Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólKiadványok, publikációkSmartHungary innovációs kiállítás
Smart Hungary – Innovációs ötletek és megoldások egykor és ma
Smart Hungary – Innovációs ötletek és megoldások egykor és ma
2017. május 18.
Módosítás: 2019. június 27.
Olvasási idő: 4 perc

A Smart Hungary kiállítást a világszerte ismert és elismert tudóstalálkozó, a World Science Forum 2015 novemberében tartott, budapesti eseményére készíttette el a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A tárlat a Várkert Bazárban, a konferencia mintegy 500 résztvevője (a világ vezető tudományos műhelyeinek képviselői, Nobel-díjas kutatók, valamint a tudománypolitikáért és tudományfinanszírozásért felelős döntéshozók) előtt villantott fel sikertörténeteket a magyar innováció fejlődéséből, bemutatva a nagy múltú magyar innováció továbbélését, világraszóló magyar tudósainkat és jelenkori követőiket. A kiállítási tablók előtt akkor a közelmúlt újításait maguk a feltalálók, kutatók, fejlesztők mutatták be a közönségnek.

„A tudósok felelőssége, hogy ne csak vizsgálják a világ előtt álló globális kihívásokat, hanem válaszlehetőségeket is kínáljanak” – mondta a kiállítást megnyitó köszönőjében Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke. A hazai tudósok évszázadok óta élen járnak a körülöttünk lévő jelenségek törvényszerűségeinek kutatásában, újabb és újabb találmányokban. Ötleteik és megoldásaik az egész világon elterjedtek, mindennapjaink részévé váltak. Semmelweis Ignác egykori megoldása: a fertőtlenítőszeres kézmosás – a ma fejlesztőinek javaslata: hand-in-scan. Bíró László ötlete: a golyóstoll – a Leonar3Do fejlesztőinek megoldási javaslata: integrált virtuális valóság.

Sorolhatnánk még a példákat az azonos témakörben felbukkanó kihívásokra született magyar újításokra egykoron és a közelmúltból. A kiállításon ötletpárokban tekinthetők meg az egykori és mai megoldást kínáló találmányok, amely párok tagjait évtizedek vagy akár évszázadok választják el egymástól, de összekapcsolja őket az újító szellem, a jövő újabb lehetőségei felé mutató hajtóerő, az innováció lendülete.

 

.

 

A újrahasznosított kartonpapírból készült kiállítási installációk egy hazai innovatív kisvállalkozás, a Terbe Design alkotásai.

A Smart Hungary kiállítás sikere a 2015. évi World Science Fórumon arra sarkallta az NKFI Hivatalt, hogy a gyűjteményt vándorkiállítás formájában vigye tovább meghatározó tudományos eseményekre, találkozókra. A szakmai tárlat az NKFI Hivatal honlapjának hírei között feltüntetett helyszíneken és időpontokban így továbbra is megtekinthető és elérhető a nagyközönség számára is.

A Smart Hungary angol nyelvű tájékoztató füzete letölthető: Smart Hungary - Scientists, inventors, innovators PDF (4 625 KB)

További információ: NKFI Hivatal, Kommunikációs Osztály

 

smart hungary kiállítás
smart hungary kiállítás
smart hungary kiállítás
smart hungary kiállítás


Smart_Hungary_5
Smart_Hungary_1
smart hungary kiállítás
smart hungary kiállítás


smart hungary kiállítás
smart hungary kiállítás


smart hungary TÉT konferencián
smart hungary TÉT konferencián
smart hungary TÉT konferencián
smart hungary TÉT konferencián
Utolsó módosítás: 2019. június 27.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?