A Hivatal
2012
2012. december 12.
Shenzhen (Sencsen) 2012. december 11. – Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke 2012. december 11-én tárgyalást folytatott kínai Külföldi Szakértők Állami Hivatala (SAFEA) vezetőivel Shenzhen-ben. A NIH küldöttsége látogatásának célja, a kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) kapcsolatok elmélyítésén túl, intézményközi együttműködési megállapodás aláírása volt. Az eseményre Dr. Mészáros György a SAFEA vezetőivel folytatott korábbi tárgyalása nyomán került sor.
2012. december 12.
Budapest, 2012. december 11. - Sikerrel zárult a Nemzeti Innovációs Hivatal és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által szervezett „EIT Awareness Day” rendezvény. A tanácskozás résztvevőinek José Manuel Leceta, az EIT igazgatója, tájékoztatást adott az újonnan induló, tervezetten 2014-ben és 2018-ban létrejövő három-három új tervezett társulásról (KIC), melyek az alábbi tematikára épülnek - Innováció az egészséges életmód és aktív időskor szolgálatában; Nyersanyagok; A jövő élelmiszerei; Városi mobilitás; Magas hozzáadott értéket előállító gyártás; Intelligens és biztonságos társadalmak.
2012. november 29.
Budapest, 2012. november 29. – A versenyképesség érdekében az Európai Unió innovációs politikájának fókuszában a hatékonyság növelésének kell állnia – derül ki az Ernst & Young „Az egyszerűség ereje” című tanulmányából, amelynek eredménye alapján egy hárompillérű módszert javasol. A módszer további célja, hogy csökkentse azoknak a vállalkozásoknak az adminisztratív terheit, amelyek az EU jelenleg elérhető finanszírozási eszközeit, illetve az EU intézmények egyéb kezdeményezéseit szeretnék igénybe venni. Az Ernst & Young és a Nemzeti Innovációs Hivatal sajtótájékoztatóján Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke elmondta, hogy a NIH ezen kihívásokra válaszul útjára indította a KFI Tükör sorozatot, valamint a Kaleidoszkópot, a NIH innovációs szolgáltató felületét.
2012. november 27.
Budapest, 2012. november 26. - A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke Dr. Mészáros György, Orbán Viktor miniszterelnök úr által vezetett kormányzati delegáció tagjaként, kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a mai napon a szlovéniai Technológiai Ügynökség (TIA - Public Agency for Technology) vezetőjével, Dr. Mateja Mešl igazgató asszonnyal.
2012. november 21.
Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke 2012. november 19-én fogadta hivatalában a Sanghaj Önkormányzat Tudományos és Technológiai (TéT) Bizottságának (Science & Technology Commission of Shanghai Municipality - STCSM) négyfős delegációját. A németországi megbeszéléseit követően Magyarországra érkező kínai küldöttség látogatásának célja a kétoldalú TéT kapcsolatok elmélyítésén túl intézményközi együttműködési megállapodás aláírása volt. Az eseményre Dr. Mészáros György a Bizottság vezetőivel folytatott sanghaji, 2012. szeptember 20-i előkészítő tárgyalása kapcsán került sor.
2012. november 15.
Budapest, 2012. november 15. – A Nemzeti Innovációs Hivatal a mai napon indítja el Go!nno webes szolgáltatását, melynek célja rendszerezett információkkal és innovációs szolgáltatásokkal támogatni a hazai vállalkozókat, illetve start-up cégek vezetőit. Az új szolgáltatás a www.kaleidoszkop.gov.hu weboldalon érhető el.
2012. november 06.
Kuvait, 2012. november 6. – Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár által vezetett kormányzati delegáció tagjaként Dr. Mészáros György, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke a mai napon együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a kuvaiti Nemzeti Technológiai Hivatal (National Technology Enterprises Company, NTEC) vezetőjével, Anas Meerza úrral.
2012. szeptember 06.
A nemzetgazdásági miniszter, Dr. Mészáros György a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökének javaslatára, Dr. Deák Csaba egyetemi docenst a NIH stratégiai elnökhelyettesévé, valamint Korányi László korábbi izraeli TéT attasét a NIH kül- és belkapcsolati elnökhelyettesévé nevezte ki, akik 2012 augusztusától látják el feladataikat.
2012. augusztus 13.
A Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációt indít a kutatási infrastruktúra fejlesztési pályázatainak megalapozása érdekében. A szakmai munka koordinálását a Nemzeti Innovációs Hivatal végzi. A konzultáció célja a hazai kutatási infrastruktúra fejlesztése és versenyképessé tétele az EU Strukturális Alapok, illetve a Kutatási és Innovációs Alap forrásainak felhasználásával. A szakmai munka 2012 augusztusában veszi kezdetét, a vitaanyag 2012. november 15-re készül el a NEKIFUT projekt támogatásával.
2012. augusztus 09.
Újító technológiák, termékek és szolgáltatások üzleti seregszemléje a Nemzeti Innovációs Hivatalban
A Nemzeti Innovációs Hivatal a mai napon projektgeneráló műhelybeszélgetést tartott „Irány Kelet!” mottóval, amelynek keretében ígéretes hazai innovatív, piacképes termékek és technológiák kerültek bemutatásra. Az üzleti seregszemlén 18 olyan, elsősorban kis- és közepes vállalkozás vett részt, amelyek projektjeik piaci bevezetését kínai partnerek vagy tőke bevonásával tervezik megvalósítani a közeljövőben.
2012. augusztus 07.
Helyi kutatás, fejlesztés és innovációs lehetőségekről, folyamatban lévő projektekről tárgyalt a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke pénteken Pécsen, aki szerint több helyi projekt is eljuthat külföldre is. Mészáros György, a NIH elnöke a Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (DDRIÜ) meghívására érkezett Pécsre. A Pécsi Tudományegyetemen rendezett kerekasztal megbeszélésen tíz konkrét projekttel is megismerkedett.
2012. július 02.
A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a China Hi-Tech Fair Szervezőbizottsága közösen rendezte meg a China Hi-Tech Fair (CHTF) üzleti fórumot Budapesten. Az esemény, melynek ötödik alkalommal házigazdája Budapest, immáron hagyománnyá, és a magyar-kínai üzleti kapcsolatok ápolásának egyik legjelentősebb éves fórumává vált.
2012. június 28.
2012. június 28-án együttműködési megállapodást írt alá az Dr. Patyi András az NKE rektora, Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke és Mészáros György a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke.
2012. június 19.
A BKV Zrt. elsõdleges feladata a közösségi közlekedés zavartalanságának biztosítása, ugyanakkor fontosnak tartja az egyes közlekedésszakmai újítások, vívmányok megismerését és hasznosítását is. Ennek elősegítése érdekében a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a mai napon együttműködési keretmegállapodást kötött. A megállapodást a BKV nevében Bolla Tibor, a Társaság vezérigazgatója, míg a NIH részéről dr. Mészáros György elnök írta alá.
2012. május 17.
Átadásra került Közép-Kelet Európa első véna alapú beléptetési rendszere, a világon egyedülálló technológia magyar-japán innovációs együttműködés eredménye.
2012. április 10.
2012. április 10-én megjelent a hiánypótló „Vállalati KFI jelentés” mely a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közreműködésével, a Központi Statisztikai Hivatallal (KSH) és a Deloitte Zrt.-vel együttműködve, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) szakmai koordinációjával készült. A jelentés a kutatás-fejlesztés és innováció hazai folyamataira koncentrál, és a nemzetgazdaság stratégiai szempontjaira tekintettel nyújt helyzetképet a hazai KFI piacról, valamint annak trendjeiről.
2012. március 27.
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) környezetbarát és megújuló energia témakörben 2012. március 20-án kerekasztal megbeszélést rendezett. A megbeszélés első felében néhány magyar vezető innovatív projekt került bemutatásra.
2012. március 02.
Várhatóan még ez év tavaszán bővül a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) tevékenységi köre, megkezdi működését a Tudományos és Technológiai Obszervatórium jelentette be Mészáros György, a NIH elnöke február 28-án az Országgyűlés Innovációs és fejlesztési eseti bizottságának ülésén.
2012. február 28.
2012. február 15-16-án kerül sor a 11. magyar-japán kormányközi TéT konzultációra a két ország közötti tudományos és technológiai együttműködés előmozdítása céljából. A két ország TéT együttműködése az 1979. május 15-i jegyzékváltással kezdődött. A konzultáció során előadások hangzottak el Magyarország és Japán tudományos és technológiai politikájáról, az együttműködés jelenlegi és jövőben lehetséges területeiről, a közös projektek állásáról. Sor került 3 sikeres magyar-japán projekt ismertetésére is.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500