Ön itt áll: A HivatalrólA HivatalrólSzervezeti felépítésTudományos és Nemzetközi Elnökhelyettes
Dr. Lengyel László
2023. június 12.
Módosítás: 2023. november 20.
Olvasási idő: 3 perc
Tudományos és nemzetközi elnökhelyettes

Lengyel László tudományos és nemzetközi elnökhelyettesA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán szerzett mérnök-informatikus szakon diplomát. 2006-ban védte meg PhD fokozatát, majd 2019-ben MTA doktori fokozatát.

Mint kutató és projekt koordinátor számos K+F projektben vett részt a szoftverfejlesztési módszerek, szakterületi nyelvek kidolgozása, szoftvermodellezés, beágyazott rendszerek, valamint felhő alapú megoldások területein. Több mint 17 éves oktatási tapasztalattal a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán, valamint számos szoftverfejlesztési projekt koordinálása révén tapasztalatot gyűjtött a kutató és fejlesztő csoportok szervezésében és a nemzetközi csoportokkal való közös munkában. Mint fejlesztő és szakterületi modellező nyelvek kutatója, számos szakterület sajátosságait és részleteit ismerte meg. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán három éven át dolgozott a Tudományos Diákköri Konferencia (TDK) titkáraként, majd 2015-től három évig a Periodica Polytechnica Electrical Engineering and Computer Science folyóirat főszerkesztőjeként. 2021-től a Magyar Akkumulátor Szövetség felügyelő bizottságának elnöke.

2017 és 2021 között a BME FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) vezetőjeként az egyetem szempontjainak harmonizálásán és képviseletén dolgozott az ipar-egyetem együttműködés kontextusában. Feladata volt a piacraviteli tevékenység, az iparjogvédelmi folyamatok kialakításának, a szellemi tulajdon kezelésének, a startup inkubációnak, valamint az európai uniós projektekben történő részvétel növelésének koordinálása. A BME FIEK keretében valósult meg az egyetemi szintű KFI projektek menedzselése, többek között a FIEK, a Kompetencia Központ és a Nemzeti Laboratórium projektek. A közös szakmai munka többek között a Siemens, Nokia, MVM, Richter Gedeon, Rolls-Royce, Knorr-Bremse, MOL, Bosch, thyssenkrupp, Qualysoft, evosoft, Vodafone vállalatokkal történt. Részvételével jött létre a KKV szektor munkáját támogató BME Ipar 4.0 Technológiai Központ. 2011-ben egyetemi kollégáival spinoff céget alapított, mely 2022-ben sikeres exitet hajtott végre.

Több mint 200 tudományos publikáció szerzője. Kétszer nyerte el a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, valamint egy-egy alkalommal az Új Nemzeti Kiválóság Program posztdoktori kutatói ösztöndíjat, a BME innovációs díjat, a Kemény János díjat, valamint a Siemens Excellence Award-ot.

2023-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesült az informatikai fejlesztések széles körű hasznosításának elősegítése, valamint az ipar és a felsőoktatás tartalmas együttműködésének kialakítása érdekében a Magyar Tudományos Akadémia doktoraként, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének tanszékvezető-helyetteseként, egyetemi tanárként végzett magas szintű munkája elismeréseként.

Utolsó módosítás: 2023. november 20.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?