Hírek, események
PDF
Link küldés
.
Cikk nyomtatás
Milliárdos támogatás a hazai startupoknak
Feltörekvő hazai startupok számára biztosít anyagi támogatást és szakmai segítséget egy új inkubátor program. A korábbi sikeres projektjeiről ismert üzleti angyal, a Baconsult Kft. két év alatt akár egymilliárd forintot meghaladó támogatást és szolgáltatást nyújt tíz induló startupnak. A kedvezményezettek az NKFI Alapból elnyert állami támogatás mellett magántőke-befektetéshez, üzletviteli segítséghez és az inkubátorcég kapcsolati tőkéjéhez is hozzájutnak. A program augusztusban indul.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán kiválasztott három nyertes inkubátorcég egyikeként a Baconsult Kft. segítségével a következő években tíz közép-magyarországi startup projektje juthat nagy értékű támogatáshoz. A Baconsult a támogatás biztosítására önálló programot hoz létre, augusztus 1-jétől két éven át egyengeti majd a programba felvételt nyerő startupok útját.

Az inkubált startupok első körben hozzávetőlegesen 700 millió forint értékű támogatást és segítséget kapnak a programban. Ebből közel félmilliárd forint az NKFI Alapból elnyert állami támogatás, az e feletti összeg az inkubátor saját magántőke-befektetése, a hozzáadott érték pedig a stratégiai tanácsadás, a jogi és pénzügyi segítségnyújtás vagy éppen a kapcsolati tőke, ami akár nemzetközi befektetők előtti bemutatkozási lehetőséget biztosít a startupoknak. A Baconsult további tárgyalásokat is folytat, aminek eredményeként a támogatás végösszege akár az egymilliárd forintot is meghaladhatja.

Tízből csak egy jön be?

„Hiába a jó ötlet, ha tízből kilenc startup az első évben fejre áll. A mi portfóliónkban a sikeres megoldások aránya sokkal magasabb, mert teljes körű támogatást nyújtunk ahhoz, hogy egy működőképes megoldásból sikeres üzlet legyen. A nálunk lévő know-how az a plusz, ami miatt érdemes a mi programunkra pályázni. Abban bízunk: ahogy a pályázati bírálókat, úgy a fiatal startuppereket is meggyőzi a korábbi referenciánk” – mondta Balogh Péter, a Baconsult társügyvezetője.

Kik jelentkezhetnek?

A programba olyan, három évnél fiatalabb, tőzsdén nem jegyzett, osztalékot még nem fizetett, Közép-Magyarország régióban működő startupokat várnak, amelyeknek a nagy ötlet mellett már működő megoldásuk, továbbá ügyfelük, megbízójuk és csapatuk van, és céljuk a nemzetközi piacra lépés vagy új funkciók fejlesztése. A támogatás egy-egy konkrét projektre szól. Tartalmi megkötés nincs, de korábbi tapasztalatai miatt a Baconsult a HR, a digitális oktatás, az autóipar és az e-kereskedelem terén működő megoldásokat részesíti előnyben a kiválasztás során.

Az inkubátorprogramba a toborzás augusztus elején indul. Érdemes addig alaposan felkészülni, mert a pályázóknak komoly jelentkezési folyamaton kell végigmenniük – mondta Balogh-Mázi Mária, a Baconsult társügyvezetője, aki hozzátette: a többlépcsős folyamat a legalkalmasabbak kiválasztása érdekében és az állami támogatás védelmében zajlik ebben a formában.

A programot az inkubátor alapítói klasszikus win-win szituációnak tartják, mert a NKFIH – és így az állam – támogatása mellé járó versenypiaci szakértelem és magántőke együttese jóval hatékonyabb támogatást jelent a feltörekvő hazai startupoknak. A tervek szerint a program résztvevői az együttműködés végén akár hazai és/vagy nemzetközi tőkebevonásig is eljutnak majd, legyen annak formája felvásárlás, tulajdonszerzés vagy tőzsdei bevezetés.

-----------------------------------------------------------------------------------

Baconsult – Sült bacon

A játékos nevű, a sült bacont logójában is megjelenítő Baconsult Kft. angyali befektetőként 2015 óta foglalkozik inkubációval, tanácsadással. Céljuk a hazai startupok sikerre vitele anyagi befektetéssel és szakmai segítségnyújtással. A magántőkéből működő hazai cég jelenleg is 13 startupot segít, köztük olyan megoldásokat, mint a Bookr Kids, a CX-Ray, a Logiscool vagy a Dreamjobs. A céget a hazai üzleti világból ismert üzletember, az autónavigációk fejlesztésével foglalkozó startupból világelső céget építő Balogh Péter és szintén az IT-szektorban tevékenykedő felesége, Balogh-Mázi Mária jegyzi. A párosnak az üzleti életen kívül is sűrű napjai vannak: a közelmúltban kötötték össze életüket és nemrég született meg első gyermekük.

A Baconsult inkubátorprogramjáról szóló előadás letölthető itt: Baconsult: Inkubátor_program PDF (840 KB)

Az NKFI Hivatal „Innovációs ökoszisztéma” (ÖKO_16) pályázati programja a startupok létrehozásának ösztönzését célozta meg. A felhívás a hasonló témájú GINOP-felhívások „tükörpályázata”, vagyis míg azok uniós pénzből csak a konvergenciarégiókból voltak elnyerhetők, itt hazai forrásból a közép-magyarországi inkubátorok is lehetőséghez jutottak. Így lett országszerte teljes az üzleti angyalokat segítő versenypályázati rendszer. A többszintű szakértői értékelői rendszerben a pályázatok mindegyikét összesen kilenc értékelő pontozta, a továbbjutókat személyesen is meghallgatták. A befutott pályázatokból végül három inkubátor – köztük a Baconsult – nyert egyenként fél-fél milliárdos támogatást.

Országszerte startolnak az induló vállalkozások fejlesztését ösztönző inkubátorok

Országszerte startolnak az induló vállalkozások fejlesztését ösztönző inkubátorok

Utolsó módosítás: 2017. július 17.
Partner szervezeteink
© Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 1077 Bp, Kéthly Anna tér 1., Telefon: (+361) 795 9500