Ön itt áll: PályázóknakKormányzati Önerő Alap
Modellváltó felsőoktatási intézmények részvételének támogatása a KFI célú uniós programok projektjeiben – Kormányzati Önerő Alap
Modellváltó felsőoktatási intézmények részvételének támogatása a KFI és oktatási célú uniós programok projektjeiben – Kormányzati Önerő Alap
2023. július 25.
Módosítás: 2024. május 15.
Olvasási idő: 11 perc
Az Önerő Alap célja, hogy támogassa az érintett intézményeket, elsősorban a  modellváltó magyar felsőoktatási intézményeket, amelyek az Európai Tanács (EU) 2022/2506 végrehajtási határozata alapján (2022. december 15.) nem részesülhetnek támogatásban a közvetlen és közvetett finanszírozású európai programokból.

Az Önerő Alap támogatása a nyertes Horizont Európa (beleértve a COST akciókat), Erasmus+  és egyéb közvetlen és közvetett irányítású uniós oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs célú programok projektjeiben a modellváltó felsőoktatási intézményeknek biztosít lehetőséget arra, hogy a nemzetközi együttműködésekben továbbra is részt vegyenek és ellássák a konzorciumban rájuk jutó kutatás-fejlesztési feladatokat.

Az érintett magyar intézmények a pályázat előkészítése során a konzorciumban teljes jogú tagként (beneficiary, partner) vesznek részt. Amennyiben a pályázat nyer és a tanácsi határozat hatálya fennáll, a magyar intézmények a svájci vagy a brit kutatókhoz hasonlóan társult tagként (associated partner) fognak részt venni a konzorciumban: továbbra is végezhetnek feladatot és vezethetnek munkacsomagot.

Az Önerő Alapot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezeli, a pályázatot a Hivatalhoz lehet benyújtani az EPTK rendszeren keresztül.

Az alábbi négy esetben lehet az Önerő Alaphoz fordulni:

  Eset Cél
1. nyertes Horizont Európa pályázat támogatás igénylése
2. előkészítés alatt álló Horizont Európa pályázat támogató nyilatkozat igénylése
3. nyertes egyéb (nem a Horizont Európa keretprogramba tartozó) közvetlen és közvetett irányítású uniós tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs célú pályázat támogatás igénylése
4. előkészítés alatt álló egyéb (nem a Horizont Európa keretprogramba tartozó) közvetlen és közvetett irányítású uniós tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs célú pályázat támogató nyilatkozat igénylése


A két pályázati csoport kapcsán az eljárás abban különbözik, hogy míg a Horizont Európa (beleértve a COST akciókat) és Erasmus+ projektek automatikusan alkalmasak az Önerő Alap igénybe vételre, a nem a Horizont Európa és Erasmus+ keretprogramba tartozó közvetlen és közvetett irányítású uniós oktatási, tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs célú pályázat esetén a Hivatal szakértői véleményt kér be az adott projekt oktatási és/vagy KFI relevanciájáról, megerősítő szakértői vélemény esetén fogadható be a pályázat.

Dokumentumok elérhetősége:

Gyakran Ismételt Kérdések:

 1. Mely programok kapcsán igényelhető a forrás?
  A forrás elsősorban a Horizont Európa keretprogram (beleértve a COST akciókat is) és az Erasmus+ program projektjeiben vállalt vagy előkészítés alatt lévő projektekben vállalandó feladatok elvégzésére nyújt fedezetet, azonban megfelelő oktatási és/vagy KFI relevancia bemutatása esetén egyéb, közvetlen és közvetett irányítású uniós tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs célú programokban vállalt tevékenységek finanszírozása is lehetséges.
 2. Mely Horizont Európa projekttípusok támogathatók?
  Minden konzorciális Horizont Európa együttműködési projekt kapcsán igényelhető a támogatás.
 3. A COST akciók hogy kerülnek támogatásra?
  A COST akciók utazásainak fedezésére kérelmet
  nyújthatnak be az érintett felsőoktatási intézmények a Kormányzati Önerő
  Alaphoz. A kérelmet benyújtó felsőoktatási intézménynek a 2023.11.01.-2024.10.31.
  közötti időszakra meg kell becsülniük a várható utak számát és annak forrásigényét.
 4. Mely Erasmus+ projektek támogathatók?
  Az Eramus+ program centralizált pályázatai kapcsán
  igényelhető támogatás. További információk: https://erasmusplusz.hu/erasmus_centralizalt_palyazatok?
 5. Támogathatók-e a Horizont Európa MSCA program Doktori Hálózatok (MSCA DN) együttműködés magyar partnerének tevékenységei?
  Igen, beadható a támogatási kérelem.
  Az MSCA DN keretében csak kedvezményezett partner vehet fel kutatót (doktori hallgatót), társult partner nem. A magyar modellváltó egyetem a nyertes pályázat esetén társult partnerré válik, ezért meg kell egyeznie a konzorciumvezetővel, hogyan tudja ellátni a feladatát. Amennyiben ilyen megállapodás születik, az Önerő Alap igénybe vehető.
 6. Támogathatók az EIT KIC projektek?
  Igen, benyújthatók a támogatási kérelmek a kieső uniós forrás mértékéig.
 7. Támogathatóak-e a konzorciális Erasmus+ projektek?
  Igen, a KFI relevanciával rendelkező konzorciumi projektek kapcsán igénybe vehető az Önerő Alap. A KFI relevanciát az adott projektre vonatkozóan felkért külső szakértők állapítják meg.
 8. Koordinátori nyilatkozat helyett a Bizottsággal megkötött támogatási megállapodás (Grant Agreement) mellékelhető?
  Igen, a támogatási megállapodás kiválthatja a koordinátori nyilatkozatot az európai bizottsági támogatói döntéssel rendelkező Horizont Európa projektek esetében.
 9. Mi a különbség az Önerő Alap és a KÁF-1-2023” kódszámú, a „2023. évben közvetlen irányítású uniós programok keretében megvalósuló projektek ÖNERŐKÖLTSÉGÉNEK hazai forrásból történő támogatásához” című miniszterelnökségi felhívás között?
  Az NKFI Hivatal által kezelt Önerő Alap a közvetlen uniós KFI pályázatokban a modellváltó felsőoktatási intézmények számára pótolja a kieső uniós támogatást. A KÁF-1-2023 miniszterelnökségi pályázat olyan közvetlen uniós pályázatok esetében vehet igénybe, amelyben a pályázat nem 100%-os támogatású, hanem önrészt ír elő, a miniszterelnökségi kiírásban ennek az egyébként a magyar pályázó által fizetendő önrésznek a finanszírozására lehet támogatást kérni.
Utolsó módosítás: 2024. május 15.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?