Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKüldetés és közfeladatokA Hivatal küldetése
A Hivatal küldetése
A Hivatal küldetése
2015. január 30.
Módosítás: 2024. április 09.
Olvasási idő: 2 perc

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) 2015 óta meghatározó kormányzati intézmény a magyarországi innovációs ökoszisztémában. A tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter irányítása alatt működő központi hivatalként a legjelentősebb állami közfinanszírozást nyújtó szervezet a KFI területén, amely több mint 200 munkatárs szakértelmét összpontosítja arra, hogy a kutatás és az innováció ösztönzése révén Magyarország versenyképessége erősödjön.

Az NKFI Hivatal elsődlegesen a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázatok rendszerével támogatja az innovatív vállalkozásokat a magasabb hozzáadott érték megteremtésében, az egyetemeket és más kutatóhelyeket KFI kapacitásaik bővítésében, a társadalom és a gazdaság számára hasznosítható kutatási eredmények elérésében, valamint − kiválósági alapon − a kutatókat és kutatói közösségeket az ország számára fontos, nemzetközi szinten is értékelhető kutatásaikban.

Az NKFI Hivatal finanszírozói tevékenységének kiemelt célterületei: a piaci szereplők innovációs tevékenységének és az eredmények piaci hasznosításának támogatása; a KFI ökoszisztéma szereplőinek összekapcsolása szakmai együttműködések ösztönzése révén; a kutatói utánpótlás hosszú távú biztosítása; a hazai kutatók nemzetközi tudományos vérkeringésbe történő bekapcsolásának elősegítése. Az NKFI Alap forrásainak hatékony, átlátható és eredményes felhasználása érdekében az NKFI Hivatal több szintű pályázatértékelési rendszert működtet, az akadémiai és az üzleti szférából érkező szakértők, szakmai testületek részvételével. Ellenőrzi és nyomon követi a támogatások célszerű és szabályszerű felhasználását, értékeli a projektek szakmai eredményeit, méri azok társadalmi, gazdasági és intellektuális hatásait.

A pályázati rendszerhez kapcsolódó feladatai mellett az NKFI Hivatal számos eszközzel támogatja a Kormány KFI szakpolitikai céljainak elérését. Közreműködik a KFI stratégiák összeállításában és megvalósításában, az innovációs ökoszisztéma fejlesztésében, az innovációra fogékony szemléletmód elterjesztésében, részt vesz a KFI-fókuszú nemzetközi, illetve európai integrációs együttműködések szakmai feladatainak ellátásában.

Utolsó módosítás: 2024. április 09.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?