2018/2

kutatócsoportok együttműködése

Február közepén lezárultak a benyújtási határidők a 2018. évi kutatói kezdeményezésű témapályázatokra és a posztdoktori kiválósági programra. A hazai témapályázatok 9,4 milliárd forintos keretösszegére idén csaknem háromszoros a túljelentkezés – ennek egyharmadát 40 év alatti fiatal kutatók adták be –, míg a posztdoktori programra beadott pályázatok kétszeresen haladják meg a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintos keretösszeget. Eredményhirdetés június végére várható.

 

Az NKFI Hivatal 2018. január 25-én az alapkutatásokkal kapcsolatos, február 6-án pedig a hazai innovációt ösztönző pályázati programokról az eddigi értékelési tapasztalatokról tartott pályázói-értékelői fórumot. Az elhangzott előadások letölthetők és videófelvételről is megtekinthetők, a helyszíni kérdésekre adott válaszokat szerkesztett formában tesszük közzé.

Megújult a felfedező kutatásokat ösztönző hazai pályázati rendszer

Kétezer új kutatás-fejlesztési és innovációs projektet indítottak a magyar vállalkozások

KFI versenypályázati tükör 2018
 
KSH_logo

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal elnöke közös levélben ösztönzi a szakszerű és hiteles statisztikai adatszolgáltatásra a kutatásfejlesztési projekteket megvalósító intézményeket és vállalkozásokat.

 

A Horizont 2020 keretprogram felhívásaihoz és közös programjaihoz kapcsolódva az NKFI Hivatal idén több mint 30 tematikus információs napot és konzultációs lehetőséget szervez a potenciális pályázóknak. A hagyományosan visszatérő témák most olyan új területekkel bővülnek, mint a gyakorlatorientált pályázatírási tréning, a partnerkeresés, konzorciumépítés és networking gyakorlata vagy a kutatói HR stratégia.

H2020
 
norway grants

A klímakutatás, a gépi tanuláson alapuló technológiák, valamint a gyógyászat, többek között a rákkutatás területein is ígéretes perspektívák nyílhatnak a norvég-magyar tudományos, kutatói együttműködésekben, amelyekről február 15-16-án kétnapos budapesti konferenciát szervez a NKFI Hivatal és a Norvég Kutatási Tanács (RCN).

 

A felhívás azokat a mikro-, kis- és középvállalkozásokat támogatja, amelyek az Európai Unió Horizont 2020 programjának keretében meghirdetett KKV fejlesztési eszköz pályázatának 1. fázisán a szakmai küszöböt elérő nemzetközi értékelést kaptak, de forrás hiányában nem nyertek támogatást.

Közös finanszírozású nemzetközi együttműködésekben való részvétel
 
NKFI Hivatal H2020 info naptára

A pályázati felhívás célja az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjában, egyéb kutatási, fejlesztési és innovációs közös programjaiban, illetve regionális együttműködéseiben való magyar részvétel előmozdítása, a részt vevő hazai pályázók nemzetközi hálózatépítő és forrásbevonási kapacitásának erősítése.

 

Újabb fordulóban született döntési támogatás azon a felhíváson, amely a magyarországi kutatóhellyel jogviszonyban álló kutatók eddigieknél is sikeresebb pályázását kívánja elősegíteni az ERC által meghirdetett támogatási programokban, ezáltal is növelve a hazánkba kerülő ERC-támogatások számát és a hazai kutatók, kutatási intézmények nemzetközi elismertségét. 

Eredményhirdetés
 
Cooperation

A kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködést támogató keretfelhívás most megjelent kiegészítései a magyar-francia és a magyar-marokkói együttműködésben folyó kutatás-fejlesztési projekteket, ezen belül főként a kutatói mobilitást segíti elő. A kiegészítések a pályázati csomagban megtalálható 2018-as TéT keretfelhívás és útmutató általános szabályait egészíti ki, azokkal együtt értelmezendő.

Magyar-marokkói reláció (2018-2.1.10-TÉT-MC)

Magyar-francia reláció (2018-2.1.13-TÉT-FR)

 

Akadémiai, felsőoktatási és vállalati kutatóhelyek összefogásával valósul meg a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program, amelyet 4 éves működése alatt az állam 3,5 milliárd forinttal támogat – mondta Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Nemzeti Kvantumtechnológiai Program
 
Extreme Light Infrastructure (ELI) Szeged

Az „ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 2. fázis” GINOP-2.3.6-15-2015-00001 azonosítószámú projekt keretében sajtótájékoztatót tartott ma az ELI-HU Nonprofit Kft. Szegeden. Svájci és görög kutatócsoportok az első külföldi felhasználók a szegedi lézerközpontban, ahol már működnek a lézerberendezések.

 

A kutatási célú infrastruktúra finanszírozását támogató hazai pályázati konstrukciók feltételül szabják, hogy a támogatásból beszerzett eszközök, berendezések és a megvalósult beruházások adatai mindenki számára hozzáférhetők legyenek. Ez biztosítja, hogy a kutatói közösség minél szélesebb körben kihasználhassa a közfinanszírozású kapacitásokat, és a támogatás megfeleljen az Európai Unió belső piaccal kapcsolatos jogszabályainak is.

Infrastruktúra
 
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felfedező kutatásokat ösztönző programjai

A 2018-ban bevezetett változtatásokkal az értékelő zsűrikhez tartozó tudományterületek besorolását illetően az Európai Kutatási Tanács (ERC) értékelési rendszeréhez közelít a felfedező kutatások hazai értékelő testületeinek szerkezete.

 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.