Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Nemzeti Laboratórium
Molekuláris Ujjlenyomat Kutató Központ Nemzeti Laboratórium
Alapadatok


Tématerület
Egészséges élet
Megvalósítás helyszíne
Budapest, Szeged
Leírás

A Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Kft. a müncheni Ludwig–Maximilian Egyetemen (LMU) és a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézetben (MPQ) kifejlesztett, lézeres molekuláris „fingerprinting” technikát tervezi validálni nagyszámú, Magyarországon gyűjtött vérmintán végzett kutatás keretében.

A kutatás célja, hogy összekapcsolja a lézerfizikát, a molekuláris tudományokat és a gépi tanulást különböző (daganatos, valamint szív- és érrendszeri) betegségek korai észlelése és a magukat egészségesnek valló önkéntesek egészségmonitorozása érdekében, új platformot teremtve ezzel a modern orvoslás számára. A nagyszabású kutatások, a hosszú távú, kriogén mintatárolás és (fél)automata vérmintakezelés, illetve a klinikai és egyéb adatok, valamint a lézeralapú technológiai fejlesztések kombinálása együttesen nemzetközi szinten és egyedülálló módon kínálnak lehetőséget új következtetések levonására, az egészség egyéni szinten történő monitorozására, valamint betegségek észlelésére.

Fő kutatási területek:

  • Lézeres technológiák
  • Vérminták gyűjtése és elemzése
  • Gépi tanulási algoritmusok
  • Biobankolás

A laboratóriumi kutatásból várható előnyök

  • Betegségek korai észlelése
  • Egészségmonitorozás
  • Hazai és nemzetközi kutatói hálózat kiépülése


Megvalósítók

  • Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ Nonprofit Kft.
  • Szegedi Tudományegyetem


Elérhetőségek

Weboldal:
mukkozpont.hu

Utolsó módosítás: 2022. szeptember 14.
Előző Labor
Következő Labor
Kapcsolódó hírek
Hírek és Sajtó
Hír
ARNL-es kutatók ”Az UAV-k megkülönböztetése madaraktól és más repülő objektumoktól LiDAR pontfelhő-adatok alapján” (angolul: ”Distinguishing unmanned aerial vehicles (UAVs) from birds and other flying objects in 3D LiDAR point clouds”) c. pályázata elnyerte az Amerikai Légierő Tudományos Kutatási Hivatalának (US Air Force Office of Scientific Research) támogatását. A nyertes kutatócsapat tagjai: Majdik András László, PhD, Szirányi Tamás, DSc, Kovács Gábor, PhD, valamint Keszler Anita.
2023. 11 24.

Hír

A hazai kutatók nemzetközi beágyazottságát, kutatás-fejlesztési együttműködéseit nagymértékben elősegíti aktív kapcsolatuk a világ legjelentősebb kutatási infrastruktúráival (KI) és bekapcsolódásuk az ott folyó élvonalbeli kutatásokba. A legkorszerűbb KI-k olyan nagy költségű berendezések, létesítmények vagy adatbankok, amelyek építése, fejlesztése és működtetése meghaladja egy-egy ország gazdasági teljesítőképességét, így nemzetközi együttműködésben valósulnak meg.

2022. 02 18.

Hír
Prágában egyeztettek a HRNL kutatói
Leírás

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratóriumának egyik fő célkitűzése, hogy az idei éven is tovább tudja növelni pályázati aktivitását. 2023-ban egy közös pályázat összeállításán és beadásán dolgoznak a prágai székhelyű Leeaf vállalattal. A Nemzeti Laboratórium kutatói kétnapos szakmai egyeztetésen vettek részt Prágában, ahol az alábbi témák kerültek közösen megvitatásra: a tervezett pályázat kiemelt fókuszai, a résztvevők közötti munkamegosztás a pályázat elkészítése és a megvalósítása során, a WP-k definiálása és szakmai tartalmának kidolgozása, a szükségletelemzés

Csapó Kitti 2023. 05. 05., p – 13:45
Magyar
2023. 05 05.