Nanoplazmonikus Lézeres Fúzió Kutatólaboratórium
Nanoplazmonikus Lézeres Fúzió Kutatólaboratórium
Alapadatok
Tématerület
Zöld átállás
Megvalósítás helyszíne
Budapest, Debrecen, Szeged
Leírás
A könnyű atommagok fúziója rendkívül hatékony energiakinyeréssel kecsegtet, miközben hosszú távú szennyező melléktermék nem keletkezik. A mágneses bezárású plazma (ITER) mellett a lézeres begyújtású fúzió az egész világon kutatások tárgya. A laboratórium a fúziós céltárgy nanotechnológiai előkészítésének és lézeres besugárzásának új útjait kutatja, amivel növelhető az energiaelnyelés hatékonysága és elkerülhető az ultrarövid impulzusok alatt az instabilitások kifejlődése.
Fő kutatási területek:

  • Nanoplazmonika
  • Atommagfizika
  • Spektroszkópia
  • Kvantumoptika
  • Nem egyensúlyi plazmafúzió

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök

  • Új ismeretek a plazmonika és a nanotechnológia területén, új eljárások a megfelelő céltárgyak elkészítéséhez, lézeres spektroszkópiai fejlesztés
  • Kísérleti megértése a nukleáris könnyű izotópfúzió energiatermelő reakcióinak nem egyensúlyi plazmakörnyezetben
  • Hatékony és tiszta fúziós energiatermelés kifejlesztése, amely szállítható erőművi méretben is alkalmazható


Megvalósító

Wigner Fizikai Kutatóközpont


Elérhetőségek

Utolsó módosítás: 2022. július 25.
Következő Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.