Ön itt áll: PályázóknakInnovációs ökoszisztémaIPCEI projektAz IPCEI szakaszai
Az IPCEI szakaszai
2021. február 12.
Módosítás: 2022. április 05.
Olvasási idő: 3 perc

A projektgenerálás szakaszai, az állam és az ipari partnerek szerepe

 1. Opcionálisan, első, bevezetőlépésként az állam egy felhívást (Expression of Interest) tesz közzé egy jövőbeli IPCEI projekt tekintetében, amely röviden tartalmazza az általános és projekt-specifikus elemeket.  Magyarország 2020. december 17-én aláírta az Európai Tanács német elnöksége által kezdeményezett IPCEI Manifestot, ami kifejezi a tagállamok általános elköteleződését és támogatását az IPCEI projektek megvalósításával kapcsolatban. Ennek értelmében a piaci szereplők számára ez tekinthető, mint állami felhívás IPCEI projektek megvalósítására.
 2. Ezt követően a gazdasági társaság(ok) projekt javaslatokat nyújtanak be elő-szelekcióra, amiket a tagállam értékel és a hasonló projektek között megpróbál kapcsolódási pontokat találni.
 3. E szelekció során kell kiválasztani az érdekelt cégeket. A kiválasztás menetére, kritériumrendszerére nincsenek általános szabályok, ezeket tagállami szinten kell megítélni.
 4. Ezek után a kiválasztott partnerek megkezdik a konzorciumépítést (nemzetközi partnerek felkutatása, bekapcsolódás más formálódó konzorciumba, stb.), és együttesen kidolgozzák a részletes projekttervet, mind szakmai, mind pénzügyi szempontból (ld. likviditási rés = kívánt támogatás mértékének meghatározása minden egyes tagállamban).
 5. A kívánt támogatási mértéket nemzeti szinten a partnerek a tagállamok felé nyújtják be, amit hivatalosan a tagállam nyújt be a Bizottság felé (pre-notification folyamat, azaz az IPCEI keretein belül jóváhagyást kér az adott állami támogatás odaítélésére).
 6. A kérelmek benyújtását követően a Bizottság egyeztetéseket folytat, tisztázó kérdéseket tesz fel (mind szakmai, mind pénzügyi tekintetben), a válaszokat elfogadja vagy elutasítja, és kérheti a tartalmak módosítását is.
 7. Végül, amikor megszületett a bizottsági jóváhagyás a kért állami támogatások odaítélhetőségéről, ekkor kezdődhet el érdemében a projekt.

A fenti rövid áttekintésből kitűnik, hogy a projektgenerálás és a pályázat kidolgozásának folyamata nagyrészt alulról építkező, amiben a projektpartnerek, illetve a projektet vezető gazdasági társaság szerepe kiemelendő. Az állam feladata – az elköteleződés kinyilvánítása mellett – elsősorban a folyamat  végén (kérelem benyújtása a Bizottság felé) jelentős, mindamellett természetesen célszerű a projektelőkészítés teljes fázisában a folyamatos kommunikáció.

Az IPCEI (Important Projects of Common European Interest) négy érintett értékláncai a következő szakaszokban tartanak jelenleg:

 • IPCEI Mikroelektronika: 1 projektjavaslat került elfogadásra, amelynek az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtott prenotifikációra az Európai Bizottsághoz felkészítése folyamatban van.
 • IPCEI Hidrogén: 7 projektjavaslat került elfogadásra az ITM által, amely projektjavaslatoknak a prenotifikációs felkészítése folyamatban van.
 • IPCEI Felhő infrastruktúra és Szolgáltatások: 5 projektjavaslat került elfogadásra az ITM által, ezeknek a prenotifikációs felkészítése jelenleg is folyamatban van.
 • IPCEI Egészségipar: Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 45 projektet fogadott el az előzetes kérelmek fordulójában.


IPCEI-Flyer

Utolsó módosítás: 2022. április 05.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?