Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium
Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium
Alapadatok


Tématerület
Egészséges élet
Megvalósítás helyszíne
Pécs
Leírás
A Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium (HNRL) az emberi fogantatás szakaszainak kutatásával foglalkozik, beleértve a női és a férfiszervezet legkülönfélébb örökölt és szerzett zavarait, az asszisztált reprodukciós folyamatot, illetve az így megszületett gyermekek hosszú távon jelentkező egészségügyi problémainak vizsgálatát. A laboratórium módszertani repertoárjában a klinikai kérdésfelvetésen túl a legmodernebb molekuláris genetikai, genomikai, immunológiai, tömegspektrometriás és áramlási citometriai vizsgálatokon kívül megtalálhatók az ember szaporodásának egészség-gazdaságtani és társadalmi kérdései is. A HNRL nemcsak a Pécsi Tudományegyetemen belül alakít ki koordinált innovatív kutatási hálózatot, de széles hazai és nemzetközi kollaborációkkal is kívánja szolgálni az innovációt. A HNRL klinikai vizsgálatra érdemes új innovatív eredményeit a HECRIN Konzorcium viszi ki az európai kutatási infrastruktúrák színterére.
Fő kutatási területek:

 • Asszisztált reprodukció
 • Női és férfimeddőség
 • Molekuláris anyai és embriódiagnosztika
 • A reprodukció genetikai problémái
 • A reprodukció immunológiai problémái
 • Embrió-fényvédelem

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök

 • A kutatásnak köszönhetően kiválasztható lenne az a stimulációs ciklus és az az embrió, amelyikből a legnagyobb valószínűséggel születik egészséges utód.
 • A tervezett vizsgálatok a petesejteken kívül a granulosa- és endometriális sejteket is célozzák, vizsgálják a definitív műtéti terápia elektronmikroszkóppal észlelhető esetleges előnyeit, és további sejtminőségre utaló morfológiai elváltozásokat is kutatnak.
 • A férfi fertilitási zavarok hatékonyabb terápiája segítségével jelentősen növekedhet a sikeres természetes és asszisztált reprodukciós terhességek száma.
 • A csökkent vagy elégtelen férfi-fogamzóképesség molekuláris feltérképezése és összehasonlító jellegű vizsgálata hozzájárul a fertilitási funkciók helyreállításához, ami jelentős anyagi, kockázati és stresszcsökkentést eredményez.
 • A kutatási munka során a legmodernebb, „state of the art” analitikai technikák segítségével meghatározhatók a patogenezist jelző biomarkerek, és kifejleszthetők ezek validált vizsgálati módszerei.
 • Hiánypótló információkat kaphatunk arról, hogyan befolyásolja az asszisztált reprodukció az anyai elhízás anyagcsere-státuszát.
 • Átfogó képet kapunk a mai magyar fiatal (20–40 éves) női populációban a szisztémás és szervspecifikus autoantitestek és az autoimmun kórképek gyakoriságáról, valamint a természetes autoantitestek populációszintű védőhatásáról. Ezzel olyan terápiás célpontok írhatók le, amelyek autoimmun betegségekben is alkalmazhatók, mind a meddőség és habituális abortusz esetén.
 • Az anyai perifériás fehérvérsejt egysejt-transzkriptómia alkalmazása az IVF-kezelés kimenetvizsgálatában új megközelítést jelent, különösen a várható eredmények beillesztése széles körű adatokon alapuló, prediktív klinikai adatmodellekbe.
 • Várhatóan olyan molekulák is azonosíthatók lesznek, amelyek mennyiségi vagy minőségi változásokkal biomarkerként szolgálhatnak, és amelyek alapján újabb mikrofluidika-alapú diagnosztikus eljárások fejleszthetők ki. A tervezett kutatások azzal az eredménnyel kecsegtetnek, hogy valódi, prosperáló együttműködést teremtenek az elméleti és gyakorlati tudományágak hazai és nemzetközi képviselői, az tudományos és a vállalati szféra képviselői között.
 • A jelentős orvosbiológiai kutatások mellett előtérbe kerülnek a reprodukció epidemiológiai, társadalmi és egészség-gazdaságtani aspektusai. E szemlélet és megközelítés erősíti a téma transzlációs jellegét, mivel a laboratóriumi, klinikai kutatások mellett megjelennek a napi orvosi gyakorlat adatait koncentráló egészségbiztosítási adatbázisra épülő real world / big data adatvagyon-alapú kutatások is.


Megvalósító

Pécsi Tudományegyetem


Elérhetőségek

E-mail:
hrnl@pte.hu

Weboldal:
hrnl.pte.hu

Utolsó módosítás: 2022. július 25.
Előző Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.