Itt jár Ön: A Hivatal >> Sajtószoba >> Interjúk
A Hivatal
Interjúk
2017. november 15.

A piac és az állam egészséges egyensúlyáról a kutatásfinanszírozásban, a versenyképességet növelő ipari-egyetemi együttműködésekről, a tízmillió euró keretösszegű Élvonal pályázat eredményhirdetéséről, valamint a magyar kutatás és innováció globálisan is komoly tényezőnek számító területeiről, iskolateremtő szakembereiről beszélt Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az Inforádió, a Kossuth Rádió és az M1 televízió műsorában.

2017. október 05.
Számos jó projektterv készül, de nagy a túljelentkezés a rendelkezésre álló forrásokra. Az Európai Bizottságnál pályázók kutatási projekt esetén 100 százalékos, innovációs projekt esetén 70 százalékos támogatást kaphatnak a beruházások megvalósítására, mondta Pálinkás József. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vezetője a kkv-k Horizont 2020 pályázati lehetőségeiről, az egyetemek és a cégek együttműködéséről és az Ipar 4.0 programról beszélt az Origónak.
2017. július 20.

Növelni kell a GDP-arányos ráfordítást: a brüsszeli pénzcsapot idővel ki kell váltania a magyar költségvetésnek. Összesen 519 milliárd forintnyi kutatás-fejlesztési és innovációs célú vissza nem térítendő uniós támogatásra írtak ki pályázatokat, 360 milliárd forintról már döntés született, 232 milliárd pedig megérkezett a nyertes pályázókhoz – mondta a Világgazdaságnak Pálinkás József.

2017. július 17.
A jelenleginél jelentősebb összeggel kellene támogatni a fiatal, 30-45 év közötti kutatókat, hogy ne külföldön építsék fel karrierjüket - mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2017. július 17.
A jövő egyik, ha nem a legfontosabb kérdése Magyarországon, hogy átlépünk-e az innovációvezérelt gazdaság területére. Beszélgetés Pálinkás Józseffel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével.
2017. július 17.
Több mint négyszáz kutató és kutatási projekt nyert összességében 11,5 milliárd forintot meghaladó támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjaiban. Ráadásul a támogatások negyven százalékát negyven év alatti fiatal kutatók nyerték el. Interjú Pálinkás Józseffel, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével.
2017. július 13.
11,5 milliárd forintnyi támogatást nyert el több mint 400 kutató a felfedező kutatásokat ösztönző programban. Pálinkás József szerint négy-öt év múlva lesz először eredménye annak, hogy emelt összegekkel támogatják a kutatásokat. Interjú a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökével.
2017. május 03.
Ma a modern gazdaságban újítás, újdonság, innováció nélkül nemhogy növekedni nem tudnak a vállalatok, de talpon sem tudnak maradni. Jól érzi az ágazat jelentőségét a magyar kormány is, amely több százmilliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre. Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke az M1 Ma reggel c. műsorában.
2017. május 03.
Egy országban csak akkor lesz megfelelő kísérleti fejlesztés és világszínvonalú innováció, hogyha vannak kiemelkedő kutatók, akik nemcsak maguk végeznek komoly munkát, hanem a fiataloknak is megtanítják kutatásaik logikáját, módszereit – fejtette ki az NKFI Hivatal elnöke a Katolikus Rádióban. A teljes interjú honlapunkon meghallgatható.
2017. március 29.
Mv: Negyed nyolc múlt négy perccel, jó reggelt kívánok! Azt mondta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytathatnak, és jó reményei vannak az országnak, hogy ennek eredményeképpen a háromszázalékos növekedési sávból fel tudunk menni öt százalékra. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Pálinkás József a vonalban. Jó reggelt kívánok!
2017. március 10.
Mennyi forrást biztosít ma Magyarország a kutatás-fejlesztés ösztönzésére, és mik a távlati célok? Kik és hogyan döntenek a versenypályázati rendszerben finanszírozott projektekről, programokról? Milyen új pályázati felhívásokra számíthatunk a közeli jövőben? Mitől lesz még versenyképesebb a magyar innováció? Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke Baló György kérdéseire válaszolt az RTL Klub műsorában.
2017. március 07.
Pálinkás József NKFIH-elnök a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorának nyilatkozott arról, miként járul hozzá a hazai KFI finanszírozás a versenyképesség erősítéséhez.
2017. március 07.
Pálinkás József NKFIH-elnök az M1 Ma reggel c. műsorának nyilatkozott arról, miként járul hozzá a hazai KFI finanszírozás a versenyképesség erősítéséhez.
2017. január 13.
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese szerint van még hová fejlődnie a termelésen túli ipari aktivitásnak idehaza, de a lehetőségek is adottak a növekedéshez.
2017. január 06.
Mindig is feladata volt egy ország tudományos intézményrendszerének, ma pedig különösen az, hogy kapcsolódni tudjon a világban működő más tudományos intézményrendszerekhez – nyilatkozta az Innotéka magazinnak Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke. Az akadémikus szerint el kell érni, hogy a kutatói pálya vonzó jövőképet jelentsen a fiataloknak.
2017. január 03.
„Takarékosan kell bánnunk a rendelkezésünkre álló értékes kutatási, fejlesztési és innovációs forrásokkal, mert csak ekkor tudnak ezek az ország versenyképessége javára válni" – indokolta az általa vezetett intézmény szigorú szakmai szűrőjét a Portfolio-nak adott évértékelő interjújában Pálinkás József.
2016. december 24.
Az idén 220 milliárd forint áll rendelkezésre tudományra, kutatásra és innovációra. A támogatások gyors szétosztása helyett a valódi versenyképességet ösztönző eredmények elérése és az értékteremtés folyamatos ellenőrzése a cél - mondta lapunknak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI) elnöke, Pálinkás József.
2016. november 18.
A Magyar Tudomány Ünnepével és londoni látogatásával kapcsolatban is válaszolt az Origo kérdéseire Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, aki 2008 és 2014 között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Pálinkás elmondta: akkor javítható az ország versenyképessége, ha több lesz a nemzetközi összehasonlításban is kiváló szakember és kutató-fejlesztő az országban.
2016. november 14.
Nemzetközi csoport véleményezte a hazai kutatási és innovációs rendszert. Az Európai Bizottság által felkért független szakértők elemezték a hazai KFI intézményeket, programokat, stratégiákat. Robert-Jan Smits, az Európai Bizottság kutatás-fejlesztésért felelős főigazgatója nyilatkozott a témával kapcsolatban magazinunknak.
2016. november 11.
Sokrétű tudományos együttműködési lehetőségekről tárgyalt a brit kormány és a brit egyetemi világ magas rangú képviselőivel Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500