Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Tudománydiplomácia az értékteremtő innovációért
Új szemléletmód jellemzi a kétoldalú tudományos és technológiai programok alakítását, amelynek hiteles tolmácsolásában jelentős szerep jut a magyar külképviseleteken dolgozó szakdiplomatáknak – hangsúlyozta Pálinkás József a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) által 2016. július 12-én rendezett Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencián.

Az eseményen a hazai KFI szektor kulcsszereplői a nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs kapcsolatok erősítésének lehetőségeiről konzultáltak a magyar külképviseleteken dolgozó TéT-attasékkal.

A tudományos kiválóság és a technológiai fejlettség globális versenyképességi tényezők, így élvonalbeli, nemzetközileg is számon tartott kutatások nélkül nincs és nem is lehet érdemi tudománydiplomácia. A hazai kutatói és fejlesztői kapacitás nemzetközi láthatóságához a szakdiplomaták olyan, értékes és hiteles információkat közvetítő platformokon járulhatnak hozzá, amelyek dinamizálják a tudományos és a gazdasági-üzleti szféra közötti kapcsolatrendszert. A nemzetközi beágyazódás segíthet a kutatási eredményeket valódi, hasznos, a nemzetközi piacon is eladható innovációvá konvertálni. Pálinkás József úgy fogalmazott: méltán lehetünk büszkék Nobel-díjasainkra, de ez a múlt; a multinacionális gyártócégeket, befektetőket csak az az innovációs hozzáadott érték és szakértelem érdekli, amit jelenleg fel tudunk mutatni, ezért a kutatás-fejlesztés és az innováció rendszerén túl a magyar oktatást is meg kell újítani. Gondolatát Szijjártó Péter miniszter is alátámasztotta köszöntőjében: stratégiai cél, hogy a régióban Magyarország kínálja a legkedvezőbb innovációs környezetet, és a nagy nemzetközi cégek ne csak egy-egy összeszerelő üzemmel, hanem K+F központjukkal is ide települjenek.

A kétoldalú tudományos és technológiai együttműködést a jövőben a nagyobb volumenű, projektalapú programokra szeretnénk építeni, elsősorban azokkal az országokkal, amelyek egy-egy szakterületen a kutatás-fejlesztés nemzetközi élvonalába tartoznak, vagy olyan partnerekkel, akiknél a hazai tudás, technológia és innováció piacra találhat – tette hozzá az NKFI Hivatal elnöke. Korábban a TéT-pályázatok leginkább a kutatói mobilitást és a szakembercserét ösztönözték. Ezen túllépve az NKFI Hivatal 2015 óta már három relációban is olyan  ipari és kutatás-fejlesztési együttműködést célzó felhívást tett közzé, amely a közös projektek finanszírozását célozza az alapkutatásoktól a piacorientált fejlesztésekig, és további hasonló programok előkészítése van folyamatban. Az indiai illetve izraeli partnerekkel megvalósítandó közös kutatás-fejlesztési tevékenységek támogatására 300-300 milliót fordít a Hivatal, a 200 millió forintos keretösszegű magyar-kínai TéT-program pedig jelenleg is pályázható. Az NKFI Hivatal által koordinált versenypályázati portfólióban a bilaterális kutatás-fejlesztési együttműködés ösztönzésére  idén 2,1 milliárd forint jut a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból. A TéT-pályázatok mellett számos további felhíváson keresztül uniós és hazai forrásokból összesen több mint 11 milliárd forint áll rendelkezésre a nemzetközi KFI együttműködés erősítésére.

A tudományos és technológiai (TéT) szakdiplomata hálózat:

Kutatás-fejlesztési és innovációs törekvéseinek megvalósításához, a hazai kutatási eredmények gazdasági hasznosításához Magyarország a legfontosabb relációkban tudományos és technológiai szakdiplomáciai hálózatot tart fenn, amelynek kulcsszerepe van a kapcsolatok építésében, ápolásában, az erőforrások feltárásában és a hiteles információk közvetítésében. A hálózatot a KKM és az NKFI Hivatal közösen működteti. Ezen belül a szakmai munkát az NKFI Hivatal Nemzetközi Kapcsolatok Főosztálya koordinálja, miközben a TéT-szakdiplomaták (attasék) a KKM hivatali rendjében az egységes, integrált külképviseletek szervezetének részeként közvetlenül a külképviseletet vezető nagykövetnek vagy főkonzulnak vannak alárendelve. A szakdiplomaták kiválasztása nyílt pályázat útján történik.

Kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködések:

Magyarországnak jelenleg 37 országgal van kétoldalú kormányközi tudományos és technológiai együttműködési megállapodása. Ezek keretében nyílnak meg olyan pályázati felhívások, amelyek elsősorban a nemzetközi kapcsolatépítést, a kutatói szakembercserét támogatják: jelenleg is pályázható a horvát, szlovén, portugál, francia, szerb és marokkói relációban meghirdetett hasonló felhívás. Az új szemléletmódnak megfelelően távlati cél, hogy ezek az együttműködések is projektalapú közös kutatási tevékenységhez vezessenek. Az ilyen új megközelítésű, nagyobb volumenű felhívások közzététele előtt az NKFI Hivatal a hazai kutatói-fejlesztői közösség bevonásával mérte fel a meglévő, jelenleg is aktív nemzetközi kutatási együttműködéseket, illetve azokat a tudományterületi erősségeket, amelyekre később hasonló projekteket lehet alapozni. A Hivatal ennek alapján tesz a külföldi partnerintézmények részére javaslatot kétoldalú kutatás-fejlesztési és innovációs programok közös indítására. Ilyen, komoly ipari és kutatás-fejlesztési együttműködést célzó felhívás jelent meg 2015-ben az izraeli és az indiai relációban, valamint pályázható jelenleg is a kínai relációban.

ELŐADÁS

Pálinkás József: Értékteremtés a nemzetközi KFI együttműködésben PDF (658 KB)
Dr. Osvay Károly: A lézertechnikától az űrkutatásig – nemzetközi projektek PDF (4,93 MB)
Tarnóczy Mariann: Tudósklubok: határon túli magyar együttműködések PDF (1,07 MB)
Tordai Péter: A felsőoktatás nemzetköziesítése: mobilitás és akadémiai együttműködések PDF (1,33 MB)
Somogyi Norbert: Kutatóintézetek közötti nemzetközi együttműködés példái PDF
Bőhm Gergely: Kutatóintézetek közötti nemzetközi együttműködés példái PDF (382,13 KB)
Dr. Lévai Péter: Kutatóintézetek közötti nemzetközi együttműködés példái PDF (2,75 MB)
Jeney Nóra: Horizont 2020 – a magyar részvétel tapasztalatai PDF (462,34 KB)
Szabó Rita: Horizont 2020 – a magyar részvétel tapasztalatai PDF (291,69 KB)
Reiter Ágnes: Horizont 2020 – a magyar részvétel tapasztalatai PDF (730,5 KB)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Szíjártó Péter
Szijjártó Péter, miniszter (KKM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Pálinkás József
Pálinkás József, elnök (NKFIH)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Deutsch Tamás
Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Dr. Szabó László (KKM)
Dr. Szabó László, miniszterhelyettes (KKM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Íjgyártó István (KKM)
Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár (KKM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Dr. Pana Petra (KKM)
Dr. Pana Petra, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár (KKM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Sándorfi Eszter (KKM)
Sándorfi Eszter, főosztályvezető (KKM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Ducsai-Oláh Zsanett (MNK)
Ducsai-Oláh Zsanett, vezérigazgató (MNKH)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Nikoletti Antal (NGM)
Nikoletti Antal, nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár (NGM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Joó István (KKM)
Joó István, Duna Régió Stratégia és a Budapesti Víz Világtalálkozó végrehajtásáért felelős miniszeri biztos (KKM)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Gonda Imre (SZTNH)
Gonda Imre, főosztályvezető (SZTNH)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Monostori László (MTA SZTAKI)
Monostori László, igazgató (MTA SZTAKI)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Mórucz Norbert (IPE)
Mórucz Norbert, elnök (IPE)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia
Erdei Balázs (TéT szakdiplomata), Azbej Tristan (TéT szakdiplomata), Pászti-Márkus Eszter (TéT szakdiplomata), Takács Gábor (TéT szakdiplomata)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia
Dr. Hosszú Hortenzia (TéT szakdiplomata), Dobi-Rózsa Anikó (TéT szakdiplomata)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia
Dr. Erdélyi Árpád (TéT szakdiplomata), Kolossváryné dr. Juhász Györgyi (TéT szakdiplomata)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Dr. Oberfrank Ferenc (MTA KOK)
Dr. Oberfrank Ferenc, ügyvezető igazgató (MTA KOKI)

Tudományos és Technológiai (TéT) Konferencia - Szántó Szilvia
Szántó Szilvia (TéT szakdiplomata)

Utolsó módosítás: 2016. augusztus 08.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500