Nemzetközi tevékenység
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
A Helmholtz Társaság közös kutatást támogató pályázati felhívása: Az Európai Partnering Program
A Helmholtz Társaság fontos célkitűzése, hogy kutatási együttműködéseit az Európai Kutatási Térségben erősítse, illetve újakat építsen ki. Különösen a Kelet-, Közép- és Dél-Európával való kooperációra kíván kiemelt hangsúlyt helyezni. Az együttműködés erősítését hivatott segíteni az úgy nevezett Európai Partnering program.

A Helmholtz Társaság fontos célkitűzése, hogy kutatási együttműködéseit az Európai Kutatási Térségben erősítse, illetve újakat építsen ki. Különösen a Kelet-, Közép- és Dél-Európával való kooperációra kíván kiemelt hangsúlyt helyezni. Az együttműködés erősítését hivatott segíteni az úgy nevezett Európai Partnering program.

A Helmholtz Európai Partnering programnak két egymással összefüggő célja van: a Helmholtz Intézet egyrészt támogatja az adott ország kutatási intézetét, egyetemét kutatási stratégiájának kialakításában. A tudástranszfer elsődlegesen közös továbbképzési rendezvényeken, illetve kölcsönös látogatásokon keresztül valósulna meg. Másrészt a pályázó Helmholtz intézet és partnerintézete közös kutatási projekteket is megvalósítanának, pl.: vendégprofesszorok küldésén és fogadásán keresztül, vendégelőadás tartása révén, szimpóziumokon való részvétel által, a partnereknél történő hosszabb – rövidebb ideig tartó kutatási tartózkodások során és közös publikációk írásán keresztül. Különösen a fiatal kutatókat kívánják a mobilitási program révén támogatni.

Támogatható tevékenységek:

  • közös kutatási projektek;
  • közös kutatási infrastruktúrák létesítése;
  • kutatói mobilitás: PhD-s hallgatók, posztdoktorok, adminisztrációval foglalkozók illetve vendégprofesszorok tartózkodásával és továbbképzésével kapcsolatos költségek;
  • a projekt megvalósításához szükséges kezdeményezések, rendezvények, workshopok, szakmai találkozók, konferenciák;
  • dologi eszközök.

 A Helmholtz Európai Partnering programja háromszor kerül kiírásra, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben. Kiírási körönként maximum három pályázatot támogatnak. A program kölcsönösségen alapszik: a Helmholtz Társaság által biztosított támogatás csak a német félnél felmerülő költségeket fedezi; a nemzetközi partnernek kell fedeznie a saját költségeit (in-kind hozzájárulás, illetve harmadik fél által biztosított támogatás is elfogadható). A támogatási időszak három év, mely sikeres értékelés esetén két évvel meghosszabbítható. A maximum támogatás éves szinten 250 ezer euró.

A kiírás célcsoportjai a Helmholtz Intézetek kutatói, akik a fent említett országok intézményeivel együttműködéseket akarnak kiépíteni, illetve a meglévő együttműködést erősíteni akarják. Ideális esetben a kooperáció már meglévő kapcsolatokra épül. A pályázatot a Helmholtz intézmények nyújtják be; minden egyes Helmholtz intézet csupán egyetlen pályázatot nyújthat be.

A 2017-es felhívás benyújtási határideje: 2018. február 28.

Bővebb információ:

https://www.helmholtz.de/en/current_topics/current_calls_for_applications/artikel/artikeldetail/helmholtz_european_partnering/

Utolsó módosítás: 2017. december 21.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500