Szakpolitika és stratégia
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
KFI ágazati stratégiai fehér könyvek (KFI ÁSFK)
A Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) a Nemzetgazdasági Minisztérium felkérése alapján elkészíti a Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Ágazati Stratégiai Fehér Könyvet (KFI ÁSFK).

A kormányzati stratégiai irányításról szóló 38/2012. (III. 12.) Korm. rendelet 34. §-a az alábbiak szerint definiálja a „fehér könyvet”, mint a stratégiaalkotás eszközét:

A fehér könyv egy szakpolitikai területről készített átfogó, más stratégiai tervdokumentum megalapozását szolgáló rövid- vagy középtávú stratégiai tervdokumentum, amely azonosítja az adott szakpolitikai területhez köthető legfontosabb, kormányzati lépéseket igénylő problémákat; bemutatja az adott szakpolitikai területen elérendő rövid- vagy középtávú célkitűzéseket és konkrét problémákkal kapcsolatban megoldási lehetőségeket vázol fel, beavatkozási módokra tesz javaslatot. A Fehér Könyv előkészítéséről, majd elfogadásáról az adott szakpolitikai területért felelős miniszter dönt és tervezetét társadalmi véleményezésre kell bocsátani.

A KFI Ágazati Stratégiai Fehér Könyv célja, hogy ágazatonként meghatározza a KFI szempontú stratégiai célokat, kitörési pontokat, valamint a lehetséges beavatkozásokat, ezzel információt és inputot biztosítson a további tervezéshez, a következő időszak nemzeti és ágazati stratégiáinak kialakításához.

Az Új Széchenyi Terv ágazati felosztása alapján a NIH a következő területeken állított fel KFI munkabizottságot:

  • Egészségipar;
  • Mobilitás, járműipar és logisztika;
  • Informatika és infokommunikáció;
  • Energetika;
  • Környezetvédelem;
  • Agrárium és élelmiszeripar.

A KFI Ágazati Stratégiai Fehér Könyv alfejezeteinek kidolgozása munkabizottságokban folyik. A munkabizottságokba ágazatonként, szakmai alapon meghívást kaptak az érdekképviseleti szervezetek és platformok delegáltjai, ágazat specifikus szervezetek, intézmények képviselői és felkért szakértők. Minden munkabizottságba meghívást kapott a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Innovációs Szövetség képviselője.

Utolsó módosítás: 2015. február 27.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500