Ön itt áll: PályázóknakPályázatokÉrtékelési rendszerÉrtékelő testületekSzakterületi kollégiumokA felfedező kutatási pályázatok értékelése
A felfedező kutatási pályázatok általános értékelési folyamata
A felfedező kutatási pályázatok általános értékelési folyamata
2016. február 09.
Módosítás: 2023. március 29.
Olvasási idő: 3 perc

A tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló 2014. évi LXXVI. törvény (KFItv.) szerint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap felfedező kutatásokat ösztönző felhívásaira benyújtott pályázatok értékelése anonim szakértők közreműködésével, testületi értékelések (értékelői panel) keretében történik.

A pályázatokat formailag az NKFI Hivatal munkatársai, tartalmilag az NKFI Hivatal által felkért szakterületi kollégiumok és azok szakértői értékelik.  

A pályázó kutató az Elektronikus Pályázatkezelő Rendszerben (EPR) a pályázat benyújtásával egyidejűleg javaslatot tesz a pályázata tudományterületi besorolására szakterületi kollégium és szakértői csoport szerint, amelyet a javasolt szakértői csoport megvizsgál. Amennyiben a szakértői csoport a pályázat értékeléséhez szükséges kompetenciaterületet illetően nem ért egyet a pályázó javaslatával, további szakértői csoportokkal egyeztetve az eredetileg a pályázó által javasolttól eltérő szakértői csoporthoz is besorolhatja a pályázatot. Abban az esetben, ha a felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokra több olyan pályázat érkezik, amelynek szakterületi besorolása nem egyértelmű, vagy nem sorolható be egyik szakértői csoporthoz sem, az NKFI Hivatal ezek értékelésére interdiszciplináris bizottságot hívhat össze, amelyben az érintett pályázatok szakterületeinek szakértői kapnak helyet. 

A benyújtott pályázatokat az adott szakértői csoport tagjai a vonatkozó pályázati kiírásban közzétett értékelési szempontrendszer szerint  egyenként értékelik és rangsorolják. A szakértői csoportok értékelői munkájuk során – a pályázati kiírásban meghatározottak szerint – igénybe vehetik további külső (hazai és/vagy külföldi) anonim szakértők véleményét. A felfedező kutatásokat ösztönző felhívásokra benyújtott pályázatokat – felhívási konstrukciótól függően – általában 2-4 anonim szakértő értékeli. A pályázatokhoz a külső szakértőket  a szakértői csoport tagjainak javaslatára a szakértői csoport elnöke kéri fel. A nemzetközi tagokkal bővült szakértői csoportok általában külső szakértők nélkül bírálják el a pályázatokat. 

Útmutató a pályázatokat értékelő szakértők számára

Az anonim értékelők az adott pályázatot a kiírásban közzétett értékelési szempontrendszer alapján, az értékelők számára készített nyilvános értékelési útmutató ajánlásai szerint értékelik. Az NKFI Hivatal az egyes pályázati konstrukciók szakmai értékelésének éves összegző értékelési tapasztalatai nyomán (KFI Versenypályázati tükör rendezvények prezentációi: 2018, 2017) törekszik arra, hogy egy-egy anonim szakértő lehetőség szerint 6-11 pályázatot értékeljen, hogy egy adott szakterületen az egyes pályázatokat egymással is összehasonlítva tudja pontozni. Az értékelők számára készített útmutatóban az NKFI Hivatal felhívja a figyelmet az egyes pontszámokhoz tartozó leírásnak („jelentésnek”) megfelelő pontozás fontosságára, továbbá a reálisan kiválasztott értékelési tartomány jelentőségére. 

A szakértői csoport tagjai mint az egyes pályázatokhoz felkért referálók a testületi ülésen értékelik az anonim szakértői értékelések erősségeit/hiányosságait és egyenként megvitatják  az egyes pályázatokat, amely alapján a szakértői csoport egymással összeméri és rangsorolja a pályázatokat.  

A kollégiumok a szakértői csoportok pályázati értékelési eredményei és rangsorolása alapján tesznek javaslatot az NKFI Hivatal elnökének az egyes pályázatok támogatására. Az NKFI Hivatal elnöke által meghozott támogatói döntést  követően a pályázók megtekinthetik pályázatuk értékelését.

Utolsó módosítás: 2023. március 29.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?