Pályázatok
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Meggyőző eredmények, példaértékű sikerek

Hogyan sokasodik egy jó támogatói döntéstől a siker? A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott, sokat ígérő pályázatoktól a kutatói-fejlesztői közösség és a társadalom méltán várja el a kitűzött célok megvalósítását. Meggyőző teljesítményekről, előremutató kutatási sikerekről, új fejlesztési irányok termékeiről, az innováció hajtóerejének közvetlen és közvetett társadalmi hasznáról számolunk be a megvalósult projektek kiemelt közfigyelemre érdemes eredménybemutatóján.

 

dron-lead

Fogzománcból olvashatók ki a népvándorlási útvonalak

Tablettazogep_336x157
Gondolkodni tanítják a drónokat és a drónelhárítókat

Fogzománcból olvashatók ki a népvándorlási útvonalak

Hatékony gyógyszer születhet a neuropátiás fájdalomra
A BHE Bonn Hungary Elektronikai Kft. vezetésével lezajlott kutatás-fejlesztés eredményeként gyorsabbá, biztonságosabbá válnak és még több feladatra lesznek alkalmazhatók a vezető nélküli légi járművek, közismert nevükön a drónok. A három éves projekt a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap több mint félmilliárd forintos támogatásával érte el a nemzetközi viszonylatban is jelentős eredményeket.

Az NKFI Alap Kutatási témapályázatok programjában támogatott komplex, multidiszciplináris kutatás régi és új módszerek ötvözésével ad pontosabb képet arról, hogyan változott a Kárpát-medence – benne a mai Magyarország területének – népessége a Kr. u. 5-7. században, és hogy miként hozhatók összefüggésbe az életmód változásai a folyamatos népi és kulturális átalakulásokkal.

A Meditop Gyógyszeripari Kft. által végzett klinikai vizsgálat régóta várt áttörést hozhat egy speciális fájdalomcsillapító gyógyszer kifejlesztésében. A projekthez a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap csaknem félmilliárd forintos támogatást nyújtott, amelyből a hazai gyógyszeripari cég a neuropátiás fájdalom kezelésére szolgáló új gyógyszerkombináció Fázis II. típusú klinikai vizsgálatának előkészítését és lefolytatását finanszírozta.

bosch

Elektronmikroszkópos laboratórium

Mars
Tudományos fantasztikumból valóság: a Bosch „okos autó” programja

A részecskék világának megismerésében nyit új perspektívákat a veszprémi fejlesztés

Magyar hozzájárulás a Mars-expedícióhoz: távelemzés földi analógiák révén
Akinek van autója, az szinte biztosan használ valamit, amit a Bosch gyártott. A német cég 117 éve van jelen Magyarországon, és mindig is élen járt a fejlesztésekben, kutatásban. 2013-ban indult az a fejlesztési programjuk, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Miskolci Egyetem részvételével valósítottak meg.

Az NKFI Hivatal javaslatai alapján az első felhívások között hirdette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a „Kutatási infrastruktúra megerősítése: – nemzetköziesedés, hálózatosodás” (GINOP-2.3.3-15) című 20 milliárd forintos keretösszegű pályázatot, hogy erősítse a hazai kutatási infrastruktúrát és támogassa a nemzetközi kutatási infrastruktúrákban való magyar részvételt. Elsőként ennek a pályázatnak a – debreceni, keszthelyi, pécsi, szegedi, veszprémi – nyerteseit hirdették ki 2016 májusában.

Létezhet-e rajtunk kívül élet az univerzumban, és ha igen, hogyan bukkanhatnánk a nyomára? Milyen körülmények szükségesek az élő organizmusok szerveződéséhez – a földihez hasonlóak vagy mások? Találhatunk-e az élet kialakulásának kedvező, vizes környezetet a Földön kívül? A tudósokat és laikusokat egyformán izgatják ezek a kérdések – többek között ezért vallatjuk a „közeli” Marsot nemzetközi expedíció során, amelyben magyar kutatók is aktív részt vállalnak.

DNS

Gumi

Alkohol
Nemzetközi élvonalba készül a magyar genomkutató

Mikrohullámmal jobban újrahasznosítható lesz a gumihulladék

Tények és trendek a magyar fiatalok függőségeiről
Minden élő szervezet alapköve a DNS: egyediségünk, egész létünk ezekbe a miniatűr spirálokba van kódolva. Kovács Mihály, az ELTE kutatója a DNS javító mechanizmusának megértését tűzte ki célul. Projektjével pályázott az élvonalbeli felfedező kutatásokat finanszírozó Európai Kutatási Tanács (ERC) támogatására is, ahol megfelelő szakmai értékelést kapott, de végül mégsem jutott a kedvezményezettek közé. Az NKFI Alapból elnyert áthidaló támogatással az ELTE kiváló kutató biológusa most kiszámítható körülmények között folytathatja a munkát, készülve egy újabb, immár sikeresnek ígérkező nemzetközi megmérettetésre.

A gumihulladék – például a használt autógumi – újrahasznosítása környezet-védelmi kulcskérdés. Ám nagyobb kihívás ez, mint gondolnánk: a vulkanizált, stabil térhalós szerkezetű mátrixanyag miatt a gumihulladék „lebontása” és újbóli feldolgozása csak korlátozott mértékben lehetséges. A BME Polimertechnika Tanszékének kutatói mikrohullámú térben végeznek ígéretes kísérleteket a térhálós szerkezet devulkanizálására, hogy bővülhessenek a gumiőrlet újra- hasznosításának ipari lehetőségei.

Javuló tendenciát jeleznek a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az egyéb drogfogyasztás legfontosabb mutatói – összegez a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének kutatási projektje, amely a hazai állapotokat tükröző friss információkat veti össze az elmúlt több mint 20 éves időszak adatfelvételeivel, nemzetközi kontextusban is értelmezve a magyar fiatalok függőségeiben végbement változásokat.
Utolsó módosítás: 2017. március 09.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500