Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokVisegrádi Együttműködés (V4)Az együttműködés célja
Visegrádi Együttműködés (V4)
Visegrádi Együttműködés (V4)
2018. január 10.
Módosítás: 2018. január 10.
Olvasási idő: 2 perc

A Visegrádi Csoport az 1991-es közös Visegrádi nyilatkozattal jött létre Lengyelország, Csehszlovákia és Magyarország részvételével. Csehszlovákia 1993-as kettészakadásával vált a csoport négytagúvá. A kezdeményezés fő célja a hosszú távú együttműködés kialakítása elsősorban a gazdaság, a közös kül- és biztonságpolitika, valamint a kultúra, oktatás, környezetvédelem, közlekedés, energia, tudomány és technológia területén.

V4-együttműködés a kutatás-fejlesztés és innováció területén

A kutatás és innováció területén történő szorosabb V4-együttműködés magyar kezdeményezésre indult meg 2013-ban, a magyar V4-elnökség idején. Rendszeres egyeztetetéseken a térség gazdasági és tudománydiplomáciai ismertségének növelésén dolgoznak. A V4-országok regionális együttműködése lehetővé teszi, hogy hatékonyabban tudjanak részt venni közös nemzetközi programokban, jobban ki tudják használni erőforrásaikat, és vonzóbbá váljanak a külföldi partnerekkel való hosszú távú együttműködések számára.

V4 Innovációs munkacsoport (Innovation Task Force) és együttműködési szándéknyilatkozat (Memorandum of Understanding)

2014 novemberében a négy tagország részvételével létrejött a V4 Innovation Task Force. A Task Force feladatául tűzte ki a V4-országok szorosabb, koordinált együttműködését az innováció területén. Fő céljai közül kiemelendő a V4-startupok működésének ösztönzése (népszerűsítő akciókkal, potenciális befektetők és partnerek bevonzásával), a nemzeti KKV/startup támogató programokkal kapcsolatok tapasztalatok, bevált gyakorlatok megosztása a regionális együttműködés területén, közös népszerűsítő és hálózatépítő akciók megvalósítása, valamint a közös részvétel külföldi workshopokon, startup rendezvényeken, vásárokon. A Task Force munkájának eredményeképpen 2015. október 1-jén megszületett a V4-tagországok közötti megállapodás, amely a startupok és az innováció területén való regionális együttműködést, a régió innovációs potenciáljának népszerűsítését helyezi a középpontba (Memorandum of Understanding for Regional Cooperation in the Areas of Innovation and Startups).

 

Think.BDPST konferencia

2016 óta évente rendezi meg az Antall József Tudásközpont a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzetközi Visegrádi Alap hozzájárulásával a think.BDPST stratégiai konferenciát, melynek egyik kiemelt célja a V4-országok közötti együttműködés erősítése a kutatás, az innováció és a jövő technológiái területén.

Utolsó módosítás: 2018. január 10.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?