A Hivatal
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Dr. Büki Gergely (1932-2015)

Dr. Büki GergelyGépészmérnök, ny. egyetemi tanár. A BME Gépészmérnöki Karán 1954–2002 között oktatta az erőműveket és az energetikát, megalakította az Energetika Tanszéket és kidolgozta az energetikai mérnök szak programját. A Magyar Tudományos Akadémia műszaki tudományok doktora, az Energetikai Tudományos Bizottság tagja. Rendszerváltáskor az MVMT utolsó felügyelő-bizottságának elnöke, majd az MVM Rt. első igazgatóságának elnöke. A Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozatának alapító elnöke.

Szakterülete a hőkörfolyamatok termodinamikája (kidolgozta az energiaátalakítás mozgásegyenleteit hőmérséklet/entrópia-szemlélettel), a reaktortechnika, a hő- és atomerőművek, a kapcsolt energiatermelés, az energiarendszerek, a megújuló energiák hasznosítása, településenergetika. Publikációinak száma meghaladja a 300-at, ebből egyetemi és szakmérnöki jegyzet 15, szak- és tankönyv 14. A Magyar Energetika szakfolyóirat alapítója és 15 éven át főszerkesztője.

Szakmai munkáját számos díjjal jutalmazták. Segner János díjat vehetett át az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettől, Magyar Energetikáért díjat a Magyar Energetikai Társaságtól, Zielinski Szilárd díjat a Magyar Mérnöki Kamarától, valamint Heller László díjat a Magyar Kapcsolt Energia Társaságtól, a Magyar Gépészmérnökért Gruber díjat a BME Gépészmérnöki Karától, valamint megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.

További információ:
http://mta.hu/koztestuleti_tagok?PersonId=8638  
https://vm.mtmt.hu/search/slist.php?lang=0&AuthorID=10004852


Utolsó módosítás: 2016. szeptember 21.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500