Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Nemzetközi együttműködés

Magyarország jelenleg 37 országgal tart fent kormányközi kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködést, illetve további 9 országgal írt alá intézményközi TéT megállapodást. A kétoldalú TéT kapcsolatok kiemelt célja a két ország közötti K+F+I együttműködések pályázati úton történő támogatása.


A nemzetközi TéT kapcsolatokat 9 reláció (Berlin, Brüsszel (EU), London, Moszkva, New York, Párizs, Peking, Tel-Aviv és Tokió) esetében a kihelyezett TéT attasék munkája is segíti. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Külügyminisztériummal közösen működteti a tudományos és technológiai diplomáciai tevékenységet ellátó TéT attaséi hálózatot, ellátva annak szakmai irányítását. Az attasék állomáshelyükön nyomon követik az egyes országok K+F+I trendjeit, segítséget nyújtanak a bilaterális egyezmények megkötéséhez, a két ország kutatói közötti kapcsolatok kiépítéséhez és a partnerkereséshez.


A Hivatal számos multilaterális nemzetközi TéT együttműködésben is részt vesz és képviseli Magyarország érdekeit (NATO Kutatási és Technológiai Szervezete, COST, EUREKA, ICGEB, EMBO stb.), valamint biztosítja a kutatási infrastruktúrákat koordináló European Strategy Forum on Research Infrastructures (ESFRI) és munkacsoportjai munkájában való részvételt. Koordinálja továbbá az egyes konkrét nemzetközi kutatási infrastruktúrákkal kapcsolatos (ITER, CERN, XFEL, stb.) szakmai feladatokat, hazai képviseletet, valamint a szakértői munkák összehangolását.

Utolsó módosítás: 2015. február 03.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500