2018/3

Támogatási igény

A Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból mikro- és kisvállalkozások innovációjának ösztönzésére 10 milliárdos kerettel kiírt és március 12-én lezárult pályázatára kétszeres volt a túljelentkezés. A tematikus felhívások és együttműködési programok 31 milliárdos keretösszegére több mint 50 milliárd forintos támogatási igény érkezett.

 

A következő két évben elkerülhetetlen, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap éves költségvetése a mostani 83 milliárd forintról „2020-ra megduplázódjon, azaz az állam ugyanannyival járuljon hozzá a kutatásfejlesztési és innovációs célokat ösztönző Alapba, mint amennyi most a vállalati befizetésekből bejön” – többek között ezt szorgalmazta a Portfolio-nak adott interjúban Pálinkás József.

PalinkasJozsefNKFIH
 
nemzetközi hatást kiváltó kutatócsoportok

Idén is pályázhatnak támogatásra az eredményeikkel jelentős nemzetközi hatást kiváltó kutatók és kutatócsoportok. Az NKFI Hivatal újra meghirdette a magyar tudományos eredmények nemzetközi láthatóságának növelését ösztönző, 2017-ben bevezetett kiválósági pályázati konstrukciót. A tavalyi 1 milliárd után 2018-ban 1,2 milliárd forintos keretösszeg jut a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a kiváló eredményeikkel nemzetközi hatást kiváltó hazai kutatócsoportok ösztönzésére.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal felhívása magyar intézmények részvételét támogatja a nemzetközi együttműködésben megvalósuló EUREKA projektekben a részvételhez szükséges hazai forrás biztosításával.

EUREKA
 
szloven_zaszlo

A kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködést támogató keretfelhívás most megjelent kiegészítése a magyar-szlovén együttműködésben folyó kutatás-fejlesztési projekteket, ezen belül főként a kutatói mobilitást segíti elő. A kiegészítés a pályázati csomagban megtalálható 2018-as TéT keretfelhívás és útmutató általános szabályait egészíti ki, azokkal együtt értelmezendő.

 

Az NKFI Hivatal részvételével megjelent az ERA PerMed ERA-NET első nemzetközi felhívás a személyre szabott orvoslás területén. Pályázatokat legalább 3 résztvevő országból származó, maximum 7 tagú nemzetközi konzorciumok nyújthatnak be. A pályázat keretében az egyes országok saját rendelkezésre álló forrásaikból támogatják pályázóik sikeres együttműködési projektekben való részvételét. A hazai pályázó kutatócsoportok támogatására az NKFI Alap mintegy 100 millió Ft keretösszeget biztosít.

ERA
 
BCE corvinus egyetem logo

Az NKFI Hivatal által támogatott KFI-projektekben és a tematikus KFI-programokban az energetika közvetlenül és közvetve (pl. az anyagtudományhoz, a járműtechnológiához kapcsolódva) is szerepel – mondta Pálinkás József azon az előadáson, amelyet a Regionális Energia- és Infrastruktúra-politikai Kutatóközpont felkérésére tartott a Budapesti Corvinus Egyetemen.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2018. április 20-án információs napot szervez a COST (European Cooperation in Science and Technology) kezdeményezés által nyújtott lehetőségek bemutatására. A jelenleg 36 európai országot tömörítő COST együttműködést 1971. novemberében hozták létre, akkor még 19 ország részvételével abból a célból, hogy európai szinten hangolják össze a nemzeti támogatottsággal folytatott műszaki és tudományos alapkutatásokat.
COST
 
S3

A Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. és a Szlovén Kereskedelmi és Ipari Kamara / Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vállalkozások Kamarája – az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságának (DG REGIO) támogatásával, együttműködve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal workshopot szervez a „Közép-európai intelligens szakosodási együttműködés az élelmiszerláncban alkalmazott infokommunikációs és fejlett gyártástechnológiai megoldások terén” címmel 2018. április 4-5-én Budapesten.

 

Az Enterprise Hungary a Hiventures szakmai együttműködésében szervezi meg a Startup Campus régiós egyetemi ötletversenyt. Az egyedülálló, egyetemeket, piaci szereplőket és befektetőket összekötő programba 10 országból várják a jelentkezéseket. A győztes startup ötlet 150 millió forintos befektetési ajánlatot kaphat. A kezdeményezés célja felfedezhetővé tenni az egyetemi innovatív ötleteket, ösztönözni a vállalkozás alapítást, elősegíteni az egyetemen születő innovatív ötletek piacra lépését és a régiós összefogást.

Startup campus
 
francia zaszlo

A Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetsége 5 fő részére egy hónapos franciaországi tartózkodásra szóló tudományos kutatási ösztöndíjat biztosít a BALATON program (francia-magyar TéT együttműködés) keretében zajló projektek felgyorsítása, a tudományos eredmények bővítése érdekében. A támogatott kutatást Franciaországban egy francia intézményben kell végrehajtaniuk a mesterképzésben résztvevő hallgatóknak, PhD hallgatóknak, post-doc kutatóknak és fiatal (40 éves kor alatti) kutatóknak.

 

A norvég-magyar együttműködés erősítése érdekében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Norvég Alap támogatásával lehetőséget biztosít a 2018. február 15-én szervezett norvég-magyar kutatási konferencia résztvevői és a norvég partnerekkel történő kutatási együttműködésre nyitott kutatók részére a norvég kutatóhelyekre történő látogatásra. A látogatás célja konkrét közös kutatási projektek előkészítése.

norway grants
 
Kiadó:             A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke

Szerkesztőség:   Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
                       1077 Bp., Kéthly Anna tér 1.
                       Tel: (06 1) 795 4940
                       E-mail: kommunikacio@nkfih.gov.hu
Feliratkozom a hírlevélre
Leiratkozom a hírlevélről
Adatvédelem

A hírlevél tartalmának reprodukálását, a forrás megjelölésével, engedélyezi a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.