A Horizont Európa keretprogram 6-os klaszterének „Méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszer-ellátó rendszerek a termelőtől a fogyasztóig” fókuszterülete az élelmiszer-termelés teljes ellátási láncát lefedi a mezőgazdasági előállítástól a fogyasztásig.
A desztináció célja, hogy az élelmiszerrendszerek fenntarthatóbbá váljanak, kevesebb környezeti terhelést okozzanak, közben pedig biztosítsák a lakosság számára az egészséges élelmiszerekhez való hozzáférést és erősítsék az ágazat versenyképességét. Ezért kiemelt figyelmet fordít az EU Green Deal és az EU Common Agricultural Policy (CAP) fenntarthatósági céljaira, valamint olyan kezdeményezésekre, mint az EU protein strategy, az EU action plan for organic production és az EU Soil Deal for Europe. A kutatások az agroökológia, az állategészségügy és állatjóllét, valamint a fenntartható halászat és akvakultúra fejlesztésére összpontosítanak, miközben elősegítik az élelmiszer-ellátás biztonságát és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. A tématerület felhívásai támogatják az innovációt és az új technológiák bevezetését, valamint elősegítik az érintett szereplők – például termelők, kutatók és döntéshozók – együttműködését.
Konstrukció weboldala
Pályázati útmutató / Munkaprogram dokumentum elérhetősége
Programfelelős / NCP
Genzler Noémi,
NKFIH Nemzetközi Együttműködési Főosztály
A Horizont Európa keretprogram 6-os klaszterének „Méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszer-ellátó rendszerek a termelőtől a fogyasztóig” fókuszterülete az élelmiszer-termelés teljes ellátási láncát lefedi a mezőgazdasági előállítástól a fogyasztásig.