Ön itt áll: A HivatalrólNemzetközi kapcsolatokVisegrádi Együttműködés (V4)V4 + nemzetközi együttműködések
V4 + nemzetközi együttműködések
V4 + nemzetközi együttműködések
2018. január 10.
Módosítás: 2018. április 26.
Olvasási idő: 3 perc

V4 + Japán

2014-ben született meg a megállapodás a V4-országok és Japán között a kutatás-fejlesztési együttműködés erősítéséről és közös pályázati felhívás megjelentetéséről. 2015-ben került sor az NKFI Hivatal részvételével a Japan Science and Technology (JST) és a V4-országok közös kiírására. A válaszul beérkezett pályázatok közül két magyar intézmény nyert, amelyek hároméves futamidőre összesen 57240000 forintot kaptak.

2015 óta nem jelent meg közös felhívás, ám Tokióban 2016-ban és 2017-ben is szerveztek közös szemináriumot az együttműködés szempontjából kiemelt tudományterületen (korszerű anyagok, dolgok internete, anyagtudomány, kompozit anyagok).

V4 + Korea

Együttműködési szándéknyilatkozat és közös felhívás

2015 decemberében írták alá a V4-országok az együttműködési szándéknyilatkozatot Koreával a tudomány és technológia területén (Memorandum of Understanding between The Ministry of Science, ICT and Future Planning of the Republic of Korea and International Visegrad Fund, Ministry of Education, Youth and Sports of the Czech Republic, National Office for Research, Development and Innovation of Hungary, National Centre for Research and Development of Poland, Slovak Academy of Sciences on Cooperation in the Fields of Science and Technology). A megállapodás alapján 2016 novemberében közös nemzetközi pályázat (http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nkfia-palyazatok/palyazati-felhivasok/2016/korea-v4-nemzetkozi-egyuttmukodes/nemzetkozi) jelent meg Korea és a visegrádi országok kutatói részére a következő tudományterületeken: kémiai és vegyészmérnöki tudományok (információs technológia, biotechnológia és nanotechnológia alkalmazásával). A felhívásra 20 pályázat érkezett be, ezekből 5 kapott támogatást. Mind az 5 nyertes pályázatban van magyar résztvevő.

V4-Korea Knowledge Sharing Programme

A koreai KDI (Korea Development Institute) 2016 tavaszán kezdeményezte a V4-Korea Knowledge Sharing Programme elindítását az innováció területén. A kétoldalú információcserén alapuló program során a koreai fél az együttműködést két szinten – szakmai iránymutatás és tudáscsere a koreaiak részéről, valamint tapasztalatok megosztása a V4-országok részéről – kívánja megvalósítani. A program több egyéves ciklusra bomlik, minden évben más témára koncentrálva. 2016/2017-ben a V4-országok és Korea közösen mérték fel a V4-ek és Korea KFI rendszerét, valamint magyar részről a központi téma a „KFI program- és projektértékelési módszerek és monitoring mechanizmusok” volt. 2017/2018-ban a V4-országok közös témája a „KKV-k innovációs politikája az Ipar 4.0 korszakban”, ezen belül a magyar téma a „KKV-k innovációjának támogatása, különös tekintettel a technológiatranszferre”. A 2017/2018-as időszak nyitó rendezvényére 2017. szeptember 13-án került sor Budapesten, a magyar V4-elnökség égisze alatt. A V4-Korea Knowledge Sharing Programme-ban magyar részről szakmai partnerként az NKFI Hivatal vesz részt, az operatív koordinációt a KKM végzi.

V4 + Egyesült Államok

2013-ban, a magyar V4-elnökség idején indult meg a szorosabb együttműködés a V4 és az Egyesült Államok között az amerikai piacokon való érvényesülés támogatására, régiónk innovációs potenciáljának népszerűsítése. Az Egyesült Államokban 2014 márciusában (Washington DC: V4 innovációs fórum) és szeptemberében (New York: digitális gazdasági fórum) magas szintű vállalati és államigazgatási részvétellel szerveztünk az országainkat és régiónkat népszerűsítő rendezvényeket. Ezt követően a V4 Innovation Task Force munkája eredményeképpen 2015 szeptemberében került sor a WE4startups “Innovation from the heart of Europe” programra a Szilícium-völgyben. A V4 innovációs együttműködések részeként szervezett program lényege az volt, hogy országonként 3-3 sikeres innovatív céget bemutatva, a résztvevő országok innovációs háttérintézményeinek és döntéshozóinak részvételével demonstrálják a kaliforniai üzleti körök számára a térség innovációs potenciálját. Az esemény keretében meghatározó amerikai cégeknél (Google, Twitter, Facebook) tett látogatásra is sor került, amit a Szilícium-völgy meghatározó szervezetei, befektetői számára tartott bemutató követett. 2016-ban és 2017-ben további V4-es startup-rendezvényeket szerveztünk az Egyesült Államokban.

Utolsó módosítás: 2018. április 26.
Visszajelzés
Hasznos volt az oldal információtartalma az Ön számára?