Nemzetközi tevékenység
Hírek a nagyvilágból: szakdiplomatáink jelentik
2016. május 09.
A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium idén is meghirdette a ”Green Talents – International Forum for High Potentials in Sustainable Development” c. versenyét, melyre várják az olyan innovatív, „zöld” (környezetvédelmi témájú) tudományos ötleteket, melyek hozzájárulnak társadalmunk fenntarthatóbbá tételéhez. A Prof. Dr. Johanna Wanka, oktatási és kutatási miniszter védnöksége alatt álló díjban minden évben 25 fiatal kutatót részesítenek a világ minden részéről. Magas rangú, német szakértőkből álló zsűri választja ki a győzteseket.
2015. március 19.
2015. május 12. és 14. között, Tel-Avivban rendezik meg Izrael legnagyobb biomed innovációs konferenciáját és szakvásárát, a BIOMED 2015-öt. A szervezők egy kifejezetten startupokra szabott, olcsó megjelenési lehetőséget is biztosítanak a szakvásár startup pavilonjában, amelyre a konferenciát megelőző startup verseny legjobb résztvevőit hívják meg.
2015. március 11.
A sendai Tohoku Egyetem Japán egyik legszínvonalasabb képzését nyújtó állami egyeteme. A kiemelkedő mérnöki, természettudományos és orvosi képzést nyújtó egyetemnek jelenleg 32 ország és régió 190 felsőoktatási intézményével van intézményközi együttműködése. Az egyetem törekszik nemzetközi kapcsolatainak további bővítésére, amelynek keretében nyitottak, elsődlegesen mérnöki- és természettudományi képzést nyújtó magyar felsőoktatási intézményekkel való együttműködés kialakítására.
2015. március 11.
A Lengyel Tudományos Akadémia Moszkvai Képviselete és a moszkvai Lengyel Nagykövetség szervezésében „A jövő megapoliszai – esély vagy fenyegetés a fejlődésre” címmel Jerzy Kleer professzor tartott előadást a moszkvai külképviseleten 2015. március 5-én. Az 1929-ben született Kleer professzor a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN) Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, számos hazai és külföldi egyetem meghívott előadója.
2015. március 10.

Február végén került sor az EU Moszkvai Képviseletén a tagállami TéT attasék soron következő ülésére. A rendezvényen 13 tagország és Svájc nagykövetségének TéT szakdiplomatái, valamint az AEB (Association of European Businesses), a DAAD, a DFG, a Helmholtz Társaság és a Lengyel Tudományos Akadémia moszkvai irodájának képviselői vettek részt. Nagykövetségünket dr. Erdélyi Árpád TéT attasé képviselte.

2015. március 09.
A Tudományos Szervezetek Szövetségi Ügynöksége (FANO) az oroszországi tudomány reformjának soros lépéseként létrehozta és a napokban az adóhatóságnál bejegyeztette első szövetségi kutatóközpontját. Az új tudományos intézményt a FANO a reform előtt az Orosz Tudományos Akadémia (OTA) szervezetébe tartozott Informatikai Problémák Intézete bázisán alakította meg. A kutatóközpont tagja még a Rendszeranalízis Intézet és az Akadémiai Számítógépközpont.
2015. február 24.
„A digitális átalakulás a német gazdaság egészére jelentős befolyással van.” Ez derül ki abból az online felméréséből, amit a Német Ipari és Kereskedelmi Kamara a napokban jelentetett meg.
2015. február 20.
A Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium (BMBF) tovább kívánja szélesíteni a szakmunkástanulók tiszteletbeli mentorainak a körét. A "Szakképzésben résztvevő tanulók lemorzsolódásának visszaszorítása” c. projekt („Verhinderung von Ausbildungsabbrüchen - VerA") keretén belül 2015. január 1-jétől évente 3000 fiatal kap maga mellé nagy tapasztalattal rendelkező önkéntes szakmai vezetőt. Ez közös kezdeményezése a szövetségi államnak, a gazdasági szférának, a szakszervezeteknek és a tartományoknak, mellyel a szakképzési rendszer színvonalát szeretnék emelni Németországban. Mentornak nyugdíjas szakemberek jelentkezhetnek, akik munkájukért díjazásban részesülnek.
2015. február 18.
A politikailag semleges Westminster Felsőoktatási Fórum rendezésében került sor a brit kutatási és innovációs stratégia implementációjáról szóló szemináriumra Londonban január 29-én. A stratégiát kibocsájtó Gazdasági, Innovációs és Szakképzési Minisztérium (Department for Business, Innovation and Skills - BIS) véleménye szerint a britek kiváló eredményeket érnek el a tudományos eredmények kereskedelmi hasznosítása terén. Ugyanakkor innovációs téren vannak lemaradásaik. Az OECD országokban átlagosan a GDP 2,4%-a fordítódik kutatás-fejlesztésre, míg ez az arány Nagy-Britanniában csak 1,7%, ami aggasztó. A megoldás a kutatás és az ipar összefogásában rejlik. A kormány 2020-ig 6 milliárd GBP forrást tesz elérhetővé a kutatási infrastruktúra fejlesztésére és számos programot támogat az ipari és tudományos szereplők összekapcsolására.
2015. február 18.
A Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt a Deutsch-Ungarische-Gesellschaft in der Bundesrepublik Deutschland e.V. (DUG) (Német-Magyar Társaság a Német Szövetségi Köztársaságban) meghirdeti a Wolfgang Kessler agrárkutatási díjakat.
2015. február 18.
A brit tudományos és felsőoktatási ügyekért felelős minisztérium, a Department for Business and Skills (BIS), 2014 végén publikálta az új Tudományos és Innovációs Stratégiát, amelynek ambiciózus célja, hogy Nagy-Britanniát a tudományos kutatások számára a világon a legvonzóbb hellyé tegye. Ennek érdekében a kormány kész hosszú távú kötelezettséget vállalni a kutatási infrastruktúra finanszírozására. Erre a célra 2015-16 folyamán, reálértéken 1,1 milliárd fontot allokál, amelyet éves szinten 2020-21-ig inflációval növelt értéken fenntart.
2015. február 18.
Németországban jelenleg 43 000 high- tech cég működik. Ebből 9500 kisüzem, 30 356 a kisvállalkozásokhoz sorolható, míg 2120 nagy vállalkozásnak tekinthető és 934 konszern státusszal rendelkezik. 1400 high - tech vállalkozást finanszíroznak magántőke befektetésekből, illetve kockázati tőkéből. Ezek az adatok a „Német High-tech Atlasz” eredményeiből derülnek ki, melyet a Spotfolio GmbH készített. A szervezet célja, hogy online platformján keresztül elősegítse ipari vállalkozások és innovatív, csúcstechnológiájú cégek kapcsolatépítéseit.
2015. február 13.
Április 26-27-én, az izraeli Jacob Blaustein Intézet kampuszán kerül sor az „Agriculture and Biotechnology of Drylands and Drought-stricken Areas” című magyar-izraeli műhelykonferenciára, amelyre várjuk a magyar kutatók jelentkezését.
2015. február 12.
2013-ra a kutatás-fejlesztésre fordított kiadások 1, 3%-kal, közel 80, 2 milliárd euróra emelkedtek Németországban az előző évhez képest. A felsőoktatási intézmények 3, 2%-kal, az egyetemeken kívüli kutatási intézetek 6, 7%-kal költöttek többet erre a területre. A német gazdaság ilyen célú kiadásai 53, 6 milliárdot tesznek ki. Ez szinte a 2012-es értéknek felel meg.
2015. február 11.
2015. december 20-án immáron hetedik alkalommal osztották ki „Berlini Tudományos Díjat” a német fővárosban, melyet idén először Michael Müller, a város új, 2014 decemberében kinevezett polgármestere adott át. Berlin első embere hangsúlyozta, hogy a főváros kiváló adottságokkal rendelkezik – többek között jó hírű felsőoktatási és azokon kívüli kutatási intézetekkel, az Einstein-alapítvánnyal, mely a neves tudósok Berlinbe „csábítását” célozza meg, nemsokára létrehozzák a „Berlini Egészségkutató Intézetet” is – és ezen eszközök kihasználásával, a tudományra és a kutatás-fejlesztésre alapozva szeretnék a város versenyképességét növelni.
2015. február 11.
2014-ben számottevően több tanulmányait kezdő külföldi diák, kutató érkezett Németországba, valamint német egyetemi, főiskolai oktató ment idegen országba tanulmányútra, mint korábban. A felsőoktatási intézmények egyre kiterjedtebb nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkeznek - ez a trend bontakozik ki a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD), a Német Rektori Konferencia és az Alexander von Humboldt Alapítvány legújabb tanulmányából.
2015. február 05.
2015. január 14-én Günther H. Oettinger, az Európai Bizottság Digitális Gazdaságért és Társadalomért felelős biztosa tartott előadást a Német Bundestag Oktatásért, Kutatásért és a Technikai Fejlődés Megbecsüléséért felelős Bizottsága előtt. Kiállt azért, hogy Európának nagyobb fokú adatvédelemre van szüksége és ehhez kapcsolódóan egy egységesen szabályozott európai adattér létrehozása mellett tette le a voksát. Ezenkívül az ún. „Európai Stratégiai Beruházási Alap” létrehozásának a fontosságát is hangsúlyozta.
2015. február 05.
2014-ben a német szövetségi állam (Bund) és a tartományok összköltségvetésében 20% ra nőtt az oktatásra fordított kiadások aránya. A Német Statisztikai Hivatal 2014-es pénzügyi jelentésből kiderül, hogy a német szövetségi állam (Bund), a tartományok és a községek több mint 120 milliárd eurót szántak erre a területre. Érdemes kiemelni, hogy ezáltal a német szövetségi állam (Bund) oktatási kiadásai közel 60%-kal meghaladják a 2008-as ráfordítási értéket. 
2015. február 05.
Látványos eredménnyel vezették be az innovatív vállalkozások, és start-upok termékfejlesztési ciklusa során elterjedt, ún. lean módszertant állami támogatásból működő élettudományi kutatói programoknál az USA-ban. A képzési programot az USA legnagyobb polgári kutatási forrásaival rendelkező NIH-nél (National Institute of Health), valamint NSF-nél (National Science Foundation) alkalmazták. A módszerrel már több mint 700 kutató-csoportnál több tíz millió dollárt, és több évnyi kutatási időt sikerült megtakarítani, valamint projekteket új irányba állítani. Ezzel a  kutatási projektek gyorsabban, és a piaci igényekhez jobban alkalmazkodva kerülnek megtervezésre, a források felhasználási hatékonysága növekedett, és a kutatási eredmények piaci alkalmazása felgyorsult.  
2015. január 14.
2014. december 19-én a Deutscher Bundesrat (a német szövetségi törvényhozás második kamarája) egyhangúlag megszavazta az alkotmány 91b cikkének a módosítását. A jövőben így az állam szövetségi szintje (Bund) tartósan tudja finanszírozni az egyetemeket, főiskolákat érintő támogatási programokat és az intézmények fenntartásához is hozzájárulhat. Az alkotmánymódosítás Joachim Gauck államfő aláírása után, a kihirdetése napján lép hatályba. A német tudományos élet további jelentős élénkülése várható ettől a lépéstől.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500