Ön itt áll: PályázóknakHírek, eseményekHírekA Hivatal hírei
Két új nemzetközi kutatási infrastruktúra projekt kerül föl az NKFI Hivatal támogatásával az ESFRI 2021 Útitervre
2021. július 05.
Módosítás: 2021. július 07.
Olvasási idő: 2 perc
Az ESFRI Forum 2021. június 30. és július 1. között online megrendezett ülésén döntés született az ’ESFRI Roadmap 2021’ európai stratégiai kutatási infrastruktúra útitervbe bekerülő új kutatási infrastruktúra projektekről (ESFRI announces new RIs for Roadmap 2021 | www.esfri.eu).

A 2021 decemberében megjelenő stratégiai dokumentum már tartalmazni fogja azt a 11 új projektet, amelyek megvalósítása 2022-től nemzetközi összefogással kezdődhet meg. Az EuPRAXIA (European Plasma Research Accelerator with eXcellence In Application) és a GUIDE/EuroCohort (Growing Up In Digital Europe) projektek megvalósításában hazai intézmények és kutatóik is részt vesznek majd, amelyekhez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal politikai támogató levelet bocsátott ki.

EuPRAXIA – Az együttműködés által létrehozott berendezés a gyorsítók azon új csoportjához fog tartozni, amelyben nagyon rövid, néhányszor tíz nanoszekundum hosszúságú és nagyon nagy, 5 GeV energiájú elektron nyaláb lesz előállítható. Ezen elektronok segítségével hasonlóan rövid időtartamú, infravörös, ultraibolya és röntgen tartományban fekvő elektromágneses impulzusokat lehet majd létrehozni, valamint további részecskék pl. pozitronok illetve neutronok is előállíthatók lesznek. A nyalábok segítségével a biológiai és az orvosi kutatások számára alapvető fontosságú kérdések válnak vizsgálhatóvá, így a sejtek, fehérjék, DNS darabok, illetve egyéb biomolekulák térbeli struktúrája válik vizsgálhatóvá (háromdimenziós képalkotás), illetve ezek dinamikai tulajdonságai, időben való változásai is vizsgálhatók lesznek.

A megépülő EuPRAXIA kutatási infrastruktúra használata magyar vonatkozásban előreláthatóan közel kétszáz szakember, orvos, biológus, élettudományokkal foglalkozó kutató, fizikus, anyagtudományi szakember kutatómunkájának magas színvonalú végzését teszi lehetővé, illetve számos mérnök, informatikus és orvosbiológiai technikus kapcsolódhat majd be az infrastruktúra megépítésébe és üzemeltetésébe.

GUIDE/EuroCohort – A Manchester Metropolitan University vezetésével, egy nemzetközi konzorcium keretében az elmúlt években olyan szervezeti és módszertani fejlesztés kezdődött meg, amely Európában először alapozza meg a gyermekek jóllétének, életminőségének vizsgálatát a születéstől 25 éves korig. A kutatócsoport multidiszciplináris szerkezetű, tagjai között számos tudományterület képviselői vannak jelen: szociológusok, jogászok, közgazdászok, egészségügyi szakemberek, illetve a társadalomtudomány további szereplői (társadalomfilozófia, közpolitika, érdekvédelem stb.) dolgoznak együtt a kutatás szakmai és módszertani kereteinek kidolgozásában.

A projekt megvalósításába a szociológia, szociálpolitika, szociális munka, szociálpedagógia, egészségtudomány, közgazdaságtudomány, demográfia, közpolitika/politológia, ifjúságpolitika, jogtudomány, gyermek és ifjúságvédelem területein dolgozó hazai kutatók, PhD hallgatók, innovációs és ipari technológia-fejlesztők, valamint jövőbeli felhasználók is bekapcsolódhatnak majd.

Utolsó módosítás: 2021. július 07.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?