Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium
Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium
Alapadatok
Tématerület
Zöld átállás
Megvalósítás helyszíne
Gödöllő, Kaposvár, Martonvásár, Szeged
Leírás
A Nemzeti Laboratórium tevékenységének fő célja, hogy az agrárkutatás tudományosan megalapozott válaszokat adjon a mezőgazdaságban jelentkező komplex kihívásokra. A résztvevő intézmények több száz fős kutatóközössége, sok évtizedes szakmai tapasztalata és a rendelkezésre álló, egyedülálló infrastruktúra biztos alapokat teremt e célkitűzések eléréséhez. A projekt az agrárökoszisztéma főbb elemeit, a mikroba-növény-állat kapcsolatrendszert foglalja magába, közös célként megjelölve a WHO „One Health-szemléletű” élelmiszerbiztonságot. Az NL aktívan részt vesz a nemzeti felsőoktatásban, a jövő tudósnemzedékének képzésében és a tudástranszferben.
Fő kutatási területek:

 • Mikorrhiza-növény szimbiózisok
 • Antibiotikumok kiváltása, a rezisztencia terjedése és mechanizmusai
 • Mikotoxinok, takarmány eredetű expozíció csökkentése
 • Ralstonia kórokozónak ellenálló burgonya rezisztenciájának molekuláris mechanizmusai
 • Újszerű precíziós nemesítési módszer betegségellenálló kalászos gabonák előállítására
 • Innovatív genomszerkesztési és nemesítési módszerek a kukorica szárazság adaptációjának javítására
 • Genomszerkesztési technológia emlősök és madarak esetében
 • Toxinok együttes hatásának in vitro monitorozására alkalmas sejttenyészetek

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök

 • A Nemzeti Laboratórium eredményei az agrárium szinte teljes területén – állattenyésztés, növénytermesztést, élelmiszeripar, állategészségügy – hasznosulnak az élelmiszerbiztonság, valamint a termelés biztonságának és hatékonyságának növelése által.
 • Az elért eredmények tudományos publikációk, adatbázisok, szabadalmak, növényfajta bejelentések formájában válnak elérhetővé.
 • A munkaerő képzése révén közvetlenül, a fiatal kutatók képzése és a projekt megvalósításába való bevonásuk révén pedig a jövőben is hasznosulnak a kutatási eredmények.Konzorciumvezető

Agrártudományi Kutatóközpont


Konzorciumi partnerek

 • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
 • Szegedi Biológiai Kutatóközpont


Elérhetőségek

E-mail cím:
agri-biotech@atk.hu

Weboldal:
agri-biotech.hu

Utolsó módosítás: 2022. december 14.
Következő Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.