Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólSzervezeti felépítésGazdasági elnökhelyettes
Horváth János
2023. október 10.
Módosítás: 2023. október 11.
Olvasási idő: 3 perc
Gazdasági elnökhelyettes

Horváth János - gazdasági elnökhelyettesAz Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán végzett matematika és testnevelés szakos tanárként 1994-ben, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, 1999-ben, szerzett szakközgazdász, a Szent István Egyetemen pedig, 2016-ban, okleveles közgazdász diplomát.

Az államháztartási folyamatokkal 2003-ban ismerkedett meg az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban, majd 2005 és 2010 között gazdasági vezetői feladatokat látott el a Gazdasági és Közlekedési, később a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban, illetve költségvetési fejezeti intézményekben. Fő feladata a minisztérium, illetve a hozzá kapcsolódó költségvetési fejezetek, ide értve az NKFI Alap elődje, a Kutatási Technológia és Innovációs Alap, gazdálkodási tevékenységének irányítása volt.

2010 és 2013 között a Magyar Posta ágazati vezetőjeként irányította a több mint 25 000 főt foglalkoztató nagyvállalat üzleti tevékenységének ellátásához szükséges erőforrás-gazdálkodást. Ebben az időszakban kiemelkedő feladata volt a postai szervezet liberalizált piaci körülmények közötti működési feltételeinek előkészítése, amelynek keretében részt vett például a belső szabályozási rendszer teljes körű újraalkotásában. Az új piaci kihívásokhoz kapcsolódóan kialakította a Posta új, egységes munkaköri rendszerét, és a szakmai érdekképviseletekkel közösen részt vett a javadalmazási és ösztönző rendszer megreformálásában. Feladata volt továbbá a társaság működési struktúráját átalakító BPR-projekt vezetése, az irányítási és végrehajtási szervezetek tevékenységének folyamatelvű átalakítása, a lean-szemlélet meghonosítása. Ezekben az években a társaság legjelentősebb üzleti fejlesztése a posták informatikai kiszolgálásának kiterjesztése, valamint, a lakossági szolgáltatások terén, a csomagautomata-rendszer kialakításának előkészítése volt, amiben szintén fontos szerepet vállalt

2015 és 2017 között a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgató-helyetteseként a főváros közlekedésszervezője, illetve a közösségi közlekedést kiszolgáló társaságok gazdálkodásának irányítása és szabályozása tartozott a felelősségi körébe. Gazdasági vezetőként olyan − hazai költségvetési, illetve uniós támogatási forrásokból megvalósuló − fejlesztési programokat felügyelt, mint például a Futár-rendszer létrehozása, a forgalomirányító központ pénzügyi elszámolásának lezárása, illetve az új közlekedésfejlesztési projektek közül például a budai fonódó villamoshálózat kialakítása, a trolibusz- és villamosjármű-beszerzések, a P+R-parkolók kialakítása, finanszírozási feltételrendszerük megalkotása.

2018 és 2020 között az állami tulajdonú, de teljes mértékben piaci körülmények között működő MALÉV GH Zrt. gazdasági vezetőjeként a legfontosabb feladata a vállalat reorganizációs programjának végrehajtása volt. A program keretében megújult a vállalat elöregedett kiszolgáló eszközparkja, felújításra kerültek az utaskiszolgáló létesítmények. Nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a reorganizáció éveiben az új üzleti lehetőségek kiaknázásával és a szigorú gazdálkodási keretek betartásával a több éve veszteségesen működő társaság eredménye a pozitív tartományba forduljon.

2020-tól az NKFI Hivatal gazdasági vezetője, 2023-tól elnökhelyettesként látja el ezt a feladatot.

Utolsó módosítás: 2023. október 11.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?