Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Háromezer infokommunikációs szakember jön az ICT Pályázók Napjára Budapestre
A Horizont 2020 keretprogram idei legnagyobb pályázati tájékoztató, kapcsolat- és konzorciumépítő fórumát, az Információs és Kommunikációs Technológia (IKT) Pályázók Napját (ICT Proposers’ Day) tartják Budapesten az Európai Bizottság szervezésében november 9–10-én.

Közel háromezer európai informatikai és kommunikációs szakember találkozik a Hungexpón, páratlan alkalmat biztosítva a hazai kutatási és innovációs kompetenciák bemutatására, valamint a Horizont 2020 infokommunikációs program kutatási tevékenységeibe való bekapcsolódásra. A Pályázók Napján az Európai Bizottság közel száz témafelelőse – az IKT programot koordináló, pályáztató, végrehajtását irányító szakemberek –, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzeti kapcsolattartóinak hálózata várja az érdeklődőket.

A Pályázók Napja a Horizont 2020 napokban megjelent 2018–2020. évi munkaprogramjának pályázati felhívásait mutatja be, amely 2,5 milliárd euró (760 milliárd forint) pályázati támogatást irányoz elő több mint ötven, az IKT szakterülethez kapcsolódó innovációs témára. A pályázatok áttekintésének elősegítésére az Európai Bizottság idén is publikálta az Információs és kommunikációs technológia a Horizont 2020-ban útmutatót, amely részletes áttekintést kínál a következő három év infokommunikációs pályázati témáiról.

A felhívások között számos téma szerepel: az európai ipar digitalizálása (gyártás, robotika, mikro- és nanoelektronika, fotonika, intelligens rendszerek, kiberfizikai rendszerek), a szoftver- és felhőtechnológiák, big data, HPC; az internet következő generációjához kapcsolódó technológiák, 5G hálózati technológiák, mesterséges intelligencia, dolgok internete (IoT), közösségi technológiák, nyelvi technológiák, interakció, fintech, kiberbiztonság; valamint a célzott nemzetközi együttműködések.

Mindezek mellett a társadalmi kihívások területén is további 1,5 milliárd euró (460 milliárd forint) pályázati támogatást előirányzó, IKT-orientált felhívás nyílt meg, például az egészségügy, energia, intelligens városok, közlekedés, agrár- és élelmiszeripar, társadalomtudomány és biztonság témákban.

A Pályázók Napján a Horizont 2020 hosszú távú kutatásait támogató „Kiváló tudomány” pillér több pályázati felhívását is bemutatják. A jövőbeni és feltörekvő technológiák (FET) nyitott és célzott felhívásai, valamint a program legújabb, nagy horderejű, hosszú távú kvantumtechnológiai zászlóshajó kezdeményezései is szerepelnek a programban.

A rendezvény a kis- és középvállalkozásokat célzó, egyszerűbben elérhető forrásokat – így a KKV eszközpályázatot – is bemutatja.

Utolsó módosítás: 2017. december 12.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500