Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Magyar innovatív vállalkozások is bemutatkoztak az ICT Pályázók Napján
Budapesten rendezte meg az Európai Bizottság az Információs és Kommunikációs Technológiai Pályázók Napját, a kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati keretprogram, a Horizont 2020 tájékoztató és kapcsolatépítő fórumát. A tematikus szekciókra épülő rendezvényen a hazai egyetemek és kutatóintézetek, a legsikeresebb magyar innovatív vállalkozások képviselői, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal nemzetközi kapcsolattartó szakemberei is részt vettek.

A november 9-én és 10-én rendezett fórum elsődleges célja a Horizont 2020 keretporgram 2018-2020. évi munkaprogramjának bemutatása volt, különös tekintettel a pályázati portfólióra. A munkaprogram keretében megjelenő pályázati felhívások mintegy 6 milliárd euró keretösszeget biztosítanak infokommunikációs kutatási és innovációs projektekre. Az infokommunikációs technológiák mellett a jövőbeni és feltörekvő technológiák is szóba kerültek. A tematikus szekciók, beszélgetések európai szinten is kivételes lehetőséget kínáltak a kutatók, az ipari szakemberek, a kkv-k közötti projektkoncepciók, partnerségek kialakítására.

A hálózatépítő és információs szekcióbeszélgetéseken az Európai Bizottság pályázati témafelelősei a felhívások szakmai követelményeiről beszéltek, majd a résztvevők vázolták projekt-elképzeléseiket (egy-egy szekción 3-400 résztvevő szerepelt, ez így is kiemelt érdeklődést jelentett, a termek zsúfolásig megteltek). A szekciókat hat téma köré csoportosították, ezek a pályázati programnak megfelelően a következők:

  • Az európai ipar digitalizálása
  • Nagy teljesítményű számítás (HPC) és adat-infrastruktúrák Európában
  • Jövőbeni és feltörekvő technológiák (FET)
  • Innováció, Következő generációs internet (NGI)
  • 5. generációs hálózati technológiák (5G)
  • Társadalmi kihívások. (egészségügy, élelmiszer- és mezőgazdaság, környezet, energia, közlekedés, társadalom és biztonság)

A pályázati tudnivalókról három külön előadáson, az információs standokon pedig kötetlenebb formában szóban és írásban is tájékozódhattak az érdeklődők. A magyar pályázók számíthattak az NKFI Hivatal nemzeti kapcsolattartóinak hálózatának (NCP) tájékoztatására is. A szekciókat workshopok egészítették ki, ahol többek között a szabványosítás, a kaszkád-finanszírozás, a szerződéses köz- és magán-együttműködés (cPPP) kérdéseit vitatták meg. Az érdeklődők a 2020 után várható trendekről is tájékozódhattak.

A Magyar Innovációs Pavilonban magyarországi kutatók, fejlesztők, kkv-k és start-up cégek mutatták be termékeiket, szolgáltatásaikat.

Képviseltette magát a Gravity Research & Development Zrt. is, amely az Innovációs Radar Díjért folyó versenyben a magyar pályázók közül a legjobb fiatal kkv kategóriában jutott a döntőbe.

„Új generációs ajánlórendszerünk fejlesztését az EU-finanszírozású CrowdRec projektben kezdtük el a spanyol Telefonica Research társasággal” – mondta el Tikk Domonkos, a Gravity R&D alapító igazgatója. – „Az ajánlórendszerek olyan szoftverek, algoritmusok, amelyek többnyire a felhasználók múltbeli viselkedéséből következtetnek az érdeklődésükre. Ha a felhasználó felmegy egy weboldalra, amelyet már látogatott, az ajánlószoftver releváns tartalmat kínál az adott oldalról. Gyakran előfordul azonban, hogy ha valaki ugyanazt a weboldalt látogatja is, más-más terméket keres: például egyszer autóalkatrészt, máskor régi bélyeget vagy televíziót. Amikor új vásárló jelenik meg, hasonló jelenség fordul elő – aminek külön nevet is adtak -, hidegindítási problémának hívják. Mi azt mondjuk, hogy az esetek nagy részében hidegindítási probléma áll fönn, ezért nagyon fontos, hogy ne csak a múltbeli felhasználói jelekből, hanem az aktuális látogatásból, már az „első klikkből” feltérképezzük a látogatás célját. Ehhez – innovatív módon – egy úgynevezett mély hálós (deep learning) technológiát, egymásra épült neurális hálózatokat használunk.

A termék relevanciaszámításokat hajt végre valós időben, tehát amikor megjelenik egy felhasználó, néhány ezredmásodpercen belül válaszol: ajánlást küld a látogatónak, amely megjelenik az adott csatornán: a weboldalon, a mobiltelefonján, vagy akár az e-mail fiókjában.

A nagyobb webes cégek általában éles összehasonlító teszteken választják ki az ajánlószoftver-beszállítójukat. Ha az ajánlásaink sikeresen jósolják meg, hogy mit akar a felhasználó, előnyhöz jutunk az ügyfélszerzésben – és nem panaszkodhatunk. Általában havi díjas, szolgáltatott – lekérhető – szoftvert vásárolnak tőlünk, de van telepített megoldásunk is. A cégekkel kötött szerződésünknek lehet sikerdíj alapú része: ezért is folyamatosan érdekeltek vagyunk az ajánlás minőségének fenntartásában, javításában” – ismertette tevékenységüket Tikk Domonkos.

Részletes program: https://ec.europa.eu/digital-single-market/events/cf/ict-proposers-day-2017/programme.cfm

Kapcsolódó cikkek:
http://nkfih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/nemzetkozi-hirek/haromezer
http://nkfih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/nemzetkozi-hirek/horizont-2020-171013
http://nkfih.gov.hu/hivatal/online-sajto/2017/harom-magyar-igazsag
http://nkfih.gov.hu/hivatal/online-sajto/2017/legjobbakkal-fog

Utolsó módosítás: 2017. november 27.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500