Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Háromezer infokommunikációs szakember jön az ICT Pályázók Napjára Budapestre
A Horizont 2020 keretprogram idei legnagyobb pályázati tájékoztató, kapcsolat- és konzorciumépítő fórumát, az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) Pályázók Napját (ICT Proposers’ Day) tartják Budapesten az Európai Bizottság szervezésében november 9-10-én.

Közel háromezer európai informatikai és kommunikációs szakember találkozik a Hungexpón, páratlan alkalmat biztosítva a hazai kutatási és innovációs kompetenciák bemutatására, valamint a Horizont 2020 infokommunikációs program kutatási tevékenységeibe való bekapcsolódásra. A Pályázók Napján az Európai Bizottság közel száz témafelelőse – ők azok, akik az IKT programot koordinálják, pályáztatják, végrehajtását irányítják –, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kapcsolattartóinak hálózata várja az érdeklődőket.

A Pályázók Napja a Horizont 2020 napokban megjelent 2018-20. évi munkaprogramjának pályázati felhívásait mutatja be, amely 2,5 milliárd euró (760 milliárd forint) pályázati támogatást irányoz elő több mint ötven, az IKT szakterülethez kapcsolódó innovációs témára. A pályázatok áttekintésének elősegítésére az Európai Bizottság idén is publikálta az Információs és kommunikációs technológia a Horizont 2020-ban útmutatót, amely részletes áttekintést kínál a következő három év infokommunikációs pályázati témáiról.

A felhívások között számos téma szerepel: az európai ipar digitalizálása (gyártás, robotika, mikro- és nanoelektronika, fotonika, intelligens rendszerek, kiberfizikai rendszerek), a szoftver- és felhőtechnológiák, big data, HPC; az internet következő generációjához kapcsolódó technológiák (5G hálózati technológiák, mesterséges intelligencia, dolgok internete (IoT), közösségi technológiák, nyelvi technológiák, interakció, fintech, kiberbiztonság; valamint a célzott nemzetközi együttműködések.

Mindezek mellett a társadalmi kihívások területén is további 1,5 milliárd euró (460 milliárd forint) pályázati támogatást előirányzó, IKT-orientált felhívás nyílt meg, például egészségügy, energia, intelligens városok, közlekedés, agrár- és élelmiszeripar, társadalomtudomány és biztonság témákban.

A Pályázók Napján a Horizont 2020 hosszú távú kutatásait támogató „kiváló tudomány” pillér több pályázati felhívását is bemutatják. A jövőbeni és feltörekvő technológiák (FET) nyitott és célzott felhívásai, valamint a program legújabb, nagy horderejű, hosszú távú kvantumtechnológiai zászlóshajó kezdeményezései is szerepelnek a programban.

A rendezvény a kis- és középvállalkozásokat célzó, egyszerűbben elérhető forrásokat – így a KKV eszközpályázatot is bemutatja.

Utolsó módosítás: 2017. november 08.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500