Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
A közös, nemrég lezárult vagy jelenleg is folyamatban lévő kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatokról tájékoztatta az NKFI Hivatal elnöke az ázsiai országok külügyminisztériumainak Közép-Európával foglalkozó diplomatáit. Az ázsiai országokban várhatóan mintegy egymilliárd forintos keretösszeggel indulhatnak projektek a kétoldalú tudományos és technológiai együttműködéseket ösztönző programokhoz kapcsolódó 2016-os és 2017-es támogatói döntések alapján.

Pálinkás József az NKFI Hivatal működését, a kutatás-fejlesztést és innovációt ösztönző pályázati portfóliót, valamint a magyar tudomány sikereit és nemzetközi kapcsolatrendszerét is ismertette a delegációval. Az NKFI Hivatal elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködési projektek esetében magyar oldalról előnyt élveznek az alkalmazott kutatási együttműködések, mert ez az a terület, ahol fokozott állami szerepvállalásra van szükség.

Pálinkás József angol nyelvű előadása itt tölthető le: Visit of Asian Diplomats in the National Research, Development and Innovation office PDF (2 243 KB)

Pálinkás József az ázsiai külügyi szakértőknek elmondta: az NKFI Hivatal 2016-ban több mint 9 ezer benyújtott témapályázatot véleményezett, és összesen 941 millió euró, azaz 287 milliárd forint támogatással ösztönözte a kutatás-fejlesztési és innovációs projekteket, beleértve az ázsiai országokkal közösen meghirdetett pályázatokat is. Az NKFI Hivatalba ellátogató delegációban Banglades, a Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Korea, Malajzia, Mianmar, Pakisztán, Srí Lanka, Thaiföld és Vietnam képviseltette magát. A koreai delegált elismeréssel szólt a magyar-koreai közös laborok sikerességéről, eredményeiről. Malajzia szakdiplomatája kiemelte, hogy országa regionális startup-központtá kíván válni, ezért szívesen egyeztetnének a magyar tapasztalatokról ebben a témában.

A kétoldalú tudományos és technológiai együttműködés terén egyre inkább a nagyobb volumenű, projektalapú pályázati programokra épít az NKFI Hivatal, elsősorban azokkal az országokkal, amelyek egy-egy szakterületen a kutatás-fejlesztés nemzetközi élvonalába tartoznak, vagy olyan partnerekkel, akiknél a hazai tudás, technológia és innováció piacra találhat. A projektek teljes keretösszegéhez a másik fél által biztosított finanszírozás is hozzáadódik. A tudományos és technológiai kapcsolatok Indiával és Koreával különösen aktívak, Újdelhiben és Szöulban külön TéT-szakdiplomatai poszt is létesült 2017-ben. A közös magyar-indiai kutatás-fejlesztési témapályázat 2016-ban zárult, hét projekt kapott vissza nem térítendő támogatást az NKFI Alapból, összesen 270 millió forint értékben. A következő közös pályázati felhívás 2018 elején jelenik meg. Koreával a V4-országok írtak ki multilaterális pályázatot tavaly ősszel, a kémiai és a vegyészmérnöki tudományokra fókuszáló projektekre az NKFI Hivatal magyar részről 300 ezer euró (91 millió forint) keretösszeget biztosít. Ezen kívül egy magyar-koreai-osztrák háromoldalú együttműködés keretében dolgoznak együtt koreai és magyar kutatók. Thaifölddel decemberben jelentetett meg az NKFI Hivatal közös kiírást 150 millió forintos keretösszeggel (TNN_16) – a beérkezett tíz pályázat értékelése folyamatban van –, a Vietnammal közös kutatási projektek felhívása pedig jelenleg is nyitott (TÉT_17_VN). A májusi beadási határidő és az értékelés után várhatóan 3-4, egyenként három éves projekt finanszírozására lesz lehetőség, amire a magyar oldalon rendelkezésre álló forrás 200 millió forint.

Kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködések:

Magyarországnak jelenleg 37 országgal van kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai együttműködési megállapodása. Ezek keretében nyílnak meg olyan pályázati felhívások, amelyek elsősorban a nemzetközi kapcsolatépítést, a kutatói szakembercserét támogatják. Jelenleg is pályázható a horvát, szlovén, portugál, francia, szerb és marokkói relációban meghirdetett felhívás. Ipari és kutatás-fejlesztési együttműködést célzó felhívás jelent meg 2015-ben az indiai, 2016-ban az izraeli és kínai relációkban is, Izraellel és Kínával 2017 júniusában hasonló, ipari alkalmazott kutatási fókuszú felhívások megjelenése várható. Az új szemléletmód jegyében távlati cél, hogy ezek az együttműködések is projektalapú közös kutatási tevékenységhez vezessenek. Az ilyen új megközelítésű, nagyobb volumenű felhívások közzététele előtt az NKFI Hivatal a hazai kutatói-fejlesztői közösség bevonásával méri fel a meglévő, jelenleg is aktív nemzetközi kutatási együttműködéseket, illetve azokat a tudományterületi erősségeket, amelyekre később hasonló projekteket lehet alapozni. A Hivatal ennek alapján tesz javaslatot a külföldi partnerintézmények részére kétoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs programok közös indítására. 

Kapcsolódó hírek:

Tudománydiplomácia az értékteremtő innovációért

Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
Pálinkás József elnök, NKFI HivatalTizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József


Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József


Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József


Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
Tizenegy ázsiai ország szakdiplomatáit fogadta Pálinkás József
Utolsó módosítás: 2017. június 19.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500