Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Európai Kutatási Térség

Európai Kutatási Térség (EKT)

Az Európai Unió Lisszaboni Szerződésben is megfogalmazott célja egy „olyan egységes, a világ előtt nyitott, a belső piacon alapuló kutatási térség” létrehozása, „amelyben a kutatók, a tudományos ismeretek és a technológia szabadon áramlik, és amelynek révén az Unió és tagállamai megerősítik tudományos és technológiai alapjaikat, versenyképességüket, valamint képességüket a nagy kihívások közös kezelésére. Az ERA célja többek között a gyengébb régiókból történő agyelszívás (brain drain) megakadályozása, valamint a regionális különbségek csökkentése a kutatási és innovációs teljesítmények területén Európában az intelligens szakosodáson keresztül.

Az Európai Tanács 2011-ben felhívta az Unió, a tagállamok és az érdekelt felek szintjén érintett szereplőket, hogy orvosolják a fennmaradó hiányosságokat és 2014-ig teljes mértékben valósítsák meg az EKT-t annak érdekében, hogy ezáltal létrejöhessen a tudás, a kutatás és az innováció valódi egységes piaca.

A „Megerősített partnerség az európai kutatási térségben a kiválóság és a növekedés támogatására” című 2012-es közlemény (a továbbiakban: EKT-közlemény) öt fellépési prioritást állapított meg az EKT kiteljesítése érdekében:

  • hatékonyabb nemzeti kutatási rendszerek,
  • optimális transznacionális együttműködés és versengés,
  • nyitott kutatói munkaerőpiac,
  • a nemek közötti egyenlőség és a nemekkel kapcsolatos dimenzió érvényesítése a kutatásban,
  • valamint a tudományos ismeretek áramlásának, hozzáférhetőségének és transzferjének optimalizálása, a digitális EKT igénybevételével is.

Az EKT-közlemény az EKT kiteljesítésének négy kritériumát állapítja meg: tagállami reformok az EKT valamennyi prioritása területén; a közleményben foglalt prioritásoknak a kutatási szereplők általi megvalósításának felgyorsítása; a nemzeti EKT-politikák Bizottság általi támogatásának fokozása; és átlátható nyomon követés. Az EKT-val összefüggő reformok nemzeti szinten történő bevezetése és a reformok kutatásfinanszírozó és kutatást végző szervezetek általi végrehajtásának a támogatása elsődlegesen a tagállamok feladata.

További információ
http://ec.europa.eu/research/era/index_en.htm

Boros Ilona
Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya
ilona.boros@nkfih.gov.hu

Utolsó módosítás: 2015. április 07.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500