Ön itt áll: A HivatalrólSajtószobaA Hivatal a hírekbenNyomtatott sajtó
Lendületben a csillagászat
2018. június 06.
Módosítás: 2018. július 09.
Olvasási idő: 5 perc
A Magyar Tudományos Akadémia 2009-ben hirdette meg először a fiatal tudósok kiválósági programját, a Lendületet, melynek célja a nemzetközileg is kimagasló teljesítményű kutatók itthon tartása, illetve külföldről való hazahívása. A Lendület idei, mintegy három és fél milliárd forintos támogatásának köszönhetően huszonegy új kutatócsoport alakulhat. Köztük dr. Szabó Róbert csillagászé, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének tudományos igazgatóhelyetteséé, aki egy ígéretes amerikai karrier helyett jött mégis haza.

– Posztdoktori ösztöndíjjal került 2005-ben a Floridai Egyetem Fizika Tanszékére, ahonnan egyenes út vezet egy tengerentúli karrier felé. Ehelyett családjával két év után mégis hazaköltözött. Miért?

– Nagy dilemma, de mégis tudatos döntés volt. Előre láttuk a feleségemmel, hogy ha kint megpályázok egy állandó állást, és bekerülök az amerikai egyetemi rendszerbe, akkor biztosan nem jövünk haza. Mi azonban azt szerettük volna, hogy a gyerekeink Magyarországon nőjenek fel, magyar identitásuk legyen. Annál is inkább, mivel láttuk, hiába beszél magyarul a gyerekeikkel egy, a környezetünkben élő magyar házaspár, a gyerekek egymással már angolul társalognak, hiszen amerikai iskolába járnak. Egyébként a nagyobbik fiunk is angolul szólalt meg először. Amikor azonban 2006 októberében a BBC-n néztük a szétvert megemlékezést és a vérző fejű embereket, egy kicsit elbizonytalanodtunk és elgondolkodtunk, hogy inkább menekültstátuszt kérünk, és Amerikában maradunk. Aztán megszületett a második gyermekünk, és eldöntöttük, hazajövünk, hogy a gyerekeinknek a magyar ne csak egy tanult nyelv, hanem valóban az anyanyelve legyen.

– Hazaérkezve mi várta itthon?

– Mivel a kutatókat itthon akkoriban egyáltalán nem fizették meg, eleinte kilátástalannak tűnt a helyzet, csak egy hajszálon múlott, hogy nem mentem vissza Amerikába. Többször pályáztam a NASA-hoz, és behívtak utolsó körös állásinterjúra is. 2009 márciusában azonban elindult a Kepler űrtávcső, amelynek elsődleges feladata, hogy a Naprendszerünkön kívüli, távoli csillagok körül keringő bolygókat, úgynevezett exobolygókat keressen a csillag fényességének mérésén keresztül. Ezek a pontos mérések magukról a csillagokról is nagyon sok újdonságot árulnak el. Ez utóbbi témára – az Amerikában szerzett szakmai tapasztalataimnak és az ott megalapozott hírnevemnek köszönhetően – egy nemzetközi kutatócsoport vezetésére kértek fel. A Kepler-adatok elemzésére itthon is létrehoztam egy saját kutatócsoportot, és ezzel is foglalkoztam az elmúlt csaknem tíz évben, sőt erre épült a tavaly megvédett MTA nagydoktori értekezésem is.

– És ha jól sejtem, ez alapozta meg, hogy idén sikerrel pályázott a Pálinkás József által kidolgozott és 2009-ben elindított Lendület programra is. Kik és mivel jelentkezhetnek, illetve milyen kritériumoknak kell megfelelniük?

– Minden tudományágban lehet pályázni, megkötés nélkül, csak a kiválóság számít. Ehhez rengeteget kell publikálni, és olyan szakmai minőségben, hogy sokan hivatkozzanak rá. Számít az is, hogy a pályázó hol szerezte a PhD-jét, van-e külföldi szakmai tapasztalata, hány konferencián vett részt, hányra hívták előadónak, hány hallgatója, doktorandusza volt, milyen neves intézetekben dolgozott, illetve bizonyítani kell azt is, hogy alkalmas egy kutatócsoport vezetésére. A túljelentkezés mindig nagy, idén 105-en pályáztunk, és 21-en nyertük el a lehetőséget, hogy kutatócsoportot alapíthassunk.

– A Lendület elnyerése a szakmai elismerés mellett nyilván anyagi előnyökkel is jár.

– A csoportvezető kutatók öt évre kétszeres egyetemi tanári bért kapnak, ami persze még nem éri el a nyugati fizetést, de már egy olyan versenyképes jövedelem, amiért tényleg érdemes hazajönni. A kutatócsoportok számára pedig évente maximálisan hatvanmillió forintra lehetett pályázni, ami öt évre háromszázmillió forintot jelent. Ez nagyságrenddel nagyobb összeg, mint egy átlagos magyar kutatói pályázat. Egyébként a program – mivel nem csak magyar állampolgárok pályázhatnak rá –, a külföldi kutatók körében is népszerű. Így került például intézetünkbe egy olasz származású hölgy, aki Ausztráliából költözött Magyarországra férjével és négy gyermekével. De a Lendület igazi előnye, hogy kinevelt egy olyan tudósgenerációt, akik valóban aktívan dolgoznak, lehetőségük van arra, hogy ezt itthon tegyék, és ezzel a jövő vezető kutatóivá válhatnak. 

– Mivel foglalkozik majd az újonnan alakuló kutatócsoportja?

– Mivel a program egyik fontos célja, hogy növelje az Akadémia kutatóhálózatának nemzetközi versenyképességét az intézményeiben és az egyetemeken folyó kutatások dinamikus megújításával, így csak új kutatási témával lehetett pályázni. A kutatócsoportunk elsődleges célja az, hogy minden eddiginél pontosabban tárjuk majd fel saját csillagrendszerünk, a Tejútrendszer és más galaxisok tizenhárommilliárd éves történetét. Erre minden esélyünk meg is van, hiszen a technológia fejlődése most érkezett el arra a szintre, hogy több milliárd csillag együttes vizsgálatával a saját galaxisunkban térképezhetjük fel a kozmikus időskálán végbement folyamatokat. Ehhez persze jó alapul szolgálnak eddigi kutatásaim, az Európai Űrügynökség 2013 óta működő Gaia nevű műholdja, ami nagyon pontosan méri a csillagok pozícióját és mozgását, valamint a NASA áprilisban indult TESS nevű űrtávcsöve, mely a csillagok fényességét méri majd. De a Lendületnek köszönhetően bekapcsolódhattunk az egyik legnagyobb hatású földi égboltfelmérő program, a 2019-ben Chilében induló Large Synoptic Survey Telescope (LSST) munkájába is. A most épülő távcső tíz éven keresztül színes moziként fogja monitorozni az égboltot, mintegy 17 milliárd csillagot és 20 milliárd galaxist térképez majd fel, és minden változást rögzíteni fog. Ennek köszönhetően, a történelemben először, hamarosan minden Földön élő ember választhat magának saját csillagot az LSST csillagkatalógusából.

– Milyen eredményre számítanak?

– Az az izgalmas, hogy a Tejútrendszer még mindig nem végleges, és közel sem annyira békés, mint gondolnánk. Máig kannibálként kebelezi be a kisebb galaxisokat, amiknek a csillagai gyűrűszerű struktúrák mentén pályára állnak, és beolvadnak a galaxisunkba. A pontos mérésekkel várhatóan jobban megértjük majd ezeket a mechanizmusokat, „galaktikus archeológusként” vizsgálhatjuk meg galaxisunk nagyon öreg objektumait, így fény derülhet arra, mi is történt voltaképpen tizenhárommilliárd évvel ezelőtt. De forradalmi áttörést jelent majd a chilei LSST is, amely a hihetetlen nagy, sok petabyte nagyságrendű adatmennyiségével gyökeresen át fogja formálni a csillagászat tudományát. Ebből a folyamatból a magyar csillagászok sem maradhatnak ki, aminek egyik záloga a most elnyert Lendület pályázat.

KA: A 2019-re elkészülő, 8 méter átmérőjű Large Synoptic Survey Telescope (LSST) művészi elképzelése

Forrás: MAGYAR DEMOKRATA - 2018. 06. 06.

Utolsó módosítás: 2018. július 09.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?