Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium
Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium
Alapadatok


Tématerület
Gazdaság és társadalom digitális átállása
Megvalósítás helyszíne
Budapest
Leírás
Az évtized kihívása, hogy átvigyük a fotonok, atomok és elektronok kvantumos szintű kontrolljában bekövetkezett hatalmas előrelépést egy új technológiába, a kvantumtechnológiába. A Kvantuminformatika Nemzeti Laboratórium célja, hogy összefogja a hazai fizikusok, mérnökök, matematikusok és informatikusok erőforrásait, és tevékenységüket a kvantumtechnológia egyes elméleti és alkalmazott területeire fókuszálja. A laboratóriumban átgondolt és összehangolt fejlesztésekkel maximalizálni lehet hazánk szerepét és jelentőségét a kvantuminformatika területén.
Fő kutatási területek:

  • Kvantumkommunikációs hálózat
  • A kvantuminformatika elemi építőkövei
  • Kvantumszámítás és kvantumrendszerek szimulációja

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök:

  • Nemzetbiztonsági relevancia: a kormányzati, banki és civil szféra biztonságos kommunikációja
  • Kvantumos algoritmusok alkalmazása gyakorlati problémák megoldásában
  • Tudásbázis létrehozása, képzett munkaerő hazacsábítása, magas szintű felsőoktatás
  • Magas szintű nemzetközi kapcsolatok


Konzorciumvezető

Wigner Fizikai Kutatóközpont


Konzorciumi partnerek

  • Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  • Eötvös Loránd Tudományegyetem


Elérhetőségek

E-mail:
qnl@wigner.hu

Weboldal:
qi.nemzetilabor.hu

Utolsó módosítás: 2022. július 25.
Előző Labor
Következő Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.