémhabok gyártási technológiájának tökéletesítése. A magyar habosítási kísérlet mikrogravitációs körülmények között a Nemzetközi Űrállomás európai Columbus moduljában ment végbe 2010. február 7-én. A kísérletet Jeffrey Williams amerikai űrhajós végezte el. A képanyag a NASA adattovábbító rendszere segítségével február 12-én került az Admatis Kft. szerverére, ahol megkezdték az adatfeldolgozást.
2010. február 18.
Bajnai Gordon miniszterelnök vezetésével megtartotta alakuló ülését a Kutatási és Tudománypolitikai Tanács (KTT) a Parlament Munkácsy termében 2010. február 17-én. A KTT a K+F területet érintő stratégiai jelentőségű kérdésekben a Kormány javaslattevő, véleményező, tanácsadó és döntés-előkészítő testületeként működik, emellett ellátja a szakterület koordinációs feladatait.
2010. február 04.
A nemzetközi űrállomáson hamarosan lefolytatandó magyar anyagtudományi kísérletről tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 2010. február 3-án. A FOCUS projektet a miskolci ADMATIS Kft dolgozta ki. A FOCUS kísérlet célja a fémhabok gyártási technológiájának tökéletesítése. A magyar habosítási kísérlet mikrogravitációs körülmények között a Nemzetközi űrállomás európai Columbus moduljában megy majd végbe. A program részleteiről Dr. Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, Dr. Both Előd, az NKTH-n belül működő Magyar Űrkutatási Iroda vezetője, valamint Dr. Bárczy Pál, az Admatis Kft. igazgatója számolt be.
2010. február 01.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal, valamint a Magyar Űrkutatási Iroda tisztelettel meghívja Önt a 2010. február 3-án tartandó sajtótájékoztatójára.
2010. január 14.
A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) lesz a házigazdája az Európai Kutatási Térség (ERA-NET) hálózatán belül az atommagfizikai infrastruktúrákért felelős szervezet, a NuPNET Igazgatótanácsa január 15-én, pénteken sorra kerülő második ülésének. A rendezvényen a terület számára elérhető támogatási lehetőségek, illetve a közös tevékenységek, akciók indítási feltételeinek áttekintése történik majd meg. A szervezés hazai koordinátora az MTA Atommagkutató Intézete.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500