Nemzetközi tevékenység
CERN
A CERN az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a részecskefizikai kutatások európai szervezete, a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma melynek Magyarország 1992 óta a tajga.
1992-ben, a CERN-be való belépésünk után megalakult a Magyar CERN Bizottság. Ez a magyar kormány által létrehozott testület kapcsolatot tart fenn, képviselőket delegál a CERN Tanácsába, Pénzügyi Bizottságába, háromoldalú érdekegyeztető fórumába (TREF), továbbá képviseli hazánk érdekeit a CERN tagsághoz kapcsolódó magyar aktivitás során.
Lyn Evans, az LHC építőjének összefoglalója az LS1 keretében folytatott akcióról.
Magyarország kormányzati szinten a Large Hadron Collider (LHC) négy nagy detektora közül az ALICE és a CMS kísérleteiben vesz részt, míg az ATLAS kísérletben kutatói szinten vagyunk jelen. A nem LHC kísérletek közül az ASACUSA, az NA61 és a TOTEM a legjelentősebb magyar részvételű együttműködés.
A CERN 2012-es tudástranszfer jelentése jól mutatja a CERN elkötelezettségét az emberi tudás határain végzett munka során megszerzett gazdag tudás és technológia eredmények közzétételére.
A CERN (European Organization for Nuclear Research, azaz Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) 2006 óta működteti programját, mely keretében az általános és középiskolai tanárok nemzeti nyelven tartott továbbképzésen vehetnek részt a fizika fellegvárának számító intézetben.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500