Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaSajtóközlemények, sajtóanyagok
Tájékoztató a NEKIFUT projektről - Sajtóközlemény
Tájékoztató a NEKIFUT projektről - Sajtóközlemény
2009. június 03.
Módosítás: 2017. december 04.
Olvasási idő: 2 perc
A tavaly elindult Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv (NEKIFUT) projekt két célt szolgál. Egyrészt lehetőséget teremt a hazai kutatási infrastruktúrák felmérésére és egy egységes adatbázisba foglalására. Az így létrejött kutatási infrastruktúra regiszter adatai nyilvánosan hozzáférhetőek lesznek. Ez önmagában is segíti a berendezések nagyobb kihasználását, az egyes kutatói csoportok közötti partnerkeresést. Ugyanakkor a projekt másik célja egy hosszabb távú kutatási infrastruktúra-fejlesztési stratégia kialakítása, amely megalapozza a tervezett kutatási infrastruktúra fejlesztéseket.

A projektet a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal koordinálja, de a szakmai tartalmat a kutatók széles körének aktív részvétele határozza meg. A projekt szakmai lebonyolításában a projekt Irányító Testületében, valamint a három szakterületi munkacsoportban - Természettudományi Munkacsoport, Élettudományi Munkacsoport, Társadalom- és Humán Tudományi Munkacsoport -, összesen 78 kutató vesz részt.

Jelenleg a kutatási infrastruktúrák első kérdőíves felmérésének értékelése folyik. A projekt irányítói a lehető legszélesebb kutatói kör megszólításával kívánnak minél teljesebb képet kapni a hazai kutatási infrastruktúrákról. A felmérés a hazai kutatók által használt külföldi berendezésekre is kiterjedt, emellett a kutatók javaslatokat tehettek a kutatási infrastruktúra fejlesztésekre vonatkozóan. Kb. 2 ezer válaszadó közel 4 ezer kutatási infrastruktúra bejelentést tett ill. fejlesztési javaslattal élt. Az átfedések összevonásával ez pontosan 1721 kutatási infrastruktúrát érint. Az első felmérés az előzetes szelekciót szolgálja, melynek során, a bírálati folyamatot követően a potenciálisan stratégiai, vagy azzá fejleszthető kutatási infrastruktúrák kerülnek kiválasztásra.

A felmérés ezután egy második, sokkal részletesebb kérdőívvel folytatódik, melynek során a kiválasztott kutatási infrastruktúrák üzemeltetőit kérdezik meg. Ezzel a regiszter készítői pontos, ellenőrzött és részletes információkhoz jutnak ezekről a kutatási infrastruktúrákról. A nyilvános adatok egy Interneten elérhető regiszterben bárki számára hozzáférhetőek lesznek. A kész regisztert annak üzemeltetői természetesen rendszeresen ellenőrzik és karban tartják majd. Így el fog készülni az az eljárás is, amellyel egy kutatási infrastruktúra, bejelentés és pozitív elbírálás után, a regiszterbe kerülhet.

A fejlesztési stratégiát megalapozó helyzetkép felállításának egyik forrása szintén a felmérésekből nyert adatok. Az így kialakult képhez járulnak még hozzá az egyes szakterületi munkacsoportok által készíttetett háttértanulmányok, jövőbe mutató trendelemzések, illetve a konzultáció céljából szervezett szakmai workshopok, konzultációk eredményei is. A stratégia-alkotási folyamat egy zárókonferencián fejeződik be, ami után egy záró jelentés, maga a stratégia elkészül. A tervek szerint a kész stratégia a 2015-ig terjedő időtávra ad ajánlásokat a hazai kutatási infrastruktúra fejlesztésre, a külföldi infrastruktúrákban való részvételre, illetve a fejlesztési források allokációjára.

A NEKIFUT-tal kapcsolatban további információ annak honlapján, a www.nekifut.hu címen érhető el.

A NEKIFUT sajtótájékoztatón elhangzott előadások letölthetőek:

Budapest, 2009. június 3.

Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kommunikáció

Utolsó módosítás: 2017. december 04.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?