Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium
Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium
Alapadatok
Tématerület
Egészséges élet
Megvalósítás helyszíne
Budapest, Szeged
Leírás
A Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok forradalmian új szemléletű kutatására vállalkozik, azzal az igénnyel, hogy a kutatások eredményeire építve innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárások kifejlesztését és bevezetését dolgozza ki. Fő szakmai pilléreit a klinikai – epidemiológiai programok, innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztések, valamint innovatív orvostechnikai és diagnosztikai eszközök és adatbázisok fejlesztése jelenti.
Fő kutatási területek:

 • Klinikai – epidemiológiai programok az iszkémiás szívbetegség és a szívelégtelenség vizsgálatára
 • COVID-19 fertőzés lehetséges közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásai
 • Innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztések
 • Új gyógyszertámadáspontok felderítésw és meglévő gyógyszerek újrapozicionálása
 • Humán indukált pluripotens őssejt alapú in vitro kardiovaszkuláris platformok
 • Innovatív orvostechnikai és diagnosztikai eszközök és adatbázisok
 • Extracelluláris vezikula alapú diagnosztikai- és terápiás hatás-markereket és mérési módszerek

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök

 • A kutatási eredmények döntő mértékben hozzájárulnak az evidenciákon alapuló kardiovaszkuláris egészségfejlesztési és betegségmegelőzési programok kidolgozásához, segítve azon cél elérését, hogy az ország lakossága hosszabb és idős korban is egészséges életet élhessen.
 • Interdiszciplináris és transzlációs jelleg garantálja, hogy a Laboratórium sikeresen valósítja meg bizonyítékokon alapuló, a szív és érrendszeri betegségek előfordulási és halálozási gyakoriságának csökkentésére alkalmas innovatív betegségmegelőzési, szűrési, diagnosztikai és terápiás eljárások kidolgozását és azok orvosi és népegészségügyi gyakorlatba való átültetésének támogatását.
 • Hozzájárulnak innovatív magas gazdasági hozzáadott értékű termékek és szolgáltatások nemzetközi piacra töréséhez, ezáltal segítve a hazai gyógyszer biotechnológiai iparág fejlődését.


Konzorciumvezető

Semmelweis Egyetem


Konzorciumi partnerek

 • Neumann Medical Kft.
 • Pharmahungary 2000 Kft.
 • Szegedi Tudományegyetem
 • 3DHISTECH Kft.


Utolsó módosítás: 2022. december 15.
Következő Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.