HCEMM Teaming Nemzeti Laboratórium
HCEMM Teaming Nemzeti Laboratórium
Alapadatok


Tématerület
Egészséges élet
Megvalósítás helyszíne
Szeged
Leírás
A HCEMM Teaming Nemzeti Laboratórium célkitűzése egy olyan központ létrehozása, melyben nagy hangsúlyt kap a transzlációs medicina, az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése és a nemzetközi értékelési rendszeren alapuló tudományos kiválóság biztosítása. A legfontosabb cél e központ kiépítése, amely hosszú távon magában foglalja az összes olyan magyarországi helyszínt, ahol jelenleg ilyen jellegű kutatás-fejlesztés zajlik. A HCEMM tevékenységei a transzlációs orvoslásra, az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának előmozdítására és a nemzetközi értékelésen alapuló tudományos kiválóság biztosítására összpontosítanak. További cél, hogy a központ a tudományos kiválóság regionális központja legyen, és eközben megvalósuljon a magasan képzett kutatók képzése és alkalmazása, valamint a molekuláris orvostudomány élvonalbeli kutatása. A HCEMM az orvosbiológiai technológiát a korai szakasztól a klinikai vizsgálatokig fejleszti, akár önmagában, akár az iparral és a tudományos körökkel együttműködve. A HCEMM szorosan együttműködik az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriummal (EMBL), amely a HCEMM kutatói részére teljes hozzáférést biztosít fejlett műszerközpontjaihoz.
Fő kutatási területek:

 • Transzlációs medicina
 • Egészséges öregedés
 • Immun- és gyulladásos betegségek
 • Anyagcsere- és szív-ér rendszeri betegségek
 • Genomikus instabilitás és rákos megbetegedések
 • Fertőző betegségek, különös tekintettel a társbetegségekre
 • Tudományos számítástechnika

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök

 • A szellemi tulajdon piaci értékesítése és hasznosítása
 • A magyar kutatás elhelyezése a nemzetközi élettudományokkal foglalkozó intézetek térképén
 • A magyar tudásrégiók erősítése Magyarországon és Kelet-Közép Európában
 • A társadalom tagjainak bevonása az öregedéssel összefüggő betegségek kutatásával kapcsolatos témákba


Megvalósító

HCEMM Nonprofit Kft.


Elérhetőségek

E-mail:
natlab@hcemm.eu

Weboldal:
hcemm.eu

Utolsó módosítás: 2023. július 03.
Következő Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.