Ön itt áll: A HivatalrólHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Közel ezer diák hallgatta Nobel-díjas tudósok előadásait a molekuláris tudományágak összefogásáról
Közel ezer diák hallgatta Nobel-díjas tudósok előadásait a molekuláris tudományágak összefogásáról
2017. szeptember 15.
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Olvasási idő: 3 perc
A kutatás, a jelenségek megértése nemcsak izgalmas, hanem hasznos tevékenység is – hangsúlyozta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke a Molecular Frontiers szimpózium nyitónapján, amelyen három Nobel-díjas kémikus is előadást tart a közel ezer érdeklődő diáknak.

Stockholm, Göteborg, Tokió és Szöul után Budapesten az ELTE, az MTA TTK és a Svéd Királyi Akadémia közös szervezésében, az NKFI Hivatal támogatásával rendezik meg a szimpóziumot. Az idei téma: fehérjék a gyógyszerkutatásban. A kérdéskör szervesen illeszkedik a MedInProt Kiválósági Együttműködési Programhoz, amely a fehérjetudományok és a gyógyszerkutatás kihívásaira keres választ és korszerű megoldásokat.

A konferencia a „Gyere el, hogy kikutasd a fogad fehérjét!”címet viseli – elsősorban a célcsoport miatt. A Molecular Frontiers szimpóziumokon ugyanis a szakterületek kiemelkedő képviselői, köztük a Nobel-díjas előadók – Budapesten Kurt Wüthrich, Arieh Warshel és Tim Hunt – a fiatal, 16–23 éves korosztállyal találkoznak.

Az idei megnyitón Szalay Péter, az ELTE rektorhelyettese, Lovász László, az MTA elnöke, Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke és Sarkadi Lívia, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke szemléltette, hogyan tekint a molekulákra a fizikus, a matematikus és a kémikus.

Pálinkás József örömének adott hangot a sok száz diák láttán, és reményét fejezte ki, hogy a találkozón sokan ráéreznek a tudomány ízére, elkötelezettebbek lesznek a tanulás, a kutatás iránt, és megértik, miért akkora öröm, ha az ember megfejt egy összefüggést. A kutatás azonban nemcsak intellektuális szórakozás, hanem hasznos is – elég csak arra gondolni, hogy hány résztvevő lehet hálás a kémián alapuló gyógyszeriparnak. Néhány év múlva már a fiatalok érhetnek el nagyszerű eredményeket a molekuláris tudományokban, amelyek több tudományág egymáshoz kapcsolódásával segítik a természet megértését.

Bengt Nordén, a kémiai Nobel-bizottság korábbi elnöke, a Molecular Frontiers „virtuális intézmény” alapítója felelevenítette, hogy az alapítást 11 évvel ezelőtt éppen Budapesten, az első Európai Kémiai Kongresszuson jelentette be Jean-Marie Lehn Nobel-díjas kémikussal.

A Molecular Frontiers szimpóziumok és az alapítvány célja kettős. Részben azokat az áttörő tudományos eredményeket keresik, amelyek kitágítják a tudomány határait – mert így találják meg a Nobel-díjra érdemes jelölteket. Bengt Nordén azonban még ennél is fontosabbnak tartja a másik célt: meg akarják mutatni a társadalomnak, különösen a fiataloknak, hogy – Pálinkás József szavaira rímelve – a tudomány nemcsak érdekes, hanem hasznos is. A gyakorlati alkalmazásokhoz azonban meg kell érteni a folyamatok működését.

Ahogy Perczel András, a szimpózium első napjának elnöke, a MedInProt vezető professzora elmondta, az idei eseményt Oláh György, a nemrég elhunyt Nobel-díjas kémikus emlékének szentelik. Oláh Györgyről Pokol György, az MTA TTK igazgatója emlékezett meg, Arieh Warshel pedig neki ajánlotta előadását. Oláh György, aki szívesen találkozott fiatalokkal, gyakran hangsúlyozta, hogy az oktatás befektetés a jövőbe.

Molecular Frontiers
Pálinkás József elnök (NKFIH)

Molecular Frontiers
Tim Hunt, Wayne A. Hendricksson, Arieh Warshel, Szalay Péter, Pokol GyörgyMolecular Frontiers
Molecular Frontiers
Utolsó módosítás: 2017. december 30.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?