Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Magyar-lengyel tapasztalatcsere a hatékony pályázatértékelési gyakorlatokról

Közép-Európa legnagyobb, alkalmazott ipari kutatás-fejlesztést finanszírozó szervezetének képviselőivel folytattak tapasztalatcserét az NKFI Hivatal munkatársai. A lengyel NCRD (National Centre for Research and Development) nemzeti és uniós forrásokból jelenleg mintegy 50 pályázati konstrukciót finanszíroz, így a pályázatértékelésre vonatkozó tapasztalatok és intézményi jó gyakorlatok kölcsönös megismerése mindkét fél számára különösen fontos.

A találkozó során az NKFI Hivatal szakmai főosztályainak képviselői bemutatták a Hivatal szerepét a hazai kutatás-fejlesztési és innovációs rendszerben, áttekintést adtak a Hivatal által kidolgozott és koordinált versenypályázati portfólióról, majd részletesen ismertették az alkalmazott (ipari) kutatás-fejlesztés és innovációs pályázatok, valamint az alapkutatási témapályázatok értékelési-kiválasztási folyamatait, a projektjavaslatokat elsődlegesen értékelő anonim szakértők rendszerét. Jó gyakorlatként emelték ki a pályázók és az értékelő szakértők felé történő rendszeres visszacsatolást, amely elsősorban a KFI versenypályázati tükör nyilvános rendezvényeiben valósul meg, és hasznos támpontot ad mind a pályázatírás, mind az értékelési munka gyakorlatorientált fejlesztésére.

A lengyel delegáció részéről Piotr Sołowiej főosztályvezető nyújtott átfogó képet az NCRD tevékenységéről, majd egy-egy terület felelős munkatársa mutatta be az intézmény pályáztatási rendszerét és a pályázatértékelési folyamatokat. Kiemelték, hogy a pályázatértékelés során nagy mértékben alkalmazzák a személyes interjúk módszerét, mivel így a szekértők mélyebb betekintést kapnak a pályázó stratégiai elképzeléseibe. Jó gyakorlatként emelték ki az előzetes helyszíni ellenőrzés rendszerét, amely már a projekt megkezdése előtt segít annak megítélésében, hogy az adott szervezet alkalmas-e a projekt megvalósítására. A szakértőkkel való együttműködést illetően megemlítették, hogy magukat a értékelőket is értékelik, többek között felkészültségük, aktivitásuk mértéke, a pontozásban való következetességük, a panel-munkában való együttműködési és érvelési készségük alapján.

A találkozón mindkét fél számos jól működő kiválasztási és értékelési gyakorlatot ismerhetett meg, amelyek a jelenlegi rendszerekbe beépítve kölcsönösen hasznosíthatók lesznek a mindennapi munka során.

 

NCRD lengyel delegáció
NCRD lengyel delegáció előadás


Utolsó módosítás: 2017. október 17.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500